BezpiecznaCiaza112023

MAMY LISTOPADOWE :-)

12 lata 7 miesiąc temu #424069 przez agataż
Aniu, po pierwsze dr google to BARDZO zły doradca, więc słuchaj swojego lekarza i nie zamartwiaj się na zapas ! Ja się tak nakręcałam na listeriozę na początku ciąży :)
A powiedz jakie są wyniki badań przy takim bezobjawowym zakażeniu ? Czy to wychodzi już w badaniu ogólnym czy trzeba robić jakieś dodatkowe, żeby było cos widać ? Czytałam, że leukocyty wychodzą podwyższone i azotyny ...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #424080 przez ania1985
badanie ogolne moczu wystarczy.Obfite bakterie i leukocyty ja ich mialam az 500 a norma jest 4-5 lekocytow w polu widzenia.

12 lata 7 miesiąc temu #424098 przez agataż
aha, zastanowiło mnie to, bo co prawda leukocyty zawsze miałam ok, ale pamiętam że swego czasu w wynikach miałam oznaczane bakterie (np. było napisane 'liczne'), a teraz nie ma w ogóle takiej pozycji. no i zaczęłam się bać, że mogę cos przegapic.

12 lata 7 miesiąc temu #424162 przez kaska
ooo ja swojego czasu też się naczytałam o infekcji. Co prawda nie mam problemów z nerkami i u mnie były tego objawy- swędziało i piekło na przemian. Lekarz kazał zrobić ogólne badanie moczu i faktycznie wyszły liczne bakterie i leukocyty oraz podwyższone ph. Dostałam antybiotyk i kazał zrobić posiew. Przed wizytą to myślałam,że zgłupieje przez to co się naczytałam, ale lekarz mnie uspokoił,że jak szybko się to zacznie leczyć to nic dzidzi nie będzie. Powiedział tylko,że jak zaczną boleć nerki wtedy trzeba się zgłosić koniecznie do szpitala. Powiedział też,że szkodliwe to może być tylko dla mnie( no chyba,że nieleczone... ) i że takie infekcje mogą się powtarzać i bardzo często występują w ciąży... Także myślę,że nie masz się co martwić. Wizyta za tydzień to lekarz na pewno Cie uspokoi :)

Troszkę chaotycznie to napisałam :P ale wybieram się właśnie do lekarza i weszłam tu tylko na moment.

Podejrzę tego rozrabiakę :laugh:

12 lata 7 miesiąc temu #424169 przez iza
ania dziewczyny maja racje internet jest zlym lekarzem,mozna tylko sie zdolowac i zadreczacz-znam to z autposji :(
Teraz juz nie szukam w necie o zadnych chorobach bo przez to, to sie mozna dopiero rozchorowac... :blink:
Ja tez wczesniej w ciazy miałam zle wyniki z moczu i tak jak napisała Kaska mi tez gin mowil ze w ciazy to jest nagminne.
Ja od 3 miesiaca biore urosept tak zapobiegawczo 2x1 na zapalenie drog moczowych.
Pogadaj z gin teraz jak bedziesz na wizycie czy mozesz cos przyjmowac zapobiegawczo tym bardziej ze jak piszesz masz problem z nerka.
I głowa do gory :) dopoki Twoj dr nic nie wspomina ze jest cos nie tak to sie ciesz ze juz niedługo bedziessz mama a nie sie zamartwiasz :silly:

Kubuś 01.10.2011r.(*)

12 lata 7 miesiąc temu #424176 przez ania1985
tak ja mam jesc urosept ale nie potrafie :( wymiotuje po wszystkich tabletkach :( pije sobie tylko zurawine zeby bakterie nie przylepialy sie do scianek tylko odrazu wyplywaly z moczem.

12 lata 7 miesiąc temu #424235 przez iza
To moze sa jakies syropy :unsure:

Kubuś 01.10.2011r.(*)

12 lata 7 miesiąc temu #424291 przez Zuzu19
Mi z posiewu moczu wyszły liczne bakterie i leukocytów też było za dużo. Biorę Żuravit. :)

Mnie od 3 dni boli wątroba i to tak potwornie,że nie mogę się wyprostować, podejrzewam,że to po lekach bo ból się pojawia po 2 dawce... :pinch: Herbata, rumianek, mięta nie pomaga. :(

12 lata 7 miesiąc temu #424530 przez agataż
Bo na wątrobę to żaden rumianek, mieta ani herbata nie pomogą. Powinnaś zapytac lekarza, bo syrimarol itp. trzeba skonsultować z lekarzem. Poza tym przejdź do tego czasu na dietę lekkostrawną dla odciążenia wątroby.

12 lata 7 miesiąc temu #424555 przez kaska
eh dziewczyny, jestem zalamana :( wczoraj bylam na wizycie i niestety szyjka mi sie skraca i minimalne rozwarcie.Dostalam luteine i nakaz lezenia przez tydzien. Pozniej mam sie zglosic na wizyte i jak bedzie gorzej to do szpitala... Wiem,ze nie powinnam sie stresowac ale martwie sie o maluszka. Wazy 1600 i nie moze sie jeszcze urodzic. Stanowczo za wczesnie! teraz tylko patrze czy brzuch nie twardnieje i nic mnie nie boli- chociaz wczesniej tez nic mi nie dolegalo
a tu taka eiadomosc.... :/

12 lata 7 miesiąc temu #424574 przez ania1985
ojej Kaska wspolczuje :( glowa do gory,gorzej napewno juz nie bedzie,trzeba byc dobrej mysli tylko odpoczywaj :)

12 lata 7 miesiąc temu #424644 przez Sander
Kasiu nie martw się tak!! Jesteś już w 32 tygodniu więc spokojnie, nie będzie źle!!! Maleństwo juz jest naprawde duże :-) Całe szczęście że w porę poszłaś do lekarza... jesteś pod dobrą opieką! Może lepiej nawet położyć się do szpitala.. jeszcze tylko pare tygodni więc jest naprawde dobrze!!! Nie denerwuj się, zobaczysz że się ułoży!!!
PS. ja się urodziłam w 7 miesiącu i nie mam żadnych wad :-)

Pozdrawiam!!

12 lata 7 miesiąc temu #424668 przez Zuzu19
Agata ja stosuje od zawsze lekką dietę i nie skutkuje bo to nie jest ból jak przy jakiś niestrawnościach.... A kolejnych leków nie chce biorę ich już za dużo. ;/

Kaska spokojnie, leż a na pewno bd dobrze. :)
32 tydzień to już praktycznie 8 miesiąc i gdybys teraz urodziła na pewno dzidzia sobie poradzi na świecie.
Wiadomo niech siedzi u Ciebie jak najdłużej. Ale bez paniki.:)

Sander ile wazyłaś jak się urodziłaś, pamiętasz może?

12 lata 7 miesiąc temu #424676 przez agataż
Zuzu, ale syrlimarol to wyciąg z owocu ostropestu czyli zioła. chyba większość medykamentów na wątrobę jest na tej bazie. może jest tez coś co można pić a nie łykać. stosuje się go tez przy toksyczynych obciążeniach watroby nie tylko przy niestrawnościach. na wątrobę dobry jest też dziurawiec. jednak zapytaj lekarza dla bezpieczeństwa.

12 lata 7 miesiąc temu #424689 przez Sander
Szczerze mówiąc nie wiem dokładnie, musiałabym poszukać w starej książeczce, z zresztą ja to się na świat pchałam w święta bożego narodzenia, a urodziłam 14 stycznia... więc i tak troche udało się wstrzymać ;-) Termin porodu był na marzec. Myśle że mogłam wazyc koło 2,00 - 2,500 kg , bo moje siostry to prawie po 5 kg się rodziły.
Pozdrawiam!!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka