BezpiecznaCiaza112023

listopad 2015

9 lata 7 miesiąc temu #1003687 przez Patuśka
No dotknęłam go palcem a on gach :laugh: Ale on się ruszał wiec to była kwestia czasu dobrze że bez bólu się obeszło :)
Jutro dzwonię do dentysty :)
Już po spacerze zmokłam jak kura :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #1003715 przez ElizaZ
Patrizia tez tak myślałam, wtrąciłam się tylko dlatego żeby sobie krzywdy nie zrobili ale swojemu przy tej dziewczynce i jej rodzicach powiedziałam że zachował się bardzo ładnie bo był grzeczny a że dobrze zrobił oddając koleżance,dobrze że się bronił. Jej natomiast powiedziałam że ja widziałam jak zaczepiała i wyrywała Jasiowi zabawki, jak go uderzyła itd. i że dobrze zrobił że jej oddał a ona musi się liczyć z tym że inne dziecko również jej odda ale może dwa razy mocniej... miała łzy w oczach i podbiegła
do rodziców ale oni nic. Ja zawsze mu tłumaczę że nie wolno sypać piachem, bić i zaczepiać ale jeśli ktoś pierwszy go uderzy to ma zrobić to samo....i równie mocno. Widać moje rozmowy dają efekty. Byłam z niego dumna ale mieszane uczucia miałam.
Przeoczyłam Twoja odpowiedź o tym że rodziłaś w 34 tygodniu. Ja w 35 i też jest ryzyko wcześniejszego, dlatego pytałam... czyli nie jestem jedyna która miała niespodzianki...teraz będzie inaczej ??? taki mamy plan?

widzę że nie tylko ja jestem śpiąca w dzień a w nocy nie mogę spać i się wiercę...nie mówiąc o bólu brzucha rano jak wstaję... i bólu pleców.

Poszłam wczoraj do sklepu... kupiłam tylko 1 kg ziemniaków żeby dużo nie dźwigać, była młoda dziewczyna która dała mi torbę żebym sama sobie wrzuciła i wiecie co... pierwszy raz poprosiłam żeby mi pomogła i sama to zrobiła... one leżały pod ladą na podłodze... a to dlatego że jak ukucnęłam w domu to też nie mogłam się podnieść :) :) :)

a czy paznokcie u stóp malujecie już na jakiś delikatny jasny kolor czy jeszcze nie??? ja o niedawna zawsze bordo lub niebieski ale pamiętam że w szpitalu kazali ciemny zmywać.

9 lata 7 miesiąc temu #1003720 przez Mamma Mia!
hej dziewczyny :) ja jak zwykle dłuższa przerwa w pisaniu ale czytam Was codziennie.Muszę przyznać, że niezle się rozkręciłyście...105 stron :D :D
Ja dzisiaj na 17 mam wizytę u mojego gin, ciekawa jestem co tam u małej słychać. Ale z tego co czuję to już taka "mała" nie jest :D Ja też mogłabym ostatnio spać na okrągło, wstaje rano i już myślę o tym kiedy będzie czas żeby się położyć. Niestety z moją 16 miesięczną córeczką nie jest to taka łatwa sprawa.
W piątek umówiłam się do dentysty na usuwanie kamienia i osadu (skaling i piaskowanie) - byłyście może? Stwierdziłam, że jak nie teraz to po porodzie będzie jeszcze gorzej znaleźć na to czas. Dentystki się pytalam czy nie ma żadnych przeciwskazań i powiedziała, że nie a wręcz w ciązy jest to zalecane żeby to jakiegoś zakaźenia nie doszło. A więc zobaczymy...pierwszy raz to będę miała robione więc ciekawa jestem ile to trwa, jak wygląda no i czy boli? :D
Ehh ...długo popisać się nie da bo moja córeczka w tym czasie co piszę włąśnie wywaliła mi wszystkie ubranka z dwóch szuflad komody :D Jak będę po wizycie u lekarza to napiszę, najbardziej mnie ciekawi ile ta moja kruszynka waży. Jak z wagą u Waszych szkrabów??

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #1003724 przez Mamma Mia!
ElizaZ - jeszcze tak szybko...też uwazam, ze Twoj synek dobrze zrobił! Nie mozna sobie tak dawac w kasze dmuchac bo pozniej inne dzieci beda to tylko wykorzystywac. Zrobil to madrze, a ta dziewczynka to powinna dostac uwage od rodzicow!
Ostatnio jak bylam z moja 16 miesieczna corka na sali zabaw to podszedl do niej taki chlopczyk, moze z 4-5 lat i walnal ja od tylu w glowe materacykiem :/ no myslalam, ze wyjde z siebie...na szczecie na miejscu byla mama tego chlopca i od razu zareagowala i kazala mu przeprosic. Ale serce mi sie pocwiartowalo jak to zobaczylam, ze dzieci potrafia byc takie bezwgledne...

9 lata 7 miesiąc temu #1003740 przez Patuśka
ElizaZ w tym szpitalu co ja rodzę w ogóle nie można mieć pomalowanych paznokci nawet na bezbarwny więc od października nie będę malować na wszelki wypadek :)
Mamma Mia Ja jak chciałam usunąć kamień jakieś mniej więcej dwa może dwa i pół miesiąca temu to moja dentystka powiedziała że w ciąży ani podczas kamienia piersią nie można tego zrobić no ale jak to każdy lekarz inny :) a ściąganie kamienia i osadu nie boli ( bynajmniej mnie ) :)
Ja w środę dowiem sie ile mały waży i mierzy bo mam lekarza po długiej przerwie, doczekać sie nie mogę ! Daj znać po wizycie :)

Ja skończyłam obiad teraz trzeba go zjeść ale jakoś wzrokiem sie najadłam :P a później dalej działać tyle rzeczy z tych dwóch pokoi się nazbierało musze przepatrzeć to i co nie potrzebne wyrzucić :) Kupiłam krówki takie dobre że zjadłam już pół paczki :blink: a później płacz że dupka rośnie :laugh:

9 lata 7 miesiąc temu #1003753 przez agadzie84
A mi przyszła paczka z Polski z wózkiem :D W sklepie sprawdzałam, ale teraz rozłożyliśmy go całkiem, przymierzyliśmy spacerówkę i gondolę, i naprawdę super jest!:) A fotelik przyjdzie jutro, bo wysyłałam osobno.
No i ciuszki dla małego, teraz kupić proszek, płyn i wyprać.

Zaskoczyłyście mnie tymi paznokciami :D Nawet pojęcia nie miałam że albo nie malować albo na jasny kolor, ciekawe czemu tak :p

A co do schylania itd, to się schylę, ale np jak się rozsiądę w fotelu czy na sofie, to się muszę rozbujać żeby wstać :p

Patuśka dobre z tym zębem:D Całe szczęście że bez bólu:)

9 lata 7 miesiąc temu #1003756 przez Patuśka
agadzie Ja jak się ogarnę z tym remontem będę miała już posprzątane itd to tez złoże wózek zobaczę jak wygląda :)
No kurde w szoku byłam :P Ja dam tej mojej dentystce :P Kurde dziwnie mi teraz bez tego zęba .

Ale się najadłam ! Aż pękam a wcale dużo nie zjadłam .
Porobiłam trochę porządków i wywaliło sie 10 worków ciekawe ile jeszcze sie pozbędę :P Ale dobrze zawsze będzie luźniej :)

9 lata 7 miesiąc temu #1003762 przez Patuśka
Właśnie z ciekawości się zmierzyłam w brzuchu . jeszcze z miesiąc temu było 110 a dziś 121 :O :O

9 lata 7 miesiąc temu #1003767 przez iwkaa
Patuska rozbawilas mnie tym zebem
Agadzie ja tez proszku nie mam ostatnio patrzyła w sklepie po ila jaki ale żadnego nie wzielam :) ppchwal się wozkiem!
Ja zdj kombinezou zrobie innym razem dzisiaj zle się czuje mialam jechac na szpital zeby ktos mnie zbadal i pewnie bym zostala dlatego to ptzeciagnelam i teraz moze troche lepiej luteone wzielam no spe i duzo magnezu jak do jutra nie przejdzie to bede musiala jechac ale torbe juz spakowalam musze uwazac bo u mnie w szpitalu takie maluszki jak Moniki nie maja warunkow dopiero 40km ode mnie jest taki szpital ale takiej mozliwosci nie biore pod uwage!

9 lata 7 miesiąc temu #1003773 przez Patuśka
iwkaa to wcale nie jest smieszne :laugh: :laugh:
Może przez noc odpoczniesz i przejdzie, Oby ! Ja dziś spakowałam taki kuferek dla małego juz wszystko a dla siebie musze mniejsza torbe kupic bo ta jest za wielka a wyczytałam że do szpitala mam miec 2 mniejsze osobno dla dziecka osobno dla mnie .
Ja zaraz się kłade jakas zmeczona jestem . Jutro znowu trzeba mieć dużo siły :)

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #1003786 przez Mamma Mia!
No i po wizycie, ale dzisiaj było szybko. Ciśnienie, waga, badanie, usg kontrolne i koniec. Wszystko ok ale dopiero za 2 tygodnie dowiem sie ile mała waży i mierzy bo dzisiaj to tylko takie usg sprawdzajace tetno dziecka, polozenie i ruchy (moj gin robi takie usg na kazdej comiesiecznej wizycie). A za dwa tygodnie juz bedzie takie pelniejsze, chyba ostatnie?

Iwkaa - odpoczniesz przez noc to moze sie uspokoi. Ale lepiej miec reke na pulsie i w razie jakby sie cos dzialo to do szpitala na kontrole. Napisz jak sie czujesz, jak wstaniesz.

Patuśka - no wlasnie z roznymi opiniami nt usuwania kamienia i osadu w ciazy sie spotkalam, ale ta dentystka wyraznie powiedziala, ze nie ma przeciwskazan. Moja kolezanka tez usuwala w 7 miesiacu ciazy i wszystko ok.
Też się zdziwiłam jak "moja" kosmetyczka powiedziała, że w ciąży można wykonać mikrodermabrazję. Ucieszyło mnie to bo dawno nie robiłam a są po niej super efekty i zastanawiam się czy sobie nie zrobić na poprawę nastroju ;)

Co do malowania paznokci to w szpitalu, w ktorym rodzilam pierwsza corke, bylo napisane, ze nie mozna miec pomalowanych paznokci ze wzledu na to, ze jak sie cos podczas porodu zaczyna dziac (chodzi o kondycje mamy) to cos moga zobaczyc po paznokciach. Nie wiem co, moze sa blade albo czerwone, no nie wiem, ale cos z tym musi byc.

Rodziłam w zeszlym roku a juz zapomnialam co tam bylo trzeba do szpitala zabrac :unsure: Muszę poszukać swojej starej listy. Co pakujecie dla siebie i malucha?

9 lata 7 miesiąc temu #1003788 przez Patrizia
Eliza no nie ma takiej opcji żebyśmy nie dotrzymały terminu musi być dobrze :) ja mam jeszcze resztki monohybrydy na paznokciach :P dzisiaj się z nimi rozprawię bo aż wstyd :P :blush:

agadzie84 szybko Ci przysłali paczkę teraz tyko zacznie sie szał prania i układania :)

Patuśka i tak Cię podziwiam że dajesz rade sprzątać przy takim remoncie mi jest na prawdę już ciężko :/

iwkaa kochana oby przeszło daj znać jak się czujesz jak wstaniesz? u nas na szczęście nie trzeba mieć nic do szpitala tyko na wyjście więc pakowanie torby mam z głowy wezmę tylko osobiste rzeczy i git

Mamma Mia! wieści super malutka dobrze się ma :D szkoda że nie powiedziała Ci ile waży to chwilka dla niej do sprawdzenia a jestem ciekawa za tydzien moja wizyta i ciekawe czy mój michelinek :P :P zestopował z wagą czy dalej idzie na całego :P

Idę się jeszcze zdrzemnąć młody ogląda bajki więc chwika relaksu jeszcze mi się należy bo źle mi sie znów spało :(

Ksawerek(*)

9 lata 7 miesiąc temu #1003801 przez ElizaZ
Patrizia dokładnie.. czekamy na termin a naszykujemy się ze wszystkim żeby nam nie było wstyd, przed zorganizowanymi koleżankami tutaj :) :) :)

Mam dla Was radę.. może skorzystacie. Mi podpowiedziała koleżanka.Poprzednim razem oprócz rozdzielenie na dziecka i moje, wzięłam małą torebkę , może być śniadaniówka zwykła i do niej zapakowałam 1 pieluszkę + ( body, śpioszki to co na pierwszy raz ) rożek położyłam na ubrankach a tę torebkę pierwszy raz na samej górze... jak będziecie rodziły naturalnie to pierwsze ubranie malucha może należeć do Was, a wtedy schylanie się jest kłopotliwe. Mi się również przydało po cc chociaż leżałam 9 godzin bo tyle trzeba było, ale schylanie się tez trochę bolało. Mimo drugiej czy trzeciej doby.

Patuska " rozbawilas mnie tym zebem" hehehe mnie też. A muszę Ci powiedzieć że ja również mam takiego brakującego , który zrobił mi taką "niespodziankę" że mi pękł na 4, do leczenia nie, tylko do wyrwania. Byłam umówiona na jakiś tam wtorek a w sobotę zrobiłam test.... więc jest nadal...niestety. Wszystkie mam zdrowe czy zaleczone... a ten jeden to kupe stresu bo bakterie itd... płukanie sodą mi zostało i mycie jak najczęściej.Nie mogłam rwać do końca czwartego miesiąca. Potem moja dr. miała uraz reki, a teraz ze względu ryzyka wcześniejszego nie mogę...

i jeszcze paznokcie, w szpitalu mi powiedzieli że jak coś się dzieje to robią się sine, dlatego można mieć naprawdę bardzo jasny-prześwitujący lub bezbarwny...

iwkaa i jak dzisiaj ?? czujesz się dobrze ? byłaś w szpitalu na jakiejś kontroli ??

9 lata 7 miesiąc temu #1003802 przez Patuśka
Mamma Mia Super że u małej wszystko dobrze :) Ja mam jutro aż sie doczekać nie mogę :woohoo:
A co do zabiegów to każdy inaczej ale jeśli nie ma przeciwwskazań to pewnie też bym zrobiła :)
Ja weszłam na stronę szpitala i tam miałam wszystko wypisane co musze mieć dla siebie a co dla malucha :)
Ja dla małego musze mieć : 5 par śpioszków , 5 bodów, 5 szt skarpetek , łapki niedrapki, 3 czapki , becik, koc, kosmetyki do kąpieli, chusteczki, pampersy , 2 pieluchy flanelowe i 3 tetrowe :)
A dla siebie wszystko od a do z :P nawet własny kubek :)

Patrizia Mi też cieżko no ale nikt za mnie tego nie zrobi :) chociaż wielce nie przemęczam sie po całym remoncie mamuska przyjdzie i mi pomorze posprzątać i ogarnąć wszystko :)

Kurde ja dziś wstałam niby tylko 3 razy w nocy ale jakoś niewygodnie mi było nie wyspałam się :(
Śniadanie zjedzone i dalej biore sie za przegląd niepotrzebnych rzeczy :)

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #1003817 przez Mamma Mia!
Patrizia - no wlasnie szkoda:( ale nic, zobaczymy na nastepnym usg. Ciekawa jestem ile u Ciebie będzie :)

ElizaZ - dobrze, ze o tym napisalas! Tak, to jest super pomysl. Ja w zeszlym roku, przy pierwszym porodzie tak zrobilam. Rzeczy dla maluszka po porodzie przygotowalam w osobnej torebce i polozylam na sam wierzch torby. Ja nie podawalam ciuszkow, bo bylam w tym czasie jeszcze na fotelu i "rodzilam" lozysko a ciuszki dawal tata :) i pod wplywem emocji nie mialby glowy do szukania wszystkiego co potrzebne po torbie a tak to tylko wyjal, podal i z glowy :) Teraz tez tak zrobie bo mąż bedzie ze mna podczas porodu.

Patuśka - kurcze to sporo tych rzeczy dla maluszka napisali, zeby wziac. Az 5 par skarpetek? Moze to jest juz przeliczanie takie "na zapas" jakby pobyt w szpitalu sie przedluzyl. Ja w sumie zamiast 2 dni lezalam 5. Musze to sobie zapisac :)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia