BezpiecznaCiaza112023

Mamusie październikowe ;)))

11 lata 4 miesiąc temu #733222 przez ewe88
Oj Paula kochana ja dzisiaj tak jak pisałam jakaś "dzika" jestem. To chyba hormony, obawy przed porodem.. sama nie wiem. Mojego dzisiaj wyzwałam bo miał materac załatwić a tu ani widu ani słychu. A poród coraz bliżej. Też jeszcze muszę kupić parę rzeczy.. Z pieniędzmi faktycznie może nie jest u mnie tak krucho ale za to obawy o dzidzię ogromne. :( Dziewczyny nie pisałam tego wcześniej ale dziś muszę się wygadać. Najprawdopodobniej mam zakrzepicę. Od początku ciąży jem 1/4 polopiryny każdego dnia po to aby poprawić przepływ krwi. Najgorsze jest to, że tydzień przed porodem muszę ją odstawić bo podczas porodu jest duże ryzyko, że się wykrwawię. Przez ten tydzień muszę bacznie obserwować dzidzię bo jest ryzyko, że może stać się najgorsze. (NAWET NIE CHCE O TYM MYŚLEĆ) Dlatego ja nie mogę rodzić ani za wcześnie ani za późno. Jak nie zbierze mnie jakieś 4 dni po odstawieniu tej polopiryny to idę do lekarza i robię to czego nienawidzę ale tu chodzi o moje dziecko. :(:(:(:(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 4 miesiąc temu #733224 przez P@ul@
Ewe Ja też ostatnio strasznie marudna jestem i wciąż zmęczona jakaś :( A magnez biorę 500mg 3 razy dziennie.

Czy któraś z was bierze może kwas DHA? Bo ja już od jakiegoś czasu brałam po 1 tabletce dziennie, a na ostatniej wizycie lekarz kazał mi zwiększyć dawkę do 2 i właściwie to nie powiedział dlaczego...

11 lata 4 miesiąc temu #733229 przez ewe88
Paula ja kochana nie biorę tego więc nie pomogę. Ale bez obaw może po prostu pod koniec ciąży wzrasta zapotrzebowanie. W ciąży tak przecież jest jeżeli chodzi o różne specyfiki począwszy od witamin.

11 lata 4 miesiąc temu #733237 przez Tośka27
ewe Kochana nie martw sie jestes pod stala Opieka bedzie wszystko Dobrze Moja Mama Miala Tak samo i urodzila na 4 wszystko jest ok Buziaczki
A Paula ja biore ten Kwas ale w witaminach mam codziennie biore jedna kapsulke :D
Mnie okropnie boli glowa jej co jest jakies migreny mnie dopadly czy co Boze czy ja za bardzo dobrze sie czulam i cieszylam
wczoraj nastraszyla mnie kolezanka ze jesli bd mi tak cukry skakac jak skacza to lozysko moze mi sie odkleic jej sie wystraszylam spac nie moglam Boze jedeyny juz nie wiem co ruszyc jesc bo sie BOje doslownie juz co kolwiek jesc by zaraz nie podnniesc cukru :*(
W dodatku nie mam nic w TV nie wiem co sie dzieje cisza jak nie wiem NIuni dzieki Bogu lepiej :D chcialby na podworko ale nie puszcze boje sie jutro ide do poloznej zadzwonila bym rpzyszla jesli MOge to pojde :D moze cos Zapytac dla WAS ?????

11 lata 4 miesiąc temu #733240 przez Tośka27
Kwas DHA jst na wzrok i nie wiem czy razem nie ma Jodu w tym to juz chodzi o hormony czy masz tarczyce chora czy nie i nie wiem czy to TY Paula pisalas ze dzieciatko malenkie jeszcze jest moze dlatego dal ten hormon ale nie martw sie tym ja biore 100 mg hormonu tarczycy do tego wit z jodem i Kwasem DHA i magnez :*

11 lata 4 miesiąc temu #733246 przez ewe88
Tosia normalnie kocham Cię! :) Ty to jednak wiesz jak mi humor poprawić! :) Co do koleżanki to mam jedną radę - ODSTAW KOLEŻANKĘ DO CZASU PORODU!!! Co za babsko!! Kto takie głupoty opowiada!? Mnie też położna w szpitalu powiedziała, że jak będę głaskać brzuch to mi się łożysko odklei! I zbyłam ją zaraz! Tak gadają tylko te co chcą wkurzyć! Czytałam o ryzyku cukrzycy ciążowej i tam nawet śladu nie było o odklejeniu łożyska!!! Głowa do góry tobie to już niewiele zostało kochana.

11 lata 4 miesiąc temu #733247 przez Tośka27
ewe Kochana ja tez czuje wyzej a moje malenstwo jest ulozone glowka do dolu juz dawno ale jak czka to cale cialko skacze dlatego mozesz tak to odczuwac nie martw sie ta pepowina tez niestety ale tego nie przewidzimy Nie martw sie Prosze bo to szkoda naprawde cieszyc sie trzeba ciaza Malenstwem fakt nas jeszcze dpadla okropna dieta ale musimy jakos sobie radzic ja juz powiedzialam chocbym glodna chodzila juz nic nie szukam innego co moge zjesc jem to co jadlam i wiem ze moge bo juz sie boje :(
Marti Kochana niestety przy diecie trzeba jesc regularnie tez sie spozniam czasami o pol godziny iczasami ma to wlk. Znaczenie niestety P:( tez przed ta choelrna dieta jadlam kiedy chcialam czasami i nie jadlam i zylam
A Ewe jaki glukometr uzywasz i jakie masz zdanie na OPtium Xido

11 lata 4 miesiąc temu #733250 przez Tośka27
ewe tak Kochaniusia nie wiele ale tak nie chce insuliny :*( jade w piatek do diabetolog wg powiedziala mi kolezanka ze ja zle sie zywie ze dziecko nie bedzie porzybieralo na wadze wrrrrrr a mi wystarczy nagadac i zaraz biore do Siebie jak nie wiem a MAz nawet nic nie skomentuje co mam roic i wogole :(

11 lata 4 miesiąc temu #733257 przez ewe88
Ja mam glukometr ACCU-CHEK taki malutki. Nie wiem kochana co Ci doradzić z tymi cukrami. Może jak masz chęć to napisz swój dzienny jadłospis a ja Ci powiem czy jem to samo czy nie i w jakich ilościach. A co do tej nazwy, którą wymieniłaś to nawet nie wiem co to jest.

11 lata 4 miesiąc temu - 11 lata 4 miesiąc temu #733263 przez P@ul@
Czytałam w internecie, że ten kwas DHA to zapobiega przedwczesnemu porodowi, ale nie wiem ile w tym prawdy. Ja mam teraz wizytę 2.09 taką krótką, żeby zobaczyć jak tam moje wody... Stresa mam, że szok :( A później 11.09 już mam normalna wizytę. Mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze.

11 lata 4 miesiąc temu #733265 przez Tośka27
OKey Kochana Pisze :D tylko ja codziennie co innego jem coinnego gotuje
sniadanie 2 male jajka z cebula i plastrem szynki kromka chleba ogorek
2sniadanie kromka chleba z wedlina salata ogorkiem lub pomidorem (i maslo)
13 godzina zupa 350ml
o 15 obiad np wczoraj fasolke po bretonsku zjadlam i bylo ok
o 17 przekaska kanapke zdaje sie zjadlam
19/19,30 kolacja kalafior ugotowalam z bulka tarta i cukier 145 a ostatnio ok 90 i sie wystraszylam
o 22 cukier 105 zjadlam kanapke bo tak mi kazano z serem bez masla i na czczo 91 cukier :( juz mam 4 podniesione na czczo i raz 100 nawet albo zjadlam bulke sojowa z plastrem serka bialego twarogowego typu chochland/hohland nie wiem jak sie pisze z plastrem wedlny salata pomidorem i cukier 80 a na drugi dzien zjadlam i juz mialam 169 :(

11 lata 4 miesiąc temu #733268 przez Tośka27
no to nie wiem ja mam to w witaminach wiec dziwie sie ze to apobiega przedwczesnemu porodowi :O
ewe a ja opinie jakies zle czytalam na swoj glukometr i sie boje ze moze to tez jego wina na necie czytalam ze nie ktorzy dostawali w apteceglukometry za darmo a u nas nie ma takiego czegos a chcialabym zmienic i spr

11 lata 4 miesiąc temu #733275 przez ewe88
W sumie jemy podobnie. Ja nie zjadam więcej na raz niż 1 jajko, bułka tarta też odpada, chleba też nie jem i serka topionego czy żółtego też nie. Z tego co się dowiedziałam to z cukrami tak jest, że jednego dnia po bułce nic nie jest a 2 już może być coś nie tak. Chodzi o to, że cukry na stałe wiążą się z krwinkami czerwonymi i póki one w naszym organizmie żyją te podwyższone cukry też są. A krwinki żyją od 100 do 120 dni. Dlatego czasem ten cukier skacze. Sęk w tym że trzeba szybko zbić cukier aby poziom w organizmie się unormował.

11 lata 4 miesiąc temu #733277 przez Tośka27
Dziekuje Kochana Bardzo :* mi glowa peka ech ale mniej skurcze lapia dzieki Magnezowi

11 lata 4 miesiąc temu #733301 przez Tośka27
Ewe wyobraz sobie wczoraj jadlam Kalafiorowa zupke bez zabielania oczewiscie i cukier ok a dzis juz 130 ludzie nie wiem co sie dzieje

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka