BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 8 miesiąc temu #625963 przez nefeli
Serku skarbie juz kiedys o tym pisalysmy,ze wolno maliny pod kazda postacia i sok tez,ja w 3 miesiacu caly sloik samego swiezego soku z malin obalilam i dzieki temu sie wyleczylam,nie wolno herbatki z lisci malin,a i to nie tak do konca,po prostu nie wolno przesadzic.Ja juz czekam kiedy pojawia sie malinki na targu,poki co mam mrozone i robie kompociki.
Villemo wiec czekamy na potwierdzenie do 2 maja,ja jednak 30 kwietnia mam wizyte,a 16go maja polowkowe i na szczescie 4D,dzis sie upewnilam,ale 150 euro mnie przeraza :)
Serku sliczne to ubranko,uwielbiam.I wlasnie rozpaczam bo musze sobie zrobic szlaban na zakupy,bo w sklepach wszystko na lato,teraz kolekcje letnie,a niunka urodzona we wrzesniu z tego nie skorzysta,wiec musze czekac do sierpnia na zimowa kolekcje :( a tak bym sobie chetnie poszalala.Ale w lipcu beda znizki letnich,wtedy cos kupie na nastepny rok :) :)
A wy jak z zakupami?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #625966 przez Villemo
iwonta_kg napisał:

Villemo i serek:

Chodzi mi o to:
Czy pracodawca zatrudniając osobę o tym lekkim stopniu czy dostaje jakies dofinansowanie albo dotacje na takiego pracownika? I czy zarabia sie jakos inaczej? I czy pracodawca musi dac umowe o prace czy moze dac zlecenie?

Wiecie mój mąż jest po tej operacji kręgosłupa i ciezko mu wytrzymać w normalnej fizycznej pracy.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Iwonka pracodawca zatrudniający osobę niepelonosprawną z lekkim stopniem niepełnosprawności może się ubiegać o dofinansowanie z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. To dofinansowanie może dotyczyć zarówno dopłata do wynagrodzenia jak i doposażenia miejsca pracy dla potrzeby osoby niepełnosprawnej. Dopłaty w przypadku lekkiego stopnia są niestety najniższe (chyba 40% wynagrodzenia minimalnego z tego co pamietam) ale z drugiej strony też mniejsze wymagania są stawiane pracodawcy. Niestety w praktyce wygląda to tak, że masę pracodawców nie jest do końca doinformowanych o zaletach zatrudniania osoby niepełnosprawnej a Ci co są doinformowani to bardzo często z powodu niskich dopłat są wystraszeni całą papierologią i uważają, że nie warte jest to zachodu.

Jeśli chodzi o przywileje Twojego męża w pracy to nie będzie mu przysługiwał skrócony czas pracy ani dodatkowy urlop wypoczynkowy. Nie może być też wbrew swojej woli zatrudniany w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej (z wyjątkiem np. pracy jako stróż)

Jeśli chodzi o formę zatrudnienia to zależy to od tego ilu pracowników niepełnosprawnych zatrudniał by pracodawca bo z tego co pamiętam to były chyba jakieś wymogi że iluś musiało być zatrudnionych na pełny etat aby pracodawca mógł się w ogóle o dofinansowanie ubiegać. Nie wiem może się coś zmieniło w tej kwestii 2 lata jestem już nie w temacie więc coś mogło się w tej kwestii zmienić.

Iwonko nie wiem czy Ci pomogłam ale tyle pamiętam jeśli chodzi o kwestię zatrudnienia. Niewiele zajmowaliśmy się osobami o lekkim stopniu niepełonosprawności z racji, że są to ludzie zaradni życiowo, którzy nie potrzebują tak dużego wsparcia trenerów pracy i doradców zawodowych.

Jeśli chcesz dowiedzieć się szczegółów to zachęcam do sięgnięcia po Ustawę o rehabilitacji społecznej i zawodowej osób niepełnosprawnych lub do odwiedzenia strony www.niepelnosprawni.gov.pl/ Ustawą dysponuję więc jak będziesz chciała poszukam jej u siebie i wyślę Ci na meila.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #625975 przez SerekWaniliowy
Izula Ty cholero jedna! Miałaś leżeć z girkami do góry czy mi się wydaje?

Moja mama powiedziała, że Jej lekarz 30 lat temu pod koniec 9 miesiąca powiedział: Proszę odpoczywać, można spacerować, ale nie dźwigać, nie brać ze sobą nawet siatki (wtedy były takie siatki na ryby) bo baba jak ma w co, to włoży najpierw 2 bułeczki, później masełko dołoży, później mleczko i wraca z pełna torbą! ;)

Aga

11 lata 8 miesiąc temu #625981 przez izula
SErku ale ja grzecznie leżę z nogami do góry :)) z małą przerwą na lody :)))))

Ale deser maluszkowi smakował bo miałam z tysiąc motyli w brzuchu. Teraz dalej leżakuję :)))

[/url]
[/url]

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #626000 przez SerekWaniliowy
O! Teściowa dzwoniła! A może cielęcinki kupić, a może króliczka, kaczuszkę, a co byś zjadła, a może owoców? a Marcin dba o Ciebie, a nie krzyczy, a może mu coś powiedzieć, a nie nudzisz się, a dobrze się czujesz, a już czujesz ruchy, a może do lekarza idź, a jesz, a co, a czemu nie itd????

Normalnie nie poznaję Jej od kiedy powiedzieliśmy, że jestem w ciąży, a jak w piątek mąż powiedział, że będzie miała wnuczkę (sama ma 2 synów, 4 bratanków i 2 braci) to krzyczała i w kółko nas ściskała, aż sie boję tych różowych bucików i sukienek, landryna nam wyrośnie ;P

Izula - zadowolona mamusia to i maluch zadowolony, narobiłaś mi smaka na te lody!

Dziewczyny a są wśród nas eko-mamusie? :D

Aga

11 lata 8 miesiąc temu #626006 przez niagara
nefeli napisał:

Alivva gratuluje dziewczynki :) teraz musisz zaczac kupowac juz babskie wdzianka!!!
A mnie rozlozylo totalnie,bol gardla,glowy i trzesie mnie z zimna,nie wiem co z tego sie rozkreci,poki co pije herbatke malinowo-lipowa z miodem.
Niagara kiedy masz wizyte???

Ja mam wizytę dopiero w sobotę :dry: Jeszcze tyle czasu.

11 lata 8 miesiąc temu #626007 przez Villemo
SerekWaniliowy napisał:

O! Teściowa dzwoniła! A może cielęcinki kupić, a może króliczka, kaczuszkę, a co byś zjadła, a może owoców? a Marcin dba o Ciebie, a nie krzyczy, a może mu coś powiedzieć, a nie nudzisz się, a dobrze się czujesz, a już czujesz ruchy, a może do lekarza idź, a jesz, a co, a czemu nie itd????

Normalnie nie poznaję Jej od kiedy powiedzieliśmy, że jestem w ciąży, a jak w piątek mąż powiedział, że będzie miała wnuczkę (sama ma 2 synów, 4 bratanków i 2 braci) to krzyczała i w kółko nas ściskała, aż sie boję tych różowych bucików i sukienek, landryna nam wyrośnie ;P

Cholera to może zbierzesz listę zamówień od wszystkich wrześniówek? Jak ma kobita parę miesięcy dobroci to trza brać garściami :lol:

11 lata 8 miesiąc temu #626009 przez izula
Serku teściowa przeszła metamorfozę :)) To tylko życzyć, żeby tak zostało. Tylko, żeby w drugą stronę nie przesadzała ;)

[/url]
[/url]

11 lata 8 miesiąc temu #626010 przez Villemo
Villemo napisał:

SerekWaniliowy napisał:

Cholera to może zbierzesz listę zamówień od wszystkich wrześniówek? Jak ma kobita parę miesięcy dobroci to trza brać garściami :lol:

Albo nieee węszę podstęp pewnie chce żebyś swojej córce dała na imię tak jak ona ma :ohmy:

11 lata 8 miesiąc temu #626019 przez agamo
Villemo napisał:

Villemo napisał:

SerekWaniliowy napisał:

Albo nieee węszę podstęp pewnie chce żebyś swojej córce dała na imię tak jak ona ma :ohmy:

hehehe to bylo dobre!
Agus a jak tesciowa ma na imie?
Ja mam o tyle szczescie ze mam swietnych tesciow Z tesciowa moglabym cala noc przegadac i dalej by nam sie pewnie geby nie zamykaly Tesciu to sie nie mogl doczekac kiedy bedziemy miec dzidziusia A mojej mamy to bedzie pierwszy wnuk wiec juz wogole!komplementuja i pocieszaja Mama opowiada mi o urokach jak ona byla w ciazy i dzisiaj mi powiedziala że ze mna miala bardzo lekki i szybki porod ze o 8 rano poczula skurcze pojechala na pogotowie lokalne i stamtad ja wzieli karetka do szpitala ze w sumie o 12 byla w szpitalu a 2 sie juz urodzilam!za to moja babcia urodzila moja mame w drodze powrotnej ze spaceru do domu ze nawet do domu nie doszla wiec tez jej ciezko nie bylo oooooobym to miala w genach :P

Aga

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #626047 przez SerekWaniliowy
No z wyborem imienia będzie kłopot, jak powiedziałam jakie nam się podobają, to się skrzywiła i się zaczęło, a może Adrianna - ładne a może Wiktoria itp. ale my sie raczej tolerujemy niż lubimy, ja nauczyłam się ignorować Jej upodobania a Ona, a Ona zachowuje sie jak zwykle hehe ;)
Nie no nie jest zła, poprostu jest lekkoduchem, modnisią, no taka typowa kobita, sroczka taka, a ja Jej przeciwieństwem, ojej a co się działo jak obejrzała moją bieliznę do ślubu albo buty, o sukience nie powiedziała ani słowa ani o bukiecie i ozdobach które przygotowałam, chyba nie chciała mi zrobić tego dnia przykrości hahahaa o a jak zdjęcia obejrzała, ja ogromnie zadowolona z pracy naszej fotografki, a Ona pokręciła głowa i poszła do domu a po miesiącu pyta a co ze zdjęciami? Mówię, że przecież oglądała, a Ona no a innych nie będzie? haha bo te Jej się nie podobały ;P

No jest czasami nerwowo, ale śmiesznie też, przy każdej wizycie musi spytać kiedy powiesimy firanki i dywany, które dostaliśmy od Babci bo sami sobie nie kupiliśmy bo nie chcemy mieć ;) albo dlaczego nie kupie sobie ładnych szpilek albo sukienki... no jest cudowna :woohoo:

O a najlepiej jest jak kupi sobie jakąś sukienkę (rozmiar 44-46) i odwidzi Jej się i daje mi bo ja jestem taka jak Ona (nosze 38-40, no może nie teraz ;p) ;)

No ewidentnie chce dla nas dobrze, mamy poprostu inne podejście do życia i gust ;)

Teściowa ma na imię Arletta i nie jest groźna pomimo tego co napisałam a Teściu? gaduła straszny, dobry facet, założył nową rodzine wiec mam 2 teściowe ;) ta druga jest przeciwnością pierwszej, jak koleżanka moja, skromna i sympatyczna dziewucha, zresztą niewiele starsza ode mnie.

Aga

11 lata 8 miesiąc temu #626054 przez słonko
Iva, gratulacje! Coś mi mówiło, że te przeczucia, które obudziły się w Tobie ostatnio, będą słuszne :) No to będziesz miała odmianę... Ale masz dwóch wspaniałych facetów, którzy, już to sobie wyobrażam, świata poza małą (i jej mamą :)) nie będą widzieć! Aż jej zazdroszczę!

A Kingę i Agę witam w gronie mam chłopaków :)

Ja przedwcześnie pochwaliłam się, że wyzdrowiałam... Ostatnie trzy dni męczyła mnie jakaś grypa żołądkowa :( Na szczęście zawsze przechodzę to dość lekko - bez całodziennych posiedzeń na kibelku i nad kibelkiem. Tylko boleści, niestrawność. Niestety samo to nieźle mnie wymęczyło :/ Dziś, odpukać, już bez bólu, ale coś poza suchym chlebem odważyłam się zjeść dopiero wieczorem.

Przy okazji zaczęło mnie nurtować pytanie: od jakiegoś czasu obserwuję raz na czas kilkusekundowe twardnienie macicy, które ewidentnie łącze z wierceniem się Młodego. Trochę strachu napędziły mi ostatnie dni, bo w połączeniu ze skurczami żołądka i jelit nie potrafiłam rozróżnić co jest co, a ból był męczący (dziś już wiem, że ból był tylko od żołądka i jelit). Pisałyście już coś o tym, wiem, ale ja bardzo proszę (szczególnie uśmiecham się tu do naszej encyklopedii, Villemo :)) jeszcze o wskazówki dla mnie. Jeśli te skurcze występują kilka razy dziennie, nie są bolesne, trwają krótko i pomaga zmiana pozycji, czy powinnam zacząć coś przyjmować? Magnezu mam 100 mg w tabletkach Centrum Materna, które ostatnio biorę, ale czy to nie za mało? Zwłaszcza, że mam ciążowy odrzut od czekolady i kakao w ogóle (taki dziwny, bo wywołany snem, w którym czekolada miała obrzydliwy smak!). O nospę nie pytam, bo raz, że nigdy mi na bóle menstruacyjne nie pomagała, więc nie wiem czy by w ogóle coś dała, a dwa, że przy takiej małej intensywności chyba szkoda się faszerować...

Acha, dziewuszki, zapominam Wam od kilku dni napisać, że mnóstwo ładnych ciuszków jest w TK Maxxie, ale... głównie dla dziewczynek. No i na pewno nie jest tam tanio... Ale w sumie są komplety takie na start np. czapeczka, pajac, spodenki i koszulka za 59 zł - jak myślicie, to drogo? Dodam, że niektóre śliczne i wyglądają na dobrą jakość.

I jeszcze coś, widziałam wczoraj na Onecie: www.newsweek.pl/wydania/1444 Choć nie wiem, czy któraś z Was będzie chciała to czytać. Ja raczej nie.

Paulina i Piotruś

11 lata 8 miesiąc temu #626060 przez biedroneczka39
agilla.r napisał:

No i której się sprawdzi? Mi tak ;)
www.plecdzieckaplanowanie.az.pl/kalendar...ski_plec_dziecka.htm

Wychodzi ze corcia juhuuuu :)

Dziewczyny witam Was , nadrabiam zaleglosci.

<3 Oliwia i Alicja <3

11 lata 8 miesiąc temu #626066 przez SerekWaniliowy
biedroneczka39 napisał:

agilla.r napisał:

No i której się sprawdzi? Mi tak ;)
www.plecdzieckaplanowanie.az.pl/kalendar...ski_plec_dziecka.htm

Wychodzi ze corcia juhuuuu :)

Dziewczyny witam Was , nadrabiam zaleglosci.

A gdzie to się koleżanka podziewała przez cały dzień? :)

Nie chciałabyś tak dla odmiany mieć synka? Jeśli będziesz miała trzecia córę to spełniły by się Tobie moje marzenia ;)

Aga

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #626071 przez niagara
A ja dzisiaj przez cały dzień czuję łaskotki w brzuchu, wystarczy, że na chwilę usiądę i się zaczyna :laugh: Co chwilę się drapię i wyginam ;) Śmiesznie musi to z boku wyglądać ;) To chyba musi być Maleństwo :laugh:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka