BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 10 miesiąc temu #567271 przez agilla.r
mówiłyście lekarzowi o nasilonych mdłościach po witaminach? ja po 2 dniach odstawiłam ,lekarz powiedział że bardziej szkodzą te wymioty niż pomogą te witaminy jeśli taka jest reakcja organizmu. Jeśli wyniki krwi są ok to kazał brać tylko kwas foliowy. No od czasu jak nie biorę witamin mdłości i wymioty przeszły;)

Jak liczyć tydzień i miesiąc ciąży?

Przez lekarzy, zgodnie z regułą Naegelego, pierwszy tydzień ciąży liczony jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, czyli około 14 dni przed faktycznym poczęciem dziecka. Stąd też przyjmuje się, iż cała ciąża trwa 280 dni (w praktyce 266 dni od koncepcji), czyli 40 tygodni, a więc 9 miesięcy kalendarzowych.

Miesiące i tygodnie ciąży

Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
Zobacz: Badania w kolejnych tygodniach ciąży.

Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry:
- 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia,
- 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia,
- 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #567334 przez Villemo
nefeli napisał:

Tak jak napisala Villemo od dnia ostatniej miesiaczki liczymy i trwa 40tygodni,lekarz mi dodal ze kazdy miesiac u ginekologa to 28dni.
Och ja sie dzis zamecze caly dzien jestem z pustym zoladkiem,rano zwymiotowalam po proszkach ,a po 3 godzinkach zjadlam sucharka i wypilam sok z grejpfruta-myslalam ze nigdy nie przestane wymiotowac tym kwasem,lzy mi lecialy ciurkiem:( a w brzuchu nie czuje nic a nic,zero ucisku,klucia ze az sie martwie czy niunia rosnie.Macie jakies odczucia? Ja wrecz na brzuchu spie,wiem ze wolno jesli tylko kobiecie wygodnie,ale wydaje mnie sie osobiscie jakies takie dziwne,ze gniote brzuch z niunia :)

Nefeli nie wiem czy pamiętasz jak pisałam jakie rady dawał ordynator dziewczynie która trafiła do szpitala z wymiotami. Po pierwsze kazał usunąć z diety wszelkie soki owocowe bo nasilają dolegliwości.

Co do odczuć to nie mam żadnych, nic nie ciągnie nic nie pobolewa. Na tym etapie w pierwszej ciąży pamiętam jak mi twardniał brzuch i czułam powiększającą się macicę. Teraz zero takich dolegliwości. No może jedynie więzadła czuję jak nagle sobie kichnę a nie przybiorę właściwej pozycji. Na pewno wszystko dobrze u Ciebie i maluszek rośnie. Nie wkręcaj się :-)

Mi na brzuchu już niestety nie wygodnie i bardzo żałuję bo uwielbiam spać na brzuchu. Śpię tera na jednym albo drugim boku z ogromnym miśkiem miedzy nogami ale zamierzam sobie odkupić od koleżanki rogala pamiętając jak straszne było spanie z dużym brzuszkiem :-)

11 lata 10 miesiąc temu #567343 przez Villemo
agilla.r napisał:

mówiłyście lekarzowi o nasilonych mdłościach po witaminach? ja po 2 dniach odstawiłam ,lekarz powiedział że bardziej szkodzą te wymioty niż pomogą te witaminy jeśli taka jest reakcja organizmu. Jeśli wyniki krwi są ok to kazał brać tylko kwas foliowy. No od czasu jak nie biorę witamin mdłości i wymioty przeszły;)

Jak liczyć tydzień i miesiąc ciąży?

Przez lekarzy, zgodnie z regułą Naegelego, pierwszy tydzień ciąży liczony jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, czyli około 14 dni przed faktycznym poczęciem dziecka. Stąd też przyjmuje się, iż cała ciąża trwa 280 dni (w praktyce 266 dni od koncepcji), czyli 40 tygodni, a więc 9 miesięcy kalendarzowych.

Miesiące i tygodnie ciąży

Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
Zobacz: Badania w kolejnych tygodniach ciąży.

Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry:
- 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia,
- 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia,
- 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu.

Agilla i masz rację... ja pamiętam bardzo dobrze jak byłam gdzieś w 8 tygodniu w pierwszj ciąży i lekarka powiedziała, żebym sobie wybrała witaminki i zaczęła łykać. Kupiłam feminatal i miałam po nim takie mdłości że koszmar. Na następnej wizycie powiedziałam lekarce o swoich spostrzeżeniach i kazała odstawić bo wcześniejszym zaglądnięciu w morfologię. No i po odstawieniu jak ręką odjął. Wróciłam do witamin w drugim trymestrze ale łykałam co drugi dzień i koniecznie na noc. Później pod koniec II trymestru już normalnie raz dziennie na noc i nic się nie działo. Wydaje mi się, że skoro organizm źle reaguje na sztuczną suplementację to widocznie jest ona zbędna.

11 lata 10 miesiąc temu #567357 przez Villemo
Dziewczyny,

Czy któraś miała zlecone badanie anty-HCV?

11 lata 10 miesiąc temu #567370 przez papi88
tak villemo ja miałam takie badania.
nefeli soki owocowe na mdłosci to kiepski pomysl bo to dodatkowy kwas ja po soku owocowym zygam jak kot.
dziwnie liczy sie te miesiace ciazy bo wychodzi ze jeden miesiac ma 5 tyg a inny 4 tyg tzn mi to jest obojetne bo ja sie posluguje i tak tygodniami ciazy ale jakby tak powiedziec komus to nie kazdy to zrozumie. bo jak sobie tak logicznie rozpisałam co 4 tyg to ciaza by trwała 10 miesiecy

PAULINA

11 lata 10 miesiąc temu #567377 przez Villemo
papi88 napisał:

tak villemo ja miałam takie badania.
nefeli soki owocowe na mdłosci to kiepski pomysl bo to dodatkowy kwas ja po soku owocowym zygam jak kot.
dziwnie liczy sie te miesiace ciazy bo wychodzi ze jeden miesiac ma 5 tyg a inny 4 tyg tzn mi to jest obojetne bo ja sie posluguje i tak tygodniami ciazy ale jakby tak powiedziec komus to nie kazdy to zrozumie. bo jak sobie tak logicznie rozpisałam co 4 tyg to ciaza by trwała 10 miesiecy

A orientujesz się czy są odpłatne czy refundowane?

11 lata 10 miesiąc temu #567465 przez agamo
Co do tych miesiecy to nie dokonca tak jest i powiem szczerze ze rozne strony roznie licza bo tak na chlopski rozum myslac to pierwszy miesiac zaczyna sie dopiero po 4 tygodniach bo pierwszy tydzien to pierwszy tydzien a nie pierwszy miesiac Mam taka aplikacje na telefonie i wlasnie tez tak mi liczy. Natomiast do trymestrow tez nie bardzo mi sie zgadza bo jak pierwszy trymestr moze miec 14 tygodni drugi 13 tygodni a ostatni 12 ? Mysle ze jesli to jest trymestr to sam mowi za siebie ze trzy miesiace co w tym przzypadku wypadalo by po 13 tygodni. No ale powiem szczerze ze jesli o mnie chodzi to ja poprostu licze tygodniami bo jaki to mam sens liczyc miesiacami.
Natomiast co do wyliczania ciazy od miesiaczki to w moim przypadku liczono tak az do usg i wymierzono bejbika na usg i wyliczano wiek ciazy z jego wielkosci co jest rownoznaczne do zaplodnienia chyba ze sytuacja wyglada tak jak u innych dziewczyn ze te dwa terminy sie pokrywaja!

Aga

11 lata 10 miesiąc temu #567487 przez agamo
No a tu moj bejbik Czarna plamka na brzuszku to pecherz, w tle raczka no i dluga noga

Aga

Załączniki:

11 lata 10 miesiąc temu #567549 przez nefeli
Villemo kochana rady ordynatora fajne tylko ze ja nic pic nie moge poza kompotem i sokiem z grejpfruta,ale jego pije co 2-3 dni ze wzgledu na moja chorobe,tak na prawde to nie sok wywolal wymioty,ale ja jak dluzej postoje zaczyna mi sie robic slabo i zbiera na wymioty musze sie wtedy szybko polozyc bo jak przeciagne to taki wlasnie efekt,dzis robilam nadziewana papryke moim chlopcom i roboty tyle a zdazyc chcialam wiec na sile jeszcze troszke,jeszcze troszke i zaczelo sie :(
Moje gardlo zamiast lepiej coraz gorzej i dzis jestem na zupelnej glodowce,nic nie moge w siebie wcisnac:( martwie sie o niunie ze ja zaglodze,ale na mysl o jedzeniu odrazu mi niedobrze.
Jakie witaminy lykacie ?
Co do brzuszka dzieki ogromne za pocieszenie!
Ja mysle ze odstawie te witaminy bo nie dam rady juz do ust wlozyc,moze w piatek da mi jakas rade ginekolog,mam taka cicha nadzieje>
Badanie atny HCV mialam zlecane przy obu ciazach,to zapalenie watroby typu c,zlecane badania na listerie,na hivtyp 1 i 2,i cala mase innych w tym wymaz na chlamydie i 2 inne bakterie.Mialyscie robiony taki wymaz? moj ginekolog nalega zeby dziecku sie nic nie stalo,bo bakterie te doprowadzaja do wad,poronien itd
Agamo sliczny Twoj bejb z dluga nozia :)przypomnialam sobie mojego synia mam takie usgie jak sobie siedzi jak hrabia z nogami wyciagnietymi do sufitu,lekarz sie smial ze bedzie mial super dlugie nogi i sie nie mylil :)

11 lata 10 miesiąc temu #567552 przez papi88
villemo sa refundowane na podstawie skierowania od panstwowego lekarza ja wszystkie badania robilam na fundusz.

PAULINA

11 lata 10 miesiąc temu #567601 przez paulinka.k22
Nefeli współczuję Ci aż takich dolegliwości. Ja na szczęście mam jedynie nudności, które i tak są uciążliwe, ale chyba powinnam się cieszyć, że się tak nie męczę.

A co do witamin, na razie łykam tylko kwas foliowy, mój lekarz powiedział, że jeśli wyniki mam dobre to nic nie muszę brać, dopiero w drugim trymestrze.

Agamo fajny bejbik :)

11 lata 10 miesiąc temu #567628 przez słonko
Cześć dziewczyny :) zaglądam tu dopiero po pracy i nie moge za Wami nadążyć!

Agamo, niesamowite to Twoje badanie usg i dzieciątko. Mnie dzieli od mojego pierwszego usg tydzień i właśnie dziś w pracy wyobrażałam sobie, co zobaczę i na samą myśl miałam uśmiech na twarzy i łzy w oczach :)

Tymczasem u mnie z nudnościami i nadwrażliwością węchową serio dużo lepiej. Pobolewania w brzuchu też prawie zniknęły (zdarzają się teraz raz dziennie i tak, jak wcześniejsze, trwają po kilka sekund). Trochę rzecz jasna się martwię, czy to nie za wcześnie, ale w sumie któraś z Was pisała, że przeszło jej z końcem 10 tyg. Piersi w każdym razie wciąż bolesne.

Villemo, dzięki za odp. sprzed kilku dni odnośnie anemii. Wcinam kiwi, bardzo lubię :-) Ale tak naprawdę chyba trochę spanikowałam. Dziąsła były takie jasne po przemarznięciu na spacerze. W cieple są bardziej różowe :-)

Anty-HCV sama badam co jakiś czas, bo mąż ma HCV :/ Ginekolog mi jeszcze nie zlecała, ale widziałam na liście badań.

Co do tygodni i miesięcy, mi najbardziej podszedł system 1 mies = 4,5 tyg., co daje w sumie 40,5 tyg.

Paulina i Piotruś

11 lata 10 miesiąc temu #567639 przez iwonta_kg
papi88 napisał:

agamo to niezle przeskoczylas juz moja ciaza nie jest najstarsza fajnie ze jest tu jakas sierpniówka nie jestem sama :silly: kazde usg to niesamowite emocje mi sie zawsze łezka zakreci do tej pory nie moge uwierzyc ze w srodku mnie jest juz nowe zycie :) moze jak malenstwo zacznie kopac to bede tego bardziej swiadoma.

nefeli jak ja cie rozumiem..ja tez mam wrazenie ze po witaminach bardziej mnie mdli tzn czytalam ze magnez z wit b6 własnie zapobiega mdloscia ale ja biore jeszcze caly zestaw witamin i po nich mi nie dobrze.

wczoraj jadłam sobie winogrona i tak zaczełam o nich czytac czy maja jakies witaminki itp i sie zdziwilam ze wogóle sa w ciazy bardzo wskazane,działaja tez dobrze na załądek wiec jak któras ma problem z zaparciami wiec zdecydowanie polecam (zwłaszcza jak sie je zje z pestkami)

dziewczyny czy któras jest w stanie mi rozpisać wyjasnic itp etc jak to sie przelicza tygodnie ciazy na miesiace bo ja juz zgłupiałam! znalazłam taki niby fajny przelicznik ale jakos mi sie nie zgadza bo wychodzi ze jestem w 2 miesiacu liczac od zaplodnienia a w 3 miesiacu liczac od miesiaczki a mi sie wydaje wogóle ze od 14tc to jest 4 miesiac wiec juz za tydzien zaczne czwarty!oto ten przelicznik co znalazłam:

dziecko.haczewski.pl/

Halo halo ja też generalnie jestem sierpniówką.

A co do winogron to mąż dziś kupił i normalnie oszalałam! Najpierw najadlam sie winogron a potem mądrze popiłam maślanką o smaku stracielli. Skutek? Pół dnia na kiblu... Co z niego zeszłam to zaraz na niego wracałam. Masakra. Już jest lepiej ale to był koszmar.

Mi termin ciąży też każdy lekarz liczył od miesiączki a nie od zapłodnienia.

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 10 miesiąc temu #567647 przez iwonta_kg
agamo napisał:

No a tu moj bejbik Czarna plamka na brzuszku to pecherz, w tle raczka no i dluga noga

Cudo!!!!! Jaki duży ten Twój maluch!!!! Super fotka:) ciesze sie że wszystko ok:)

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 10 miesiąc temu #567667 przez Villemo
Dzięki dziewczyny za informację odnośnie tego badania. Moja lekarka w poprzedniej ciąży kazała prawie wszystko robić na własną rękę bo nie refundowane a jak się teraz okazuje jak zmieniłam przychodnię na poradnię przyszpitalną to nagle się okazało, że wszystkie refundowane i to bez problemu dają skierowanie.

Agamo - piękny dzidziuś !

Nefeli czyli co odrzuca Cię od wody, herbatki? Szczerze współczuję, ale już nie długo i dolegliwości miną. Jestem tego pewna! :-)

Niuni nie zagłodzisz dzidziuś dostanie co trzeba najwyżej Tobie braknie ;-)

Co do wymazu to pamiętam, że tylko była cytologia i czystość pochwy a potem przed samym porodem już tylko GBS w kierunku paciorkowca z odbytu i pochwy. No ale zobaczymy jak będzie teraz bo tu gdzie teraz chodzę to widzę, że zupełnie inne podejście do badań.

Ja dzisiaj zjadłam prawie pół kilograma śliwek ;)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka