BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 4 miesiąc temu #184597 przez Rika
Masuska kurde ostatnio usunęłam prawidłowy przepis bo ja zawsze "na oko" robię.

40 ml wody
2 łyżki żelatyny
50 g glukozy
ok 40 g cukru pudru.

Ja robię tak:
Gotuję wodę wlewam jakieś tam 20-30 ml. Wsypuję dwie łyżki żelatyny. Konsystencja powinna być taka ciągnąca się. Jak wsypiesz glukozę ok 40 g i wymieszasz to zrobi się taki glut :) Wtedy wysypuję cukier puder na blat i wkładam tam tego gluta i ugniatam w cukrze pudrze. Cukru pudru 400 g nie wyjdzie na bank dlatego najlepiej wysypać trochę i później dosypywać. Ciężko to się ugniata od razu mówię a trzeba ugniatać do momentu aż będzie konsystencja plasteliny (?) Najlepiej wziąć kawałek i spróbować coś ulepić.
A barwię barwnikami spożywczymi kupionymi na allegro :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 4 miesiąc temu #184606 przez masuska
Rika jesteś wielka:) DZIĘKUJĘ:*****

Mam zamiar zrobić ozdoby na tort dla synka na chrzciny i patrzyłam na Allegro, ale cholerstwo droższe od samego tortu. A spodobały mi się takie:
http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/17/80/82/89/1780828976
lub
http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/17/83/39/10/1783391036

Jak widać nic trudnego:) Tylko ten dzidziuś:(

Jeszcze dokupić to:

I będzie torcik MARZENIE:)

13 lata 4 miesiąc temu #184646 przez Rika
Aniaw mój tak samo ciągle tylko gada że nic nie robię... a ja sprzątam, piorę, gotuję, zajmuję się dziećmi... a czas dla siebie mam po 20 jak dzieci śpią...

Masuska wystarczy wywałkować masę i powycinać z niej wszystko co chcesz bo widzę że to płaskie figurki :) a z maleństwem też nie będzie problemu :) to tylko tak tragicznie wygląda ze jest trudne :)
Będę miała chwilkę to znajdę "łatwiejszego" bobasa :)

jestem załamana bo od jakiegoś czasu z mężem żyjemy własnym życiem. On pracą ja domem... On robi swoje, ja swoje i nie interesuje nas nawzajem co dzieje się u drugiej osoby. Wiedziałam że jest coraz gorzej ale żeby aż tak??????
Wczoraj jak dziewczynki poszły spać to ja postanowiłam poprawić relacje miedzy nami. Ubrałam się i myślę że pójdę do sklepu po wino, wypijemy sobie, pogadamy... Wychodzę z pokoju cicho żeby dziewczynek nie obudzić i co słyszę???? R. rozmawia z rodzicami "przerosło cię TO małżeństwo" a on z głową pochyloną coś tam powiedział... i zobaczyli mnie że stoję, rozmowa ucichła :( wyszłam trzaskając drzwiami, aż mi się słabo zrobiło i nogi miałam jak z waty, a do sklepu nie szłam po wino tylko po piwo żeby wypić w samotności bo nawet nie mam z kim o tym pogadać :( wiedziałam że jest źle, że nie rozmawiamy itd ale żeby aż tak? Żeby mieć wątpliwości??? No kurwa! Ja od rana do nocy haruję żeby jemu też było dobrze a on mi takie świństwo!!! I nie porozmawia ze mną tylko z MAMUSIĄ i TATUSIEM!!! To jeszcze bardziej utwierdziło mnie w tym, że nie jestem mu do niczego potrzebna :(

13 lata 4 miesiąc temu #184657 przez aska27
Rika niestety tak to jest jak rodzice jedni czy drudzy wtrącają się w nie swoje sprawy! Wiesz, czasami własnie trzeba powiedzieć głośno to co na sercu leży ...z mężem pogadaj,a przy okazji (a na pewno będziesz miałą jeszcze niejedną okazję) tesciom tez daj znać,zę nie podoba Ci sie to co robią. Echh... faceci są jak małe dzieci, do mamusi gdy jest źle.Też to przechodziłam w koncu spakowałam graty i się wyprowadziłam...wiem,ze niefajnie tak ze sobą "drzeć koty", pogadaj z mężusiem, mam nadzieje,że zrozumie! Musi!!!

masuska świetny pomysł z torem na chrzciny :laugh:

aniu nie rozumiem Twojej mamy..jak mogła nie chcec wczesniej odwiedzic wnuka i swojej córki? :dry:

13 lata 4 miesiąc temu #184677 przez Rika
Masuska zobacz takie:

allegro.pl/ozdoby-cukiernicze-chrzestroc...owy-i1790587865.html

allegro.pl/dekoracja-na-tort-chrzest-roc...bas-i1784773480.html

to jest sliczne i można zamówić :) tanie nie jest ale przecież to jednorazowy wydatek :)
allegro.pl/dekoracja-cukiernicza-na-chrz...zna-i1793620272.html

allegro.pl/bobas-w-chuscie-dekoracja-cuk...osc-i1783390132.html

allegro.pl/spiacy-bobas-dekoracja-cukier...osc-i1782699791.html

allegro.pl/bobas-noworodek-dekoracja-na-...oby-i1784770253.html

allegro.pl/bobaski-cukrowe-na-tort-i1780722584.html

takie coś :) allegro.pl/wycinarka-wykrawaczka-niemowl...kru-i1786608229.html

A ja nie masz zdolności plastycznych :) to możesz ulepić np dziecko zawinięte w becik :) tzn becik i sama widoczna główka :)

Aska27 on zawsze matkę broni, coraz bardziej jestem tego świadoma że on nie dorósł do małżeństwa.

13 lata 4 miesiąc temu #184691 przez masuska
Dziękuje Rika:) zdolności niby mam tylko z czasem gorzej, ale się pobawię:) te wycinarki najbardziej mi się podobają:) Szybko i łatwo:)

a co do Męża, wiesz nie wiem co bym mojemu zrobiła za coś takiego. Ostatnio przy kłótni zapytał czy chcę rozwodu, a ja że nie, więc pytam go o to samo a on, "nie wiem". No to ja w ryk i koniec dyskusji. Na przepraszał się wtedy sporo no i tłumaczył, że nie chciał, tylko był zły.

Radzę usiąść i pogadać, bo to chyba jedyne rozsądne wyjście, żeby wyjaśnić sobie co na sercu leży.

Nie lubię takich akcji:(

13 lata 4 miesiąc temu #184693 przez Rika
Masuska tylko po co te zapewnienia że kocha, że mnie nie zostawi... wspólne plany na przyszłość... chociaż od dłuższego czasu nie mówi mi że mnie kocha... sama nie wiem dlaczego tak, co ja zrobiłam źle... w październiku po wszystkich wizytach lekarskich wracam do Pisza... nie ma sensu tu gnić i czuć się jak obca, jak intruz... koniec z tym.
Masuska no co Ty gadasz że nie masz czasu :D ja mam zamiar zrobić tort dla Oli na chrzest :) Zuza nie miała tortu :( wszystko było ustawiane przez męża i teściów a ja miałam już tak serdecznie wszystkiego dość że to olałam :( teraz żałuję bo przecież to był chrzest MOJEJ córki a nie ich :(

13 lata 4 miesiąc temu #184720 przez kasiorek0310
piekaniczyk dzieki za odpowiedz bo zamierzam ja kupic gdyz tez po cieciu jest czerwona linia została a chce zeby troche zbladła wreszcie oby cos pomogło a 30 zeta to nei tak duzo jak na taki specyfik tym bardziej że pomogła kilku osobom

13 lata 4 miesiąc temu #184786 przez takajedna
Oj Rika domyślam się co czujesz...A co na to Twój mąż, jak się zachowywał, skomentował tę sytuacje jakoś??

Daję małemu witaminę D, wiem ze się pocił jak się dotykaliśmy, tylko wczoraj się wystraszyłam bo mi dosłownie kapało z ręki, a upałów już nie było, ale dzisiaj już to jego pocenie w normie :)

Wczoraj mi taki wieczór zafundował, że płakałam razem z nim :( ale przy piersi by się uspokoił od razu, ale nie chce go tak uczyć! :( bo tak myślałam czy to nie te kolki jednak

Jutro jedziemy na ważenie sprawdzić czy przybiera na wadze...

13 lata 4 miesiąc temu #184790 przez takajedna
Zazdroszczę tych talentów do pieczenia :laugh: ja mojemu na chrzest nawet babkę bym miała ciężko upiec :P bo ostatnia moja babka właśnie... zamieniła się w murzynek - tak ją spaliłam ;)

13 lata 4 miesiąc temu #184795 przez Rika
Takajedna mąż wrócił ale nie odzywam się do niego.
Wiesz co, jeśli dziecko ma kolki to jak chce ssać pierś to bardzo dobrze. kolka może być też wywołana stresem, np u mnie Zuza miała kolkę 3 razy w życiu i to było 3 razy po wizytach u lekarza.
Dlatego jak dziecko jest zestresowane to płacze, najważniejszy wtedy jest Twój dotyk, głos, zapach :)

Takajedna ja kiedyś robiłam bezy w mikrofalówce jak mała byłam razem z młodszą siostrą :D o mało chaty nie spaliłyśmy :blush:
Do pieczenia zawsze miałam dwie lewe ręce :/ pierwsze co upiekłam w życiu to w maju tort na R. 25 urodziny :)
Jak mam ochotę na ciasto to staram się robić takie, którego nie trzeba piec :D

13 lata 4 miesiąc temu #184805 przez takajedna
A on co? Też nie próbuje porozmawiać, nic? Jakie te chłopy durne...

Ja zawsze myślałam że jak dziecko ma kolki to nic go nie uspokoi, nie wiem po czym poznać czy to te kolki czy potrzeba bliskości itp... Zawsze do popołudnia jest spokój, zaczyna się później, więc ta systematyczność przemawiałaby za kolkami, ten jego płacz jest okropny :( tymi nóżkami przebiera, sama nie wiem

13 lata 4 miesiąc temu #184819 przez masuska
Miałam gości.

Rika nie chcę doradzać i nie chcę żebyś tak to odebrała, bo ja to Twoje życie.
Moja reakcja była by na pewno taka. Maksymalny wkurw i pakowanie rzeczy Męża. Jak by mi trochę przeszło to pewnie bym starała się poczekać na jego reakcję, aż w końcu domagałabym się wyjaśnień.
Najlepiej jest porozmawiać, ale czasem rozłąka korzystnie wpływa na związek. Często gęsto facet przychodzi w łachę, jak zbity pies, później albo jest dobrze dłużej, albo krótko i powtórka z rozrywki. Tacy są faceci. Oni wszyscy mają "DEFEKT MÓZGU". Chociaż zastanawiałabym się czy używają w ogóle coś takiego jak mózg, bo częściej korzystają z tego mniejszego łebka.

Co do ciast to ja jeszcze nie piekłam tortu, tylko ciasto marchewkowe i z cukinią, to moje pierwsze wypieki. Mamunia lub teściowa będzie piec na chrzciny, a ja załatwiam ozdoby. Wolałabym żeby to zrobiła mama, bo teściowa zawsze zrobi po swojemu, a ja chcę żeby było wedle mnie.

13 lata 4 miesiąc temu #184877 przez Rika
Takajedna a może fundujesz maluszkowi dużo atrakcji? Nowi ludzie, nieznajome twarzy, baby zaglądające do wózka na spacerze? No nie wiem... Moja Ola póki co (odpukać) kolki nie miała. Spróbuj dłużej potrzymać w wannie podczas kąpieli i zrób masaż, polewaj ciepłą wodą brzuszek, noś w pozycji pionowej, masuj plecki, śpiewaj... no nie wiem. A kropelki jakieś dajesz?

Masuska w tym problem, że nie mogę go wyrzucić bo to dom jego rodziców i jedyna opcja jaka wchodzi w grę to spakować siebie i dziewczyny i wyjechać. Samochodem nie pojadę bo jakby nie patrzeć - jego. Autobusem z dwiema dziewczynkami też nie bardzo bo nawet wózka nie mam żeby dojechać do Wawy... nie wiem. Po tym co usłyszałam nawet nie chce mi się z nim gadać.

13 lata 4 miesiąc temu #184925 przez przyszla_mama
ja mam urwanie cyc z mlodym od wczoraj ale wpadlam specjalnie Rika dla Ciebie, bardzo sie zmartwilam jak przeczytalam Twoje posty, a powiedz wracasz do domu, tak zakladasz jakby co, ale sama z dziewczynkami czy z mezem, na jakis czas czy jak?
ja od wczoraj klece ci wolnymi chwilami posta, postaram sie zamiescic, jesli chcesz uslyszec co ja mysle o tym, bo moze nie dchcesz, oczywiscie to uszanuje..

padam dziewczyny na twarz.. ja naprawde podziwiam Was jak mieszkacie same i jesli nie macie pomocy.. Rika i Ciebie podziwiam.. u mnie duzo ludzi, wiec jak juz nie moge, tro wiem ze od 16 zawsze ktos pomoze, mama, babcia, chrzestna.. mlody spokojniejszy, bo czuje ze ktos kto sie nim zajmuje jest wypoczety usmiechniety, i ja moge odpoczac...
naprawde podziwiam z calego serca te ktore zajmuja sie same dzidziusiami..
a moze ja jeszcze taka padnieta po tych wydrazeniach naszych.. nie wiem..

caluje i sciskam, lece spiewac Arkowi starego niedzwiedzia, ostatnio to u nas na topie :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka