BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #446955 przez agnesssa
Dziewczyny przy zapaleniu piersi nie można masować bo mozna się ropienia nabawic, co innego zator i grudki to wiadomo :) A mi się nie zrobiły żadne grudki tylko rumien ;( Ale od wczoraj nie mam temp i po każdym karmieniu robię zimny oklad i zaczerwienienie znika więc idzie ku dobremu. Teraz mnie katarek u małego wkurza, normalnie serce mi się kroi, wkrapiam sól fizjologiczna do boska co jakiś czas wyciagam babolki więc mam nadzieję ze szybko przejdzie. A w środę mamy pierwsza wizytę u pediatry :)

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #446991 przez hanias
chasiami dzięki :laugh:

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #447141 przez Anulka
Ja dziś zaczęłam swoją ulubioną dietę 13 dniową Kopenhaską. W końcu trzeba wziąć się za siebie i wrócić do normalnej wagi. Zobaczymy czy uda mi się na niej wytrwać. Już byłam na niej 2 razy i wytrwałam. Udawało mi się zrzucić wtedy do 7-8 kg, po niej nigdy nie miałam efektu jo-jo, po prostu po niej nie miałam ochoty na słodycze i mączne rzeczy, a nawet jeśli pozwalałam sobie na coś słodkiego, tuczącego, to było to bardzo rzadko.

Ja znów wpadłam w szał zakupów na Allegro. Udało mi się wyłapać kilka fajnych rzeczy dla Julianka :
Przede wszystkim zestaw ubranek :
allegro.pl/show_item.php?item=2645648069

oraz na pojedynczych licytacjach

Skórzane zimowe traperki - 10 PLN

Kurteczkę ocieplaną jesienno-zimową - 25 PLN

Półbuciki plus pasujące do nich spodenki ocieplane - 24 PLN

Troje spodenek ( 2 szt. sztruksy i 1 para pumpy ) - 10 PLN

Dwa zestawy ubranek po 9.90 PLN

Zestaw czapeczka i rękawiczki = 9.90 PLN

Teraz jestem spokojna, że mam w co ubrać swojego synusia. W KOŃCU!!!

12 lata 2 miesiąc temu #447179 przez MADZIA7
Ale dziś miałam cięzki dzień, Maleńka nie spała od 5 rano do południa i jeszcze po chwili snu później, bo zdaje się bolał ją brzuszek i ją masowałam i nosiłam na rękach, przez co nie ugotowałam obiadu i nic nie zrobiłam w domu, mąż ją zabrał na spacer, ale było mi żal takiej pogody i też z nimi poszłam, a makaron z serem staje się teraz hitem mojej kuchni! Po tylu godzinach byłam tak wykończona, że popadłam w moje depresyjne nastroje, twierdząc, że nie potrafię sprostać obowiązkom matki:(:(:( Czy to się kiedyś jakoś unormuje???

12 lata 2 miesiąc temu #447211 przez baby_55
Anulka aleś poszalała :lol:

Madzia początki są cięzkie, ja wczoraj i przedwczoraj miałam doła ale mąż mnie po swojemu doprowadził do "używalności" ;) i juz jest dobrze :)
na bóle brzuszka polecam zawijanie ciasno w taki jakby kokonik, naprawdę pomaga :)

dzisiejszy pierwszy dzień z dwójką bez małża minął wyjątkowo dobrze, zobaczymy co bedzie dalej :) nie chwalę żeby nie zapeszyć :silly:

12 lata 2 miesiąc temu #447228 przez czajusiątko
Dziewczyny u mnie dzisiaj tragedia... Rano wstałam z prawą piersią jak kamień i gorączką 39,3. Cały dzień męczyłam się z odciąganiem, ogrzewaniem i przystawianiem małej ale cały czas bolało więc pojechałam do lekarza. Stwierdził, że stan zapalny jest na tyle duży, że muszę brać antybiotyk (zastrzyki w dupsko) i tabletki na ograniczenie pokarmu. W środę wieczorem mam mu się pokazać, a do tego czasu nie przystawiać małej do piersi tylko dać jej MM. Jak stan zapalny minie to będziemy walczyć o utrzymanie pokarmu. Masakra jakaś... :(

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #447282 przez agnesssa
Madzia mnie również czasami nachodza takie myśli ale to na pewno nie prawda i pamietaj jesteś super mama :kiss:

Anulka nieźle zakupy poczynilas ;)

Czajusiatko ja na Twoim miejscu poszłabym jeszcze do innego lekarza bo odstąpienie od piersi ma miejsce tylko jak jest ropien, a to się od razu kwalifikuje do zabiegu w szpitalu skoro cię nie skierował zakładam ze go nie masz. Mnie również na początku bolało jak Maks ciągnął z tego cycka z zapaleniem ale przystawialam i dzisiaj już nie widzę nawet zaczerwienienia. Lekarzem nie jestem ale wydaje mi się ze to nie jest dobry pomysł z odstawieniem. A nawet jezeli masz brac antybiotyk to są odpowiednie dla karmiacych :huh:

Mój mąż jest chory i dostał zakaz od lekarza do zbliżania się do dziecka :( Mam tylko nadzieję ze nas nie zarazi :dry:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 2 miesiąc temu #447555 przez Ania14.09
Widzę, że mniejsza aktywność i mogę Was czytać na bieżąco. U mnie podobnie jak u was. Ciągły brak czasu na wszystko, mimo, jakiejś pomocy najbliższych, zapomniało się co to znaczy małe dziecko, ;) Jadę dziś znowu na kontrolę tej bilirubiny małego. Więc będą znowu kłuć. :dry: Wydaje mi się, że jest już mniej żółty.
Wczoraj miał wieczorem tak okrutną kolkę, że chciałam już jechać na pogotowie. Nic nie pomagało. Ja zjadłam pół puszki tuńczyka w oleju i ciastko z bitą śmietaną- to z nowości i nie wiem czy mogło mu to zaszkodzić?

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 2 miesiąc temu #447557 przez czajusiątko
Agnessa ten lekarz powiedział, że muszę wziąć ten antybiotyk bo inaczej zrobi mi się ropień bo jest duży stan zapalny. Teraz już wzięłam dwa zastrzyki więc muszę kontynuować leczenie...

12 lata 2 miesiąc temu #447568 przez Jussstyś
Hej :-)
Moja corcia dzis kończy miesiac w co nie moge uwierzyć bo caly czas mam wrażenie jakbym wczoraj rodziła :-)
Dzis w nocy byla bardzo grzeczna obudzila síe o 24 pozniejm 4 rano i o 7 :-)
czajusiatko współczuję na pewno musi bardzo boleć, mnie bolalo jak mała nie chciala z poczatku z jednej piersi jesc
przez 2dni a co dopiero to :ohmy: mam nadzieje ze antybiotyk pomoże :kiss: :kiss:

12 lata 2 miesiąc temu #447597 przez moniab26
Witam was kochane mamuśki,
nadrobiłam wszystkie posty i u was widzę te same problemy z facetami co u mnie, wczoraj już nie wytrzymałam i wylałam z siebie wszystko co mnie boli a on do mnie : jak ci tak ciężko to oddaj małego do domu dziecka. Aż mną zatrzęsło, myślałam, że go uduszę albo jeszcze gorzej potraktuję.
Anulka nie chcę cię martwić ale jeszcze będąc w ciąży kupiłam od tego sprzedawcy dwa zestawy ubrań i bardzo szybko je odesłałam - na zdięciach wyglądały faktycznie tak jak w opisie - prawie idealnie a w paczce przyszły sprane, porozciągane i zapuszczone rzeczy. Ale może przygoda ze mną nauczyła coś tą alegrowiczkę i już nie wciska ludziom bubli.
Jeśli chodzi o karmienie to odkąd Oskar skończył 3 tygodnie po prostu pokarm mi zanikł - moja mleczarnia przestała produkować mleko i nic nie pomagało - razem z moją położną robiłyśmy cuda i nic - jak się samo pojawiło tak też samo zanikło i malutki jest na mm, początkowo Bebilon ale miał po nim wzdęcia i bóle brzuszka i teraz dajemy Bebiko i wszystko jest w porządku.

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

12 lata 2 miesiąc temu #447606 przez patys
u nas niestety niezaciekawie:( byliśmy na usg bioderek i tak się domyślałam, bo juz pierwszego dnia w szpitalu mówili o tych bioderkach mamy dysplazję...niestety nie wystarcza cwiczenia i Mateuszek musi nosic dzien i noc specjalna orteze...koszt jakies 300 -400 zł ale można z nfz dofinansowanie na to dostać...ogólnie w naszym szpitalu byliśmy i bardzo był miły lekarz ale wizyta trwała 10 min i tak naprawde nie powiedział jaką orteze kupic bo są różne rodzaje...i powiedział ze bedzie instrukcja obsługi jak to założyc a czytałam na necie ze to lekarz powinien pokazac i założyć...więc pojdziemy do innego lekarza..ogólnie moze nawet pół roku bedzie to nosił...no ale co poradzic...w nocy spał bardzo ładnie nawet chyba ponad 9 godz...dzis jestem pierwszy dzień bez męża ale szybko wraca za to jutro nie będzie go cały dzień..współczuje jeśli nie macie oparcia w swoich mężach bo nie dość że czasem naprawdę jest ciężko to jeszcze oni tego nie ułatwiają a wręcz przeciwnie...
z pokarmem nie mam żadnych problemów na szczęśćie, nie bolą mnie sutki ani nic więc chociaż tyle...we czwartek przychodzi położna to powie mi może co dalej z tą moją dietą na alergię pokarmową maluszka...chyba mu trochę schodzą te krostki czerwone...

12 lata 2 miesiąc temu #447617 przez baby_55
Moniab ja bym jego oddała do domu dziecka :angry: co za tupet :angry:

Jussstyś sto lat dla maleńkiej już nie takiej małej ;)

Czajusiątko antybiotyk to jedna rzecz a odstawianie od piersi to druga, nie powinno się tego robić, jakiś dziwny ten Twój lekarz B)

Ania jeśli to kupne ciastko to stawiam na nie... zwłaszcza bitą śmietanę

Agnessa zdrówka dla męża i oby Was nie zaraził :kiss:

mnie się wczoraj zaczął lekki zastój robić i popołudniu i wieczorem miałam prawą pierś obolałą, młodą przystawiałam, aż do rana w pozycji spod pachy, żeby tam mi dokładnie wyssała mleczko, bolało nieźle ale już jest prawie idealnie, więc się udało zapobiec problemom :)

idę nastawić pranie i coś o obiedzie pomyśleć, a potem trza sie z Adim pobawić, jakieś rysowanko itp :)
wczoraj miał zajawkę bo wyszliśmy do ogródka i rysowaliśmy kreda po chodniku :) w nocy padało więc wszystko zmyło i na dzisiaj mamy miejsce do zabawy gotowe jeśli tylko wyschnie to trochę i nie będzie padało ;) a póki co muszą nam wystarczyc kredki i papier :)

12 lata 2 miesiąc temu #447631 przez angel20232
cześć mamusie :) nie jestem w stanie was wszystkich nadrobić... ale melduję, że u nas wszystko w porządku, dziś kończymy 3 tygodnie :)

mieliśmy małe problemy ze zrobieniem kupki, Filip męczył się tydzień, a ja zachodziłam w głowe jak mu pomóc (były kropelki od lekarza, masaże brzuszka, picie rumianku i mierzenie temp. w pupce... ale wczoraj Filip mi się wnerwił, wyciągnął z cycków co tam tylko było no i się udało :) no i dzisiaj już też jesteśmy po kupce, teraz śpi spokojnie :) )

w zeszłym tyg. odpadła nam pępowinka (dość długo się z nią nosiliśmy, ale się udało :))

byliśmy u lekarza, ten zobaczył 3 krosteczki na nodze i kazał go moczyć w krochmalu... ja się oczywiście nie dałam, bo poza tym Filip ma ładną skórkę i nie robiłam mu tych kąpieli - położna też stwierdziła że nie ma takiej potrzeby. poza tym też byliśmy u ortopedy prywatnie (skierowanie nam lekarz obiecał jak mały dostanie pesel - glupota jakiej swiat nie widział :/) i mamy się gimnastykować z Filipem, bo na szczęście problem nie jest duży z bioderkami i wszystko powinno być dobrze.

co do pomocy mężczyzn (wspólników czy mężów) to z jednej strony czasem się przydają, trochę odciążają nas, można chwilke odpocząć, czy chociaż zrobić siku ;) choć z drugiej strony potrafią dopiec do żywego... mój w nocy wcale nie wstawał do małego, a tak strasznie zmeczony chodził za dnia, że szok... niestety musiał wczoraj wrócić do niemiec do pracy i zostałam sama (co prawda jest jeszcze teść, ale nie chce go za bardzo wykorzystywać i staram się radzić sobie sama, bo w końcu zamieszkamy sami i co? musze sie usamodzielnić :)) jakoś dajemy radę :)

miłego dzionka życzę :)

12 lata 2 miesiąc temu #447639 przez MADZIA7
Witrajcie:)

Baby dzięki za słowa otuchy, dziś jest (nie zapeszając) troche lepiej, byliśmy u lekarza pediatry na pierwszej wizycie, mała rośnie jak na drożdżach, waży już 4100! A na te jej bóle i płaczki, okazało się, że zbyt duóz sobie pozwalam jeść, tzn. mam nie jeść chleba razowego, jabłek, ani nawet komptou, bo powodują gazy u małej, no i teraz podaję jej osobno wit. d i k, a nie jak wczesniej razem, bo często po niej zaczynały się "afery". Wogóle okazało się, że wit. D w kropelkach na receptę kosztuje 4 zł, a nie 20zł (w kaspułkach).
Kończę, bo mała placze....

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka