BezpiecznaCiaza112023

Macierzyństwa pierwszy tom ;)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #768855 przez srenka_918
Witam Was ;) Mały w nocy też obudził się 2 razy, zasnał po 22, potem o 2 i o 4 chciał jeść, pospał do 8, a właściwie go obudziłam ;) Chciałam mu na śpiocha wyciągnąć żabkę bo była widać w nosku, ale się obudził, w końcu wiem że mały ma spanie od 11 do 13 ;) Tak już kilka dni pod rząd się zdarzyło ;) Ale drugą drzemkę ma jeszcze w różnych porach... Ale chociaż coś się normuje ;) Z zabawek to molestuje pluszowego tygryska, często mu nim smyrałam po policzkach mówiąc "grrr" i teraz mały go gryzie i też mówi przy tym "GHHH" ;)

Agusia ja wiem że namotałam ;) Jeśli ktoś wiedział o tym cieście wcześniej to zrozumiał, jak nie to pewnie nie zrozumiał ;) Już piszę jakie dziś ciasto upiekłam ;)
Na spód biszkopt, odstawić do wystygnięcia
Na biszkopt masę jabłkowo-budyniową ( Robię budyń śmietankowy lub waniliowy nie na mleku tylko na soku jabłkowym, ja miałam przecierowy, ale może być z kartonika) No i tą masę na gorąco się wlewa na biszkopt, wtedy "przyrośnie" bo inaczej będzie odpadać
Jak budyń będzie zimny to dajemy bitą śmietanę (śmietanę 30% z cukrem pudrem ubić z dodatkeim śmietanfixu lub na koniec ubijania rozrobioną żelatynę, ale ta daje mniej słodki smak)
Jak śmietana już "odpoczęła" to można wylać masę galaretkowo-jabłkową (Rozrabia się galaretkę agrestową lub dowolny smak w połowie wody niż podano na opakowaniu i jak już jest zimna dodaje się mus jabłkowy, tyle żeby odpowiednio rozrobić galaretkę i wymieszać i jak zaczyna tężeć to wylewamy na śmietanę.
Ale ja dziś zaszalałam i na śmietanę ułożyłam herbatniki i dopiero wtedy zalałam masą galaretkowo-jabłkową ;)
Taka oto jest moja wersja jabłecznika ;) Jak ktoś się skusi to smacznego ;)

Ja wszystkie ciasta jakie robię to z galaretką, bo innych mąż nie tknie ;) Ale jak mam nerwa na niego to robię taki żeby nie tknął czyli bez galaretki ;)

Sophie a jak robisz ten kopiec kreta? Bo ja jeszcze nigdy nie robiłam a tych z proszku to żadnych ciast nie lubię... Powodzenia na chrzcie ;) Pewnie już masz wszystko gotowe ;) Za godzinę zaczynacie ;) Zośka bądź grzeczna ;)

Gochens miłej zabawy ;)

Wszystkim życzę udanego weekendu ;) Mały mi właśnie zasnął na drugą drzemkę, czyli o 21 będzie już spał na noc ;) Bo im później zasypia drugi raz tym później chce się kłaść na noc

Ikunia nie mogę odtworzyć tego co tam w linkach zapodałaś, coś z moją przeglądarką nie tak a jak chce wgrać to czego brakuje to cały net rozłącza, ale wierzę że ładnie na tych deskach wyszło ;) No i zdrówka dla Zośki :kiss:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #768870 przez aleksiaa88
Mam 3 zeszyty z przepisami i rzadko kiedy robię placek idealnie z niego od A-Z bo ja lubię łączyć masy i dodatki i tak zawsze wydziwiam. W większości przypadków wychodzą takie, że placek z dużej formy jest 2 dni. Nie wiem czy takie są dobre czy po prostu tak wchłaniają bo jest. Mi tam zawsze smakuje. Jedyną zasadę jaką stosuje to w każdym placku łącze słodkie- kwaśne więc nie jest nigdy za słodki bo takich to nie lubię, że trzeba męczyć kawałek bo jest słodki do orzygania wręcz.

Zaszalałam dziś z obiadem zjadłam takie rzeczy co nie jadłam odkąd mały się urodził i co żołądek mnie boli. Nie myślałam, że żołądek nie będzie umiał sobie poradzić z trawieniem. Smażone i sos pieczarkowy własnej produkcji.

11 lata 2 miesiąc temu #768887 przez Ikunia1910
Violcia m.allegro.pl/przedmiot,bursztyn-na-nalew...tyzm,3636618755.html prosze :kiss:
Tylko nie wiem czy na obczyzne ci przywioza, ale moze znajdziesz na jakims francuskim odpowiedniku allegro:) powodzenia.

Ja jak robie ciasto z owocami również jablecznik to na spod robie kruche ciasto, pozniej klade mase jablkowa (pokrojone w kostke jablka gotuje z odrobina wody, tylko tyle zeby nie przywarlo, gotuje do miekkosci, doprawiam cynamonem i cukrem, kapke rumu :lol: i dolewam do tego dwa budynie waniliowe rozpuszczone w polowie szklanki zimnej wody, mieszam az zgestnieje i gorace wykladam na ciasto), pozniej na owoce rozdrabiam kolejna czesc ciasta a na nie ubite na sztywno bialka z odrobina cukru pudru no i na piane ponownie ścieram/drobie ciasto( z tym ze do tego ostatniego dodaje dwie łyżki kakao) podaje z lodami waniliowymi :)

I dzis takie wlasnie zrobie ale z gruszkami bo jeszcze ich mam cala mase :huh:

Aleksia jak to ciasto z delicjami ?? :side:

Haniu oby zozolek cie nie bolal :kiss:

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 2 miesiąc temu #768894 przez violcia00
No wlasnie ikunia porownywalam ceny na polskim i francuskim i u nas wychodzi 2 razy taniej wiec chyba zamowie na allegro i mama mi wysle do francji. :blush:

MOJE DZIECKO NIE GRZECZNE DZISIAJ,NIE DA MI NIC ZROBIC A ZE SAMA JESTEM W DOMU TO NA RATY SPRZATAM :laugh:

jA TEZ LUBIE PIEC ALE NIE MAM ZA BARDZO TERAZ NA TO CZASU,NAJWCZESNIEJ NA SWIETA COS UPIEKE..NO ALE NIE POWIEM BO OCHOTY MI NAROBILYSCIE
:silly:

HANIU WSPOLCZUJE-WIEM CO TO BOL ZEBA :huh: ...OBY ZA BARDZO NIE DOKUCZAL :blink:

tO WRACAM DALEJ DO PRACY :dry:

11 lata 2 miesiąc temu #768940 przez KaRoLkA
Ikunia Ty to teatrowa dziewczyna jesteś :) buziaczki dla Zosi i oby choróbsko nie złapało :)

Hania współczuje tego bólu zęba ;/kurde mam nadzieję że obejdzie się bez zabiegu chirurgicznego :)

Sophie udanej imprezki życzę , oby Zosieńka była grzeczna :) i fotunie nam tu jutro wstaw:)

Violcia moja mała też wcześniej budziła się tylko raz w nocy, a teraz to tak 3 razy to minimum ;/ chyba ją ktoś podmienił albo nie wiem dzieci może więcej jedzonka potrzebują :unsure:

Aleksia ciasto chyba pycha :D ja też lubię pichcić :D

Srenka
przepis na kopca:

spód:
0,5 kostki masła,0,5 szkl. cukru,0,5 szkl wody , 2 łyżki kakao rozpuścić w garnuszku po czym ostudzić i wbić 2 żółtka, zmiksować i dołożyć 1,5 szkl mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. ubić pianę z białek i wmieszać w masę i przełożyć do tortownicy, piec 20 min w 180 stopnich.

ponadto:
7 średnich bananów
1 łyżka soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
250g serka mascarpone schłodzonego
ekstrakt z wanili
2-3 łyżki cukru pudru
pół tabliczki mlecznej czekolady

Ubić na sztywno śmietanę m dodać serek mascarpone, pod koniec ubijania dodac cukier puder, czekoladę pokrojoną w kosteczkę i wanilię wmieszać do śmietany łyżką. .ze spodu wybrać środek , ułożyć banany przekrojone na połówki skropić sokiem z cytryny i wyłożyć masę w kształcie kopca na wierzch posypać ciastem (tym wcześniej wybranym ze środka :)
Smacznego :)

My dzisiaj po zakupach :) upolowałam sobie kurtkę na zimę :) coś pod tą żółta Ikuni tyle że jest koloru kawowego i też puchowa:) Gabrysi wziełam sukienuchę, bałe rajtki, golfik i kozaczki do chrztu takie białe :)

11 lata 2 miesiąc temu #768948 przez srenka_918
Karolka dzięks za przepis ;) W poniedziałek będę robić ;) Jak zakupię wszystkie składniki ;)

11 lata 2 miesiąc temu #768960 przez violcia00
Oskar mi zasnal przed sama kapiela,jak sie do 20:00 nie obudzi to odpuszczamy dzis kapiel...za to ja dzis zrobilam sobie dluga kapiel,nalezalo mi sie :laugh:

teraz czekam na meza i ogladamy dzis filmy,wlasnie sie skonczyly sciagac,a dzis mam ochote na horror.

od poniedzialku powracam do cwiczen z Ewka bo jednak nie podobam sie sobie,tylko troche lagodniej niz wczesniej bo moje plecy moga na tym ucierpiec :angry:

To milego wieczorku dziewczynki :blush:

11 lata 2 miesiąc temu #768972 przez kakaszka
u nas dzien jak codzien. eliza non stop spi, juz zaczynam sie martwic czy wszystko z nia ok. przebudzi sie chwile dam ja na brzuch zje i za pol godziny placz na spanie, pocieranie oczu itd, chwila bujania i odplywa i tak w kolko caly dzien. ja tez kocham spac, moze chociaz cos ma po mnie :)

violcia delikatnie z cwiczeniami, zeby ci plecki bardziej sie nie rozbolaly.

haniu jak tam twoj zabek? niech ci odpusci przynajmniej do czasu wizyty u dentysty, czaruje :P

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #768981 przez KaRoLkA
Mała wykapana , pojedzona i spi zobaczymy jak długo :) a my z moim też jakiś filmik ogladniemy :)
Miłego wieczorku :)

A i Violcia dziekuje za adres :) podaj francuski numer a tu mój szwajcarski
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
namówie męża i sie dogadamy :)

11 lata 2 miesiąc temu #769049 przez Marta1985
Trzymam kciuki za spotkanie :)

Ja się muszę z Kasia umówić bo my to rzut beretem w zasadzie od siebie mieszkamy :)

A tu mój Synuś i jego akrobacje dla tych "niefacobookowych dziewczyn" :)

Potrafi już do buzi dotknąć ale nie mogę tego uchwycić aparatem :P

Załączniki:

11 lata 2 miesiąc temu #769059 przez malutkamilka
Witam sie wieczornie.

Jestem padnieta. mala juz po 7 ladnie sie bawila w lozeczku... a mi sie tak chcialo spac:/

no ale coz wzielam sie za sprzatanie a mala jak zjadla o 4 to nastepne wolala po 11!!! nie podob mi sie to ale jak chce jej dac po max 4 godz to jest wielki krzyk i placz jak nadal probuje. pojechalam po felgi by zapakowac do wysylki, pojechalam na cpn zatankowac na jutro auto i napompowac kola, na dzialke pozrywac jablka, zaplacic za wynajem i do mamy wyciagnac jej pasmka... czuje sie wypompowana.

a teraz wlasnie sobie leze czytam was i widze ze podalyscie przepisy ale dopiero jutro wieczorem je sobie spisze i na pewno sprobuje zrobic bo jablek mam od groma, a tym czasem trza isc spac bo na 6 rano budzik bym sie ogarnela obudzila mala jak bedzie spac ja ogarnela i przed 8 wyjazd.

Dobranoc mamuski i smyki ktore jeszcze nie spia.

11 lata 2 miesiąc temu #769149 przez srenka_918
Dzień dobry w ten mglisty poranek ;)
Widocznośc u mnie strasznie ograniczona... Ale nawet ciepło jak na jesień ;)
Mały w łóżeczku krzyczy, tylko nie potrafię określić czy już z nudów czy dalej w zabawie ;) Tatuś śpi...

Ja też zaczynam mieć problemy z zębami... Na szczęście nie bolą, ale jak coś twardego ugryzę to czuję krew w buzi...

Wczoraj skusiłam się na winko jak mały poszedł spać i mi za cholerę nie smakowało... Jak rozrobiłam pół na pół ze spritem to jeszcze uszło... Przez ten rok odzwyczaiłam się od alkoholu... Mały zasnął o 21.30, potem obudził się o 2 i 4 na amku i o 8 wstał na dobre, czyli nie najgorzej ;) Ja spałam od 00-8, z przerwami ;) Ale nie narzekam za bardzo ;)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #769153 przez aleksiaa88
Będę druga witajcie
pogoda niebo bezchmurne słońce oślepia a wiatr zarąbisty
Wczoraj byłam matką karmiącą, a dziś jestem kobietą karmiącą :dry:
Mały pierwszy raz dziś w nocy jadł na śpiąco. Obudził się niczym zrobiłam butlę to zasnął, a może to trwało 2 minuty ale wepchnęłam to otworzył i wydoił całą. Z rana obudził się nie w humorze, zero uśmiechu jak zobaczył nasze twarze teraz śpi przed południem ma jedno spanie a po południu drugie, a wieczorem tnie drzemkę do 30 minut niczym pójdzie spać jeszcze.

Marta to super, że Twój maluszek już sięga i się bawi nóżkami pewnie musi to ciekawie wyglądać. Mój dopiero niedawno siedząc na kolanie pochylił się i zobaczył, że ma stopy siedział i się wpatrywał jak zaczarowany ale do zabawy nimi to jeszcze sporo mu trzeba.
Jak zostać facebookową dziewczyną, coś kiedyś musiało mnie ominąć tylko nie wiem kiedy?
Ja tam bardziej z nk korzystam.

11 lata 2 miesiąc temu #769212 przez violcia00
dzien dobry.

U mnie bol plecow ciag dalszy,nie wiem od cz u nas nocka taka sobie,wczoraj oskar zasnal o 17:00,obudzil sie o 22:00,nie kapalam go bo nie chcialam go budzic,pozniej o 1:00 pobudka i 6:00,pozniej juz za bardzo nie chcial spac ,zdrzemnala sie jeszcze godzinke i do teraz nie spi....a ja zabieram sie za obiadek,pogoda u mnie deszczowa wiec pewnie w domku bedziey siedziec.

milej niedzielki zycze :laugh:

11 lata 2 miesiąc temu #769219 przez Marta1985
Srenka kup sobie pastę i płyn do ust MERIDOL -mi strasznie wszystko krwawiło w buzi i to mi pomogło ;)

A co do Facebooka to dziewczyny które maja konto na facebooku są znajomymi :P

Jak któraś ma ochotę to możecie również dołączyć;

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka