- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Styczniówki 2014 =)
Styczniówki 2014 =)
- Dominiczka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- anitkade
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Jak Wam czas mija? Jak się czujecie?
- ulcia78blondi
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Do tego nie wolno nic smażonego bo to podnosi mocno cukier!!!
Sama przeszłam przez cukrzycę ciążową.
Znajdz sobie produkty o niskim indeksie glikemicznym i tych produktów się trzymaj.
Mnie taką listę dał diabetolog, można je jeść dowoli.
Dam przykład, marchweka gotowana ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (bardzo podnosi cukier) a marchewka surowa bardzo niski, ja ją jadłam na każdy ssący głód. Można też zrobić surówkę.
Produkty o niskim i wysokim indeksie glikemicznym warto znać, trzymając się tej diety po porodzie można łatwo zrzucić kilogramy.
Ja wędlinę kupowałam, ale diabetolog powiedział: tylko wędlina, która kosztuje ponad 30 zł bo reszta to sama chemia. I to się sprawdzało. Ta wiedza się przydałą, bo teraz tylko taką kupujemy dla całej rodziny, synkowi dwuletniemu. Generalnie jak sprawdziłam na sobie CHEMIA NIESAMOWICIE PODNOSI CUKIER. Chleb kupowałam u Buczka specjalny dla diabetyków.
Jak mnie brało na słodkie to kupowałam ciastka dla diabetyków, ale tylko troszke jadłam, bo tam też są różne składniki niepolecane dla ciężarnych.
Czekoladę jadłam tylko gorzką, która ma ponad 60% kakao, taka najzdrowsza.
Przy obiedzie już sobie mogłam poszaleć. Wszelkie kasze, mięsko gotowane na parze i warzyw o niskim indeksie glikemicznym dowoli. Czasem to już dojeść nie mogłam tyle tego było.
Na tej diecie mocno zaczęłam chudnąć, dostałąm insulinę, żeby jeść więcej i w tym momencie musiałam już nosić ze sobą kostki słodkiej czekolady, bo zdarzało się niedocukrzenie. Ale to już inna bajka.
Domi, dasz radę. Trzeba sobie tylko wypracować swoją metodę - metodą prób i błędów.
- MoNiaaa
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Julka :* 04.08.2010r. Zuzia :* 19.12.2013
- Otrzymane podziękowania: 46
wspolczuje wam tej cukrzycy ja pewnie tez bym miala problem bo nie umiem sobie diety ustawiac i eliminowac jakis produktow
dla mnie dieta mamy karmiacej tez jest przerazajaca ale Julki nie karmilam wiec spoko ale ciekawe jak teraz bedzie?
ja ruchy czuje tez po bokach i nad pepkiem mala jest dosyc ruchliwa wydaje mi sie ze bardzioj jak julka byla co moze oznaczac ze bedzie bardziej niegrzeczna:P
ale wiem ze jest glowka do gory jeszcze ciekawe kiedy raczy sie obrucic choc jesczze podobno ma czas
ja jak stoje to mnie po bokach brzuch strasznie ciagnie az boli i nie postoje dlugo:(
ciekawa jestem jak te spiworki wyjda
- gaguka
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Otrzymane podziękowania: 2
Dziewczyny czy któraś z Was zamawiała przez internet taki gruby kocyk dla dzidzi? Nie mogę chodzić po sklepach żeby samemu coś wybrać więc zostaje net, ale nie wiem czy takie grube koce np. do wózka są wykonane z akrylu czy z innego materiału? Chciałabym żeby był na prawdę gruby
- kociaczek1610
- Wylogowany
- budujemy zdania
- 08.02.2013 [*] Aniołek
- anitkade
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja się też nie mogę doczekać stycznia, już bym chciała mieć Hankę na świecie. Oczywiście tez nie mam niczego przygotowanego, ale nie spędza mi to snu z powiek. Troszkę się próbuję ogarnąć, ale niestety mam za dużo na głowie w związku z moją mamą i brakuje mi czasu i sił na zakupy wyprawkowe. Ale śpiworek się szyje, tesciowa ma jutro urodziny to pojedziemy do niej pewnie i poproszę o te ciuszki od szwagierki. Wtedy obejrzę, co tam jest, ewentualnie zdecyduję, co dokupić.
Kociaczek, co do grubych kocy to różnie bywa, zależy, jaki to ma być typ koca. Jak chcesz taki z włóczki to prawdopodobnie będzie akryl, bo bawełna gruba jest ciężko dostępna i droga. Dlatego ja się zdecydowałam wydziergać, bo nie chcę akrylem dziecka przykrywać. Są też takie polarkowe, wtedy poliester albo czasami bawełna (ale wątpię, bo polar bawełniany też jest bardzo drogi). Pewnie są jeszcze inne możliwości, ale z grubych kocy to z takimi się spotkałam.
Co do grubości to mam taki gruby ten śpiworek, że chyba w środku będzie Hania w samych śpiochach i nawet wątpię, czy jakikolwiek koc będzie potrzebny A wózki też zawsze mają jeszcze osłonę. Oby mi się dzidzia nie ugotowała
- mokka
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 3
Jeśli chodzi o kopniaki to ja dostaję je głównie w pęcherz i okolice. Czasem się zdarzy coś wyżej, ale to raczej jak się mała wypnie i wtedy robi sie zwyczajnie wybrzuszenie. Najwyżej to dostałam chyba 2-3cm nad pępkiem.
gagutka, ja zamawiałam kocyk na allego z mikrofibry. W razie czego to mogę Ci podesłać linka, a sam kocyk możesz zobaczyć w smyku bo ostatnio widziałam je tam z tym, że są droższe. Sama mam taki duży koc i szlafrok z tego i prawdę mówiąc to nie dość że jest milutki w dotyku to jeszcze bardzo ciepły. Z tego co kojarzę to te super ciepłe to są właśnie koce akrylowe, ale doszłam do wniosku, że w sumie w mieszkaniu mamy bardzo ciepło, a do wózka to będzie kombinezon lub spiworek i jeszcze ta osłonka na gondole, więc kocyk może być nieco cieńszy żeby małej nie przegrzać (wiadomo, że na -20st mrozie spacery odpadają).
- gaguka
- Wylogowany
- budujemy zdania
- mokka
- Wylogowany
- rozmowna
- Otrzymane podziękowania: 3
W smyku kosztują około 35zł. Ja zamawiałam jeszcze wiele innych rzeczy u tego sprzedawcy, więc opłacało mi się bo za wysyłkę płaciłam raz, ale jak nie będziesz nic u niego zamawiać to chyba lepiej kupić w smyku. Prałam go i nie puszcza koloru ani nie traci kształtu. Wadą jest tylko to, że ma z jednej strony taką jakby siateczkę albo coś podobnego. Nie jest ona nie przyjemna w dotyku, ale myślałam że ma mikrofibrę z 2 stron, a tu taka niespodzianka.
Z tego co kojarzę to na allegro są też tańsze kocyki z mikrofibry, ale bez aplikacji. W sumie to tak teraz myślę, że ta aplikacja do niczego mi potrzebna nie była...no, ale jest ładna przynajmniej
- gaguka
- Wylogowany
- budujemy zdania
- anitkade
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wiecie co? Poczytywałam wczoraj troszkę grudniówki i dziewczyny są już popakowane do szpitala. Włosy mi stanęły dęba. W ogóle jakieś takie zorganizowane te dziewczyny, pracują, gotują dwudaniowe obiady i już mają pełne wyprawki. Poczułam się jak ostatni kulfon W każdym razie fajnie tak podejrzeć, co będzie u nas na tapecie za miesiąc
Mokka, jestem dla Ciebie pełna podziwu, że tak szalejesz przy remoncie. Ja wołam męża, żeby mi pranie z pralki wyjął i przyniósł do suszarki albo pochował naczynia na wyższą półkę, żebym nie musiała sięgać A poza tym absolutnie zabronił mi wchodzić na krzesło, jak chcę coś z górnej półki w szafie - to mam go wołać. Już zebrałam ochrzan dwa razy, że sama włażę. A tu czytam, że taki z Ciebie pracuś.
Co do diety - też jest mi trudno o dyscyplinę, więc rozumiem frustrację przy diecie cukrzycowej. Tzn. wyobrażam sobie bardziej niż rozumiem. Ja pilnuję, żeby jeść dużo żelaza, nawet staram się nie jeść słodyczy, ale dzisiaj po kilku dniach bez czekolady mnie roznosi już. A i tak jadłam trochę ciasta, więc dogadzałam sobie. Chyba fiknę jak nie zjem dziś czekolady.
- gaguka
- Wylogowany
- budujemy zdania
Dzisiaj mi przyszedł glukometr więc od jutra zacznę pomiary i zobaczymy czy dieta zbiła mi cukier, mam nadzieję, że tak
- joannap1991
- Wylogowany
- pierwsze słowa
bo w sumie sama nie wiem kiedy my mamy kupić. czy to nie za wczesnie...
- krecia88
- Wylogowany
- budujemy zdania
Joanna ja łóżeczko wstępnie wybrałam w internecie ale dopoki go nie zobacze na zywo to nie kupuje. mysle ze w grudniu je najpozniej zamowie - na niektore modele czeka sie nawet kilka tygodni, wiec nie chce byc zaskoczona czasem oczekiwania. jak juz przyjdzie to pewnie moj maz je skreci ale tylko po to zeby "puściło" zapach nowosci