BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

12 lata 1 miesiąc temu #569720 przez ninka333
Dziękuję bardzo za umieszczenie w tabelce :) Juz nas trochę jest na ten wrzesień :) Ciesze się, że mogę dołączyć.
Zdjęcie fasolki mam ale już mało aktualne bo z początku lutego, poczekam do poniedziałku i wrzuce nowe :)
nefeli - nie denerwuj się bo maleństwo zestresujesz :) napewno będzie dobrze i pomacha do ciebie

Mam pytanie - czy któraś z was miała do czynienia z cukrzycą ciążową???? Pytam, bo wiem, że kilka z was ma starsze maluchy a ja się trochę niepokoję, bo w pierwszej miałam i niestety ale niemiłe doświadczenia mam :( Mam nadzieję, że w tej nie wystąpi chociaż najczęściej ajk jest w jednej to i potem jest.

córeczka ALICJA

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #569784 przez agamo
Niestety ninka nic na ten temat nie wiem. ale moze dziewczyny cos wiecej wiedza Pewnie sie pokaza podwieczor to napewno cos napisza :)

Nefeli napewno bedzie dobrze daj znac jak poszlo na wizycie!

Aga

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #569798 przez ninka333
Nawiązując do rozmów o brzuszkach to mój już się zaokrągla :) Na stojąco mieszczę się we wszsytkie stare spodnie ale już przy dłuższym siedzeniu gniotą w brzucholek więc przerzuciłam się na ciążowe :)
Narzie kg są na poziomie z przez ciąży :)

córeczka ALICJA

12 lata 1 miesiąc temu #569807 przez paulinka.k22
Witaj ninka!

Ja od trzech tygodni chodzę bez przerwy w leginsach, bo tak mi jest najwygodniej :) i z ciekawości muszę przymierzyć moje jeansy, ale coś mi się wydaje, że już się nie dopnę :) :) :)

12 lata 1 miesiąc temu #569832 przez niagara
A ja jeszcze wciskam się w stare spodnie :) Zakup ciążowych będę odwlekać tak długo, jak tylko się da ;)

12 lata 1 miesiąc temu #569842 przez agamo
To ja powiem ze w wiekszosc spodni sie mieszcze W te co mialam obcisle no to juz nawet nie zakladam bo wiem ze pewnie sie nie zapne ale w reszte wchodze mimo to jak ide do pracy czy gdzies gdzie chce czuc sie wygodnie to ubieram ciazowe bo niedosc ze o niebo lepiej to i cieplej w brzuch bo poki co chodze w tych z guma.

Aga

12 lata 1 miesiąc temu #569885 przez słonko
Niagara, dzięki za radosne wieści :)

Ninka, witaj w naszym miłym gronie :)

Mi o cukrzycy ciążowej niewiele wiadomo, choć ponoć jestem w grupie wysokiego ryzyka ze wzgledu na cukrzycę w rodzinie.

A ja chciałabym Was zapytać, czy któraś ma ryzyko konfliktu serologicznego? Ja mam niestety tę fatalną grupę 0Rh- (choć rodziców mam Rh+ - tak, to moźliwe), a mąż BRh+ :-( Czyli grozi nam i konflikt Rh i grup głównych. Niby małe ryzyko powikłań z powodu tego pierwszego w 1. ciąży, ale ten drugi podobno nie zależy od tego, która ciąża, choć jest mniej groźny. Czy wiecie może kiedy pierwszy raz powinnam mieć badane przeciwciała?

Paulina i Piotruś

12 lata 1 miesiąc temu #569891 przez Alivva
Póki co ja na razie chodzę w swoich spodniach :) ale czuję,że to kwestia 2-3 tygodni...
Zaokrąglam się już a w pierwszej ciąży brzuszek zaczął rysować się dopiero po 20tym tygodniu :ohmy: Czytałam niedawno,że w drugiej i każdej kolejnej ciąży brzuszek widoczny jest o wiele szybciej,co by się nawet sprawdzało :blink:
Wiecie czego jestem ciekawa?? Jakie lato będziemy miały tego roku.... Bo my wszystkie będziemy się turlały przez całe lato z brzuszkami :)
Czuję,że basen na ogrodzie będzie przeze mnie oblegany :lol:

Witaj ninka :) miło,że do nas dolączyłaś :) z tą cukrzycą niestety nie pomoge bo nie mam bladego pojęcia o tym :/
słonko Tobie też nie pomogę bo też jakoś nigdy sie tym nie interesowalam :/

Ciekawe jak tam nefeli na wizycie :) nie mogę się doczekać relacji :)

12 lata 1 miesiąc temu #569900 przez Villemo
Dzień dobry a raczej dobry wieczór.

Widzę, że super wieści od Niagary. Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że została wreszcie przerwana zła passa i że od teraz będą to same super wieści.

Teraz czekamy na Was Iwonta i Nefeli!

Ninka witamy! Cieszymy się, że się odezwałaś i postanowiłaś do nas dołączyć. Widzę że Twój synek 2 miesiące starszy od mojego :-) Biorąc to pod uwagę czeka nas "małe" wyzwanie ale myślę, że będzie dobrze ;-)

Cukrzyca ciążowa obcy dla mnie temat. Chyba nawet jakbym miała jakieś skłonności ku temu to by chyba mnie to ominęło bo skutecznie w tej ciąży jak i w tamtej odrzuca mnie od słodkiego. Nawet soku nie tknę słodzonego.

U mnie na wadze 0,5 kg mniej niż na starcie mimo, że apetyt dopisuje a mdłości i wymioty mnie ominęły. Nie martwię się tym. Przy synku też miałam taki start a skończyłam z 26 kg na plusie :-)

Ja po domu w spodniach dresowych. W jeansy wchodzę jeszcze normalnie ale tylko dlatego, że biodrówki, generalnie tylko na wyjście bo uwierają mnie w miejsce po cc i mnie to irytuje a wysokich spodni nienawidzę. Ciążowe z szeroką gumą mam gdzieś schowane z tamtej ciąży trzeba będzie wyciągnąć niebawem :-)

O konflikcie nie mam pojęcia. Nigdy się w to nie zagłębiałam bo my z mężem mamy identyczną grupę z identycznym współczynnikiem.

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #569912 przez ninka333
Co do cukrzycy to nie pasowałam do żadnej grupy ryzyka, jstem szczupła 173 cm i wtedy 60 kg, w rodzinie nikogo chorego, a jednak miałam przekroczone normy na obciążeniu glukozą i werdykt zapadł - na szczęscie tylko z dietą bez insuliny, ale i tak się kłułam prze 3 miesiące kilka razy dziennie.Słodkiego przez 4 pierwsze miesiące nie jadłam bo miałam zupełny odrzut!!

słonko - o konfliktach serologicznych nic mi nie wiadomo. Badanie na przeciwciała już miałam robione (mimo, że ja A+ a mąż B-), a w poprzedniej ciąży miałam na początku i na końcu.

alivva- z tym latem też się zastanawiałam jak to z takim brzucholkiem będzie w upały wytrzymać ????? tym bardziej , ze zazwyczaj pod koniec średnio fajnie/łatwo się oddycha :( ale damy rade!!! kto ma dac jak nie My :)

Villemo- fajnie, ze mamy smyków na tym samym etapie - już nie takie małe są to nie będzie żle - ja sobie nie potrafie wyobrazić jak ktoś ma rok po roku - to jest dopiero wyzwanie!!!

córeczka ALICJA

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #569917 przez Alivva
Dziewczyny a może wrzucimy swoje fotki?? Ciekawa jestem jak wyglądacie :) Ja mam swoją w awatarze ale mogę wrzucić inne tylko nie wiem jak się wrzuca kilka fotek do jednego postu.... :/ blondynka :lol:

Udało się :) Pierwsza fota z wigilijnego firmowego spotkania,druga nowsza w domku ;) Obecnie dlugość włosków pośrednia a poza tym bez zmian ;)
Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #569936 przez papi88
ja w swoje dzinsy poki co sie mieszcze i szczerze mówiac nie zamiezam kupowac specjalnych ciazowych spodni bo poprostu mi sie nie podobaja a ogrodniczek to nigdy bym nie zalozyła chyba (za to kupie sobie pas ciazowy jak bede miała juz duzy brzuszek).po domu chodze w spodniach dresowych a ogolnie lubie leginsy i spodnie bez zapięć juz przed ciaza tak sie ubieralam z wygody.fajnie ze bedziemy rodzic w lato zawsze to wygoda i oszczednosc co do ubioru bo załozy sie jakas sukienke,tunike i nie trzeba sie wciskac w spodnie swetry itp a i jak maleństwo sie urodzi to lepiej bo ciepło i nie strach wyjsc na dwór w porównaniu do zimy

vilemo nie pocieszyłas mnie bo ja na razie nic nie przytylam tylko schudłam mam nadzieje ze nie bedzie pozniej tak jak ty miałas +20 na wadze :S

PAULINA

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #569954 przez Villemo
Ninka - czy Twój maluch nadal w szczebelkowym łóżeczku śpi? Mi najbardziej spędza sen z powiek jego przeprowadzka do innego pokoju na "dorosłe" łożko ;-)

Alivva - miło Cię zobaczyć. :-) Wyglądasz przesympatycznie!

Papi spokojnie... mimo takiego przyrostu do roku czasu udało się wyjść na prostą:-) No ale załamka była nie ma co. Pamiętam jak przyszło mi z wagą 78 kg kupić sukienkę na chrzciny. Ryczałam w przymierzalni jak bóbr...przyzwyczajona do rozmiaru s/m. No ale co...wystarczył Dukan i poranne spacerki z wózkiem do okoła wsi ;-) Udało się przez chwilę osiągnąć wagę jak przed ciążą no ale jak zaczęłam się normalnie odżywiać bo w planach była druga ciąża to wróciły 3 kg. W każdym razie nie ma co się przerażać. Wszystko jest do stracenia.Mój mąż już ma zapowiedziane że jak tylko stanę na nogi po porodzie to mam wychodne 2 razy w tygodniu na fitness i basen :-)Teraz już będzie większa motywacja bo zamierzamy zakończyć na drugim dzieciątku produkcję ;) . Choć nie zarzekam się, że mi się kiedyś koło 40 zechce jeszcze odmłodzić :-)

12 lata 1 miesiąc temu #569969 przez Alivva
Dziękuję i czekam na WASZE foteczki dziewczynki :)
A w między czasie idę zrobić galaretke z ananasem i winogronami :D tak mnie jakoś naszło :D

Jej ja juz tez myślę,o tym,żeby po porodzie szybko zacząć nad sobą pracować ;)

12 lata 1 miesiąc temu #569989 przez papi88
Alivva ty to dopiero chudzina jestes i apropo poddałas mi pomysł na galaretke jakis czas temu nakupiłam sobie i schowałam do szafki rózne galaretki i na smierc zapomnialam o tym
:)

PAULINA

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka