BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #367886 przez Anulka
Dziewczyny, znalazłam taką tabelkę z wyprawką umożliwiającą do dowolnych uzupełnień i modyfikacji. Może którejś z Was się przyda.

docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0An3...jFSRnhibUE2UlE#gid=0

www.multimama.pl/index.php/ciaza/wyprawka?showall=1
(na samym dole do pobrania z przykładowymi cenami)

chomikuj.pl/Moniczka20008/Dokumenty/ciaz...pitala,534914356.doc

Witaj Basiek, :) fajnie ze do Nas dołączyłaś :D. Opowiedz coś więcej o sobie. Na kiedy masz termin, czy znasz już pleć maluszka, jak się czujesz ?? Zrób sobie suwaczka tak jak my :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #367889 przez aganio87
Ja znalazłam taką:

SZAFA MALUCHA - śpioszki 3 szt. - body z krótkim rękawem 6 szt. - body z długim rękawem 3 szt. - kaftaniki 3 szt. - pajacyki 3 szt. - sweterki (ilość w zależności od pory roku) - czapeczki 2 szt. - skarpetki, ok. 5 par - rękawiczki niedrapki 2 pary - kombinezonik (na chłodne miesiące)
Rozmiary ubrań należy dobierać ostrożnie, aby dziecko z nich od razu nie wyrastały. Dobór garderoby maluch uzależniamy także od pory roku (np. latem nie warto inwestować w kurteczki, kombinezony etc.).
HIGIENA - mydełko dla niemowląt - puder do ciała - krem przeciw odparzeniom - spirytus do przemywania pępka - sól fizjologiczna - oliwka - chusteczki pielęgnacyjne - pieluchy New born - szczoteczka do włosów (ze sztucznym włosiem, ale nie bardzo twarda) - gumowa gruszka lub aspirator do noska - małe nożyczki z okrągłymi końcówkami (przydatne już w szpitalu) - patyczki higieniczne - wyjałowione gaziki oraz waciki - pieluchy tetrowe (około 20-30 sztuk) - ręczniki kąpielowe - termometr do mierzenia temperatury wody - wanienka - myjki frotte - przewijak - proszek do prania niemowlęcych ubranek
SEN - łóżeczko (może być z funkcją kołyski) - materacyk - ceratka pod prześcieradło - 2 komplety pościeli - rożek - kołderka - cienki kocyk - grubszy kocyk
SPACER - wózek - śpiwór do wózka - torba - osłona przeciwdeszczowa - parasol - fotelik do przewożenia malucha autem
JEDZENIE (dla mamy i malucha) - wkładki ochronne do biustonosza - laktator (niekonieczny) - butelka 125 ml - butelka 250 ml - smoczki do butelek - szczotka do mycia butelek - podgrzewacz do butelek (niekonieczne na początku) - termoopakowanie do butelek (również niekonieczne)

[*] 6.11.2011

12 lata 6 miesiąc temu #367905 przez 26joanna
Cześć :)
agnesssa to mi proszę dopisać do listy imię Jaś i miejscowość Dublin :)
Ja z doświadczenia wiem ile mniej więcej kupić na wyprawkę wiec się niczym nie przejmuje :P My zaplanowaliśmy malowanie na wakacje , ale już w czerwcu będziemy mieć 95% rzeczy dla synka :lol:
Usłyszałam bardzo dziwna rzecz , mianowicie ze niemożna głaskać brzuszka bo to powoduje skurcze :ohmy: słyszał ktoś kiedyś taka bzdurę :unsure:

12 lata 6 miesiąc temu #367917 przez moniab26
Tak, ja też o tym słyszałam ale uważam, że delikatne głaskanie nie zaszkodzi maluszkowi i swój brzuszek głaszczę kilkanaście razy dziennie

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 6 miesiąc temu #367919 przez makrelcia
26joanna coś w tym jest z tym brzuchem. Mi też lekaż nie kazał namiętnie głaskać się po brzuchu. Zwłaszcza wieczorami. Ponoć brzuch twardnieje od tego. Ale ile w tym prawdy...

Ja w połowie sierpnia to planuje już się szykować na porodówkę :D Obstawiam, że w sierpniu urodzę. Chciałabym mieć już wszystko gotowe dla maluszka już pod koniec lipca. Będę spokojniejsza :D Chociaż podstawowe rzeczy bo wiadomo wszystko wyjdzie w praniu.

12 lata 6 miesiąc temu #367931 przez Jussstyś
Hej
No ja już po badaniu, niestety płyty nie mam, bo lekarz chciał zmierzyć wielkość czaszki i maleństwo nie chciało się odwrócić, w poniedziałek idę znowu :)
No więc tamten lekarz się pomylił mówiąc, że to będzie chłopiec, dziewczynka jak nic, idealnie było widać wargi sromowe :)
Na kręgosłupie można było policzyć wszystkie kręgi :) Jestem zadowolona z badania, serduszko bardzo ładnie bije, przepływ pępowinowy idealny :)
Wg. lekarza ciąża jest nieco młodsza, ale tylko 3 dni.
Tak więc agnesssa zmień u mnie na liście z chłopczyka na dziewczynkę :) i wpisz imię Zuzanna :)
Polecam Wam dziewczyny USG 3D jeżeli chcecie wiedzieć wszystko na 100% :):)

12 lata 6 miesiąc temu #367958 przez mala2809
Jussstyś ale fajnie, że u ciebie będzie córcia, może u mnie lekarz też sie pomylił, bo kupiłam już trochę rzezczy na dziewczynkę :silly:

Agnesssa u mnie możesz wpisać imię Maciuś :kiss: :kiss: :kiss:

12 lata 6 miesiąc temu #367997 przez basiek_252
To moja druga ciąża :lol:
Mam już 6- letnią córcie:)Z OM termin mam na 24 września, natomiast według USG z pierwszego było na 28 września a po ostatniej wizycie (maluszek jest tak mały) termin przesunął mi się już na 10 października :( No ale zobaczymy jak będzie? Na poprzednim USG lekarz stwierdził, że to dziewczynka ale nie do końca jest pewnie bo dzidzia była położona poprzecznie i wielu pomiarów nie dokonał więc czekam do następnej wizyty 11.06. Może wtedy coś więcej się okaże!

12 lata 6 miesiąc temu #367999 przez andra88
26joanna też to słyszałam żeby brzuszka nie głaskać. Ale mnie zaraz łapka idzie na brzuszek jak mały kopie :)
Słyszałam też żeby nie masować obu piersi na raz, bo maluszek się wtedy niepokoi czy coś w tym stylu- ale nie jestem tego pewna, może i przekręciłam :P

Jussstyś no toż ci niespodzianka :) SUPER że córunie będziecie mieli !!!! Widzę że mała uparta że nie chciała dać się zmierzyć lekarzowi hihi

12 lata 6 miesiąc temu #368015 przez Jussstyś
andra oj uparta, po mamusi to ma:-) nie mogl tylko srednicy czaszki zmierzyc,a tak wszystkie pomiary poznalam,niunia
zdrowa :-) ja od poczatku chcialam corcie i udalo sie :-)

12 lata 6 miesiąc temu #368040 przez basiek_252
26joanna jeśli nie głaskać brzuszka to co w ogóle nie dotykać. Taka przyjemność ma nas ominąć?

12 lata 6 miesiąc temu #368135 przez Lui
aganio87 - jeśli chodzi o siarę, nic na razie, choć co raz częściej się mnie o to pytają znajomi :) piersi miałam zawsze większe, ale teraz eeeh.. boję się co będzie po ciąży. Obecnie 75F

andra88 - ja zawsze noszę wkładki :))

basiek_252 - Witam :)

Anulka - fajna stronka z tymi wyprawkami :)
ja osobiście korzystam z tej strony
dziecko-info.rodzice.pl/archive/index.php/t-113319.html

moniab26 - u mnie również może być sama końcówka sierpnia, bynajmniej tak mi się wydaję :) pierwsze USG 05 września, drugie 07 września.. ale prawda jest taka, ze nie znam "prawdziwej daty" ostatniej miesiączki :D

Z ostatnich przygód wczorajszych, wywaliło mi korki w mieszkaniu, aby je ponownie włączyć przytargałam stołek i tak ledwie dosięgłam do drzwiczek skrzynki.. poleciał kurz jak się otworzyły.. kichnęłam i poszło.. nie utrzymałam moczu. Masakra.. w sumie to się z tego śmiałam choć nie było to do śmiechu :)

U Nas Córeczka będzie miała na imię Liliana (- więc też można dodać do listy) :)

W tym tygodniu kolejny kilogram (łącznie już 7 na plusie), odpukać zero rozstępów (używam Mustele, Elancyl na przemian z Oliwką)

12 lata 6 miesiąc temu #368205 przez aganio87
Lui ja z 80B teraz przeszłam na 85D

Basiek to masz termin w moje urodziny :) :)

Ja i tak mówie że moje dzieci bedą na świecie koniec sierpnia początek września bo z takim ADHD to długo w brzuchu nie wytrzymają :P hehehehe

[*] 6.11.2011

12 lata 6 miesiąc temu #368222 przez agnesssa
Karolak a to zdjęcie to się chyba nie dodało, albo mi nie dane było zobaczyć :dry:

Andra Również mam nadzieję, że żadna anemia Cię nie będzie dręczyć, Dzięki za podpowiedzi na obiadek w ostateczności wygrała zapiekanka z warzywami :) Przynajmniej obiad na dwa dni :lol:
Żurawina to wiem, że dobra na infekcje, ale pomysł z cytrynka mi się lepiej podoba, bo lubię pić wodę z cytryną :lol:

Anulka ja też mieszkam z dala od rodzinki i widujemy się tylko jak my pojedziemy do domu, na razie to nam się często zdarza, ale jak się maluszek urodzi to się skończy ujeżdżanie, no ale mnie dzieli tylko 200km :) Za to moja ukochana kuzynka, która jest mi jak siostra, zresztą będzie chrzestną mojego dzieciątka mieszka w Londynie i też tak rzadko wpada, a jak wyjeżdża to tylko płacz :huh: Życie jest pokićkane :dry: Mam nadzieję, że uda się spasować z urlopem rodziców :)
Fajne te linki, dzięki Anulka na pewno będzie pomocne :woohoo:

Basiek Witaj, jak miło, że do nas dołączyłaś :) Gratuluję dzieciątka i po cichu dziewczynki :woohoo: Nie przejmuj się, że maleństwo jest mniejsze, to jeszcze nic nie znaczy, bo nagle w tydzień może nadgonić :lol: Będzie dobrze, a wizyta już niedługo :kiss: Dopisałam Cię do naszej listy, możesz sobie zajrzeć, kto na kiedy ma termin i że wrzesień jest miesiącem chłopaków :silly: Link jest nad moim suwaczkiem :woohoo:

AganioTwoja lista też fajna :) No a przy bliźniakach to w ogóle mówią, że szybciej się rodzą :woohoo:

Joanna
Słyszałam, że brzusia nie wolno głaskać bo wywołuje skurcze, ale wydaje mi się, że chodzi o masowanie, i mocne wcieranie kremów, no bo chyba nie od samego dotykania, ale faktycznie ja się tak przejęłam tym, że nie pozwalam już mężowi głaskać tak jak wcześniej teraz tylko przykładam dłonie i zacieszam, bo tak mocno czuć jak się mały kręci :lol: :lol:

Makrelcia to w Twoim przypadku, to tez bym tak już się szykowała, bo Ty pierwsza na naszej liście do rozpakowania :lol:

Lui Biuścik masz takiej wielkości jak ja :blush: najgorsze że cały czas rosną :huh: W zasadzie mi już stanik jest za mały :huh: No to przygodę miałaś na prawdę zabawną, najgorsze, że w ogóle nie powinnaś na ten stołek wchodzić :huh:

Jussstyś no to niespodzianka :lol: Bardzo się cieszę, że będzie dziewczynka :woohoo: Super, że jesteś zadowolona, i zazdroszczę, że tak szybciutko kolejna wizyta :woohoo: :silly:

No to nadrobiłam i witam się w kolejny słoneczny dzionek :lol:
Wczoraj przyszedł mój szablon malarski i strasznie się ucieszyłam, bo ma idealna wielkość :lol: Ale za to załamałam się kolorami farby, bo chciała zielony i nawet już sobie znalazłam na tym wizualizerze, ale poszłam do Nomi i się okazało, że mój wymarzony kolor w realu jest tak oczojebny, że nie da się dziecku tym ścian pomalować, no i żaden zielony mi się nie podoba, albo jest za zgniły, albo jakiś smutny :huh: Załamałam się bo chce w weekend malować, a teraz brak mi weny :angry: :angry: :angry:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 6 miesiąc temu #368228 przez andra88
witajcie dziewczyny :)

Ja myślałam że piersi mi chociaż w ciąży urosną a tu dupcia :P Ciągle mam 75B ;/ Choć stanik robi się ciasny hihi :P
Wczoraj gadałyśmy o siarze, dziś się budzę i plama jak nie wiem po lewej stronie. Lewy cycuś się rozciekł :D A prawy widocznie ma jeszcze czas hehe

Karolak musisz jeszcze raz fotkę wrzucić :)

agnesssa a jakbyś poszła do mieszalni farb?? z szablonem koloru jakiego chcecie i powinni Wam wymieszać. To fajnie że szablon już doszedł :) Ja z moim lenistwem jeszcze szablonu nie zamówiłam hehe
Jadę zaraz na zakupy, wybiorę się do Lidla bo są fajne tuniczki i staniki do karmienia (podobno), no i jakiś prezent na dzień matki kupić :P Ale nie mamy pojęcia co...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka