- Otrzymane podziękowania: 11
- /
- /
- /
- /
- /
- STARANIA O CIAZE
STARANIA O CIAZE
- Ingrid29
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- dziecko-największy cud świata
Mniej Więcej
11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #588378 przez Ingrid29
ferri ja miałam ślub kościelny i chodziliśmy na nauki przedmałżeńskie - 6 spotkań co piątek na 18 - 20 i w tym były dwa spotkania z nawiedzoną babką o antykoncepcji naturalnej. Ja tam się nie udzielałam, niby słuchałam, a tak wpuszczałam jednym uchem, a drugim wypuszczałam.
A pozostałe spotkania mieliśmy z fajnym księdzem, przyznaliśmy się, że mieszkamy razem (i tak trzeba potem do spowiedzi iść), nawet lepiej było, bo nie musieliśmy iść 2 razy do spowiedzi przedślubnej, tylko raz - dzień przed samym ślubem.
Ach jak tak sobie teraz wspominam ślub- super było,a teraz 20 września stuknie nam już 5 rocznica
A pozostałe spotkania mieliśmy z fajnym księdzem, przyznaliśmy się, że mieszkamy razem (i tak trzeba potem do spowiedzi iść), nawet lepiej było, bo nie musieliśmy iść 2 razy do spowiedzi przedślubnej, tylko raz - dzień przed samym ślubem.
Ach jak tak sobie teraz wspominam ślub- super było,a teraz 20 września stuknie nam już 5 rocznica
Ostatnio zmieniany: 11 lata 9 miesiąc temu przez Ingrid29.
Temat został zablokowany.
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- tam gdzie nie ma dzieci -brakuje nieba
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 120
11 lata 9 miesiąc temu #588410 przez ferritka
Ingrid, nooooo widzisz jest książ i ksiądz, ten tu u nas to jakiś wariat jest, raz mówi A że ma przyjść, ten przychodzi na spotkanie to ten mu mówi że go nie pamięta- mówie Wam masakra z nim. A nie ma bierzmowania i niby chodzi na te zajęcia, ale skończy się na tym ze pójdzie do slubu bez, i nie dlatego że mu się na te zajęcia nie chce chodzić, ale dlatego że ten ksiądz ciągne wyskakuje z czymś nowym.
poza tym nie rozumiem tego ,że najpierw mówi nam co łaska ale 500 musimy dać + 100 organista + 100dla pani co stroi kościół - to nie jest co łaska
ale miałaś słoneczną piękną pogodę liczę też na taką na swoim
poza tym nie rozumiem tego ,że najpierw mówi nam co łaska ale 500 musimy dać + 100 organista + 100dla pani co stroi kościół - to nie jest co łaska
ale miałaś słoneczną piękną pogodę liczę też na taką na swoim
- pani_p
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 24
- Ingrid29
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #588420 przez Ingrid29
Ferri u nas też było co łaska. My daliśmy 500zł. + 100zł. dla pani, która ubierała kościół.
I to było prawie 5 lat, więc kwota mi się wydaje nie duża. Bo np. koleżanka, która brała rok po mnie ślub w innym mieście to ksiądz sobie zażyczył 1500zł.
I to było prawie 5 lat, więc kwota mi się wydaje nie duża. Bo np. koleżanka, która brała rok po mnie ślub w innym mieście to ksiądz sobie zażyczył 1500zł.
- ilona
- Wylogowany
- Moderator
- 12.05.2010 Wiktor 26.09.2014 Weronika
Mniej Więcej
11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #588427 przez ilona
Dzień dobry
U nas tez w parafii przegięcie, najdrożej chyba w całej diecezji
ksiądz 600, organista 300, kościelny 300 3 lata temu
Skoro o Kościele temat to proszę modlitwe
demotywatory.pl/4074915/Modlitwa-dziekczynna
U nas tez w parafii przegięcie, najdrożej chyba w całej diecezji
ksiądz 600, organista 300, kościelny 300 3 lata temu
Skoro o Kościele temat to proszę modlitwe
demotywatory.pl/4074915/Modlitwa-dziekczynna
Ostatnio zmieniany: 11 lata 9 miesiąc temu przez ilona.
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #588433 przez ferritka
no bez jaj! 1500 za księdza nie dam!!! i nikt mnie nie zmusi!! to w takim razie nie ma co sie oszukiwac, my nie jesteśmy tacy kościelni z A żeby aż tyle dać!! nie mówie ze mają nam dać slub za darmo ,ale 1500!!!! no na glowe nie upadłam.
ilonka, hahaha modlitwa zacna
Pani - koniecznie kup imbir- dziewczyny mówią, że pomaga. I krakersy koło łóżka, zanim wstaniesz wrzuć na ruszta jednego
Pani - koniecznie kup imbir- dziewczyny mówią, że pomaga. I krakersy koło łóżka, zanim wstaniesz wrzuć na ruszta jednego
Ostatnio zmieniany: 11 lata 9 miesiąc temu przez ferritka.
- mesy
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 198
11 lata 9 miesiąc temu #588435 przez mesy
ferritka napisał:
Ponoć jak nie masz kościelnego to przy chrzcinach dzidka robią za darmoszkę ślub kościelny hehehe moja koleżanka tak miała pocisła księdzu że ją nie było stać na kościelny to ksiądz pow jej że jej przy chrzcinach za darmo odprawi ślub hehehe
no bez jaj! 1500 za księdza nie dam!!! i nikt mnie nie zmusi!! to w takim razie nie ma co sie oszukiwac, my nie jesteśmy tacy kościelni z A żeby aż tyle dać!! nie mówie ze mają nam dać slub za darmo ,ale 1500!!!! no na glowe nie upadłam.
Ponoć jak nie masz kościelnego to przy chrzcinach dzidka robią za darmoszkę ślub kościelny hehehe moja koleżanka tak miała pocisła księdzu że ją nie było stać na kościelny to ksiądz pow jej że jej przy chrzcinach za darmo odprawi ślub hehehe
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #588437 przez ferritka
Mesy, no co Ty gadasz
a że ja jestem sknera a poważnie to my chcemy za swoje zrobić wszystko, i liczymy każdy grosz a tu taki wydatek no zdenerwowałam się, toż to pół kiecki mojej jak nie cała
wiem, że pewnie znajdą się głosy że jak nas nie stać to mamy sobie darowac, stać nas ale bez przesady. Sam ratzinger nawet jakby nam ślubu dawał to 1500 bym nigdy nie dała
a że ja jestem sknera a poważnie to my chcemy za swoje zrobić wszystko, i liczymy każdy grosz a tu taki wydatek no zdenerwowałam się, toż to pół kiecki mojej jak nie cała
wiem, że pewnie znajdą się głosy że jak nas nie stać to mamy sobie darowac, stać nas ale bez przesady. Sam ratzinger nawet jakby nam ślubu dawał to 1500 bym nigdy nie dała
Ostatnio zmieniany: 11 lata 9 miesiąc temu przez ferritka.
- mesy
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 198
- ilona
- Wylogowany
- Moderator
- 12.05.2010 Wiktor 26.09.2014 Weronika
Mniej Więcej
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Ingrid29
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #588460 przez Ingrid29
ferri im mniejsza parafia tym więcej ksiądz chce. Albo im starszy jest proboszcz, tym też więcej. Ja też bym 1500zł. nie dała. U mnie wyszło 600zł. ze wszystkim (ślub, organista, ubrania kościoła).
Ferri pytanie z innej byczki piszesz,że A nie ma bierzmowania. Bez bierzmowania nie można wsiąść ślubu kościelnego. Nic Wam ksiądz nie mówił? Robią takie przyspieszone bierzmowanie, ale by musiał coś tam zdawać
Ferri pytanie z innej byczki piszesz,że A nie ma bierzmowania. Bez bierzmowania nie można wsiąść ślubu kościelnego. Nic Wam ksiądz nie mówił? Robią takie przyspieszone bierzmowanie, ale by musiał coś tam zdawać
- ferritka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
11 lata 9 miesiąc temu #588465 przez ferritka
no właśnie mozna bez. powiedział nam o tym kolega A ,który właśnie wziął ślub bez. I ten chłopak który daje A lekcje bierzmowania mu też powiedział, że nie ma konieczności posiadania bierzmowania.
A powiedział że jak zaczął lekcje to je zrobi, ale nie musi go mieć. slubu ma nam udzielać kolega A z podstawówki, który jest księdzem i on też tak powiedział że nie ma potrzeby tego bierzmowania.
tylko proboszcz tu to wariat jest
A powiedział że jak zaczął lekcje to je zrobi, ale nie musi go mieć. slubu ma nam udzielać kolega A z podstawówki, który jest księdzem i on też tak powiedział że nie ma potrzeby tego bierzmowania.
tylko proboszcz tu to wariat jest
- emka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 6
11 lata 9 miesiąc temu #588467 przez emka
Czy dwa szczęścia to za wiele...?
Hej babeńki
Sorki nie nadradbiam bo nie mam czasu...
Feri Też uważam że przesada! My daliśmy księdzu 500zł, to było co prawda 10 lat temu, ale wtedy też uważałam że za dużo. A nasz proboszcz rozłożył te pieniądze w wchlarzyk i powiedział "I tak połowa do kurii" Yyyyy troche nam sie głupio zrobiło, że co że mamy więcej dać czy co???
A co do nauk przedślubnych to jak je mieliśmy to ja już w ciąży byłam A babka mi kazała temperature mierzyć, myślałam ze parsknę śmiechem. I mówie jej że chyba już troche za późno Po za tym ona nas uczyła naturalnej antykoncepcji, a sama ma 6 dzieci. więc chyba mało skuteczna ta metoda Ale druga prawda taka że jakbym ja stosowała to pewnie Wiki miłaby już rodzeństwo...
A kto testuje???? Bo nie jestem na bierząco.....
A właśnie Marella Fajowa ta książka
Sorki nie nadradbiam bo nie mam czasu...
Feri Też uważam że przesada! My daliśmy księdzu 500zł, to było co prawda 10 lat temu, ale wtedy też uważałam że za dużo. A nasz proboszcz rozłożył te pieniądze w wchlarzyk i powiedział "I tak połowa do kurii" Yyyyy troche nam sie głupio zrobiło, że co że mamy więcej dać czy co???
A co do nauk przedślubnych to jak je mieliśmy to ja już w ciąży byłam A babka mi kazała temperature mierzyć, myślałam ze parsknę śmiechem. I mówie jej że chyba już troche za późno Po za tym ona nas uczyła naturalnej antykoncepcji, a sama ma 6 dzieci. więc chyba mało skuteczna ta metoda Ale druga prawda taka że jakbym ja stosowała to pewnie Wiki miłaby już rodzeństwo...
A kto testuje???? Bo nie jestem na bierząco.....
A właśnie Marella Fajowa ta książka
Czy dwa szczęścia to za wiele...?
- Mirella
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 72
11 lata 9 miesiąc temu #588470 przez Mirella
Ferri, jak Cię lubię, tak Cię teraz zjadę, bo nie lubię głupiego gadania, wybacz. Po pierwsze ślub to nie usługa, to sakrament, jesteś wierząca to go przyjmujesz, nie to nie. Po drugie przy tej okazji składa się ofiarę w kościele i tyle. I tak sobie z ręką na sercu policz jaki to będzie procent wszystkich Twoich wydatków. I proszę Cię, pamiętaj, że wesele to dodatek do ślubu, a nie odwrotnie.
Nie wiem jak jest u Was i jakich księży macie, u nas jak młodzi przyjdą i po ludzku powiedzą, że kasy nie ma, wesela nie robią, chcą skromnie, to ksiądz łapy po kasę nie wyciąga, można dać stówę i też pobłogosławi, a nawet i za darmo jak całkiem lipa jest. Ale jak młodzi mówią że kasy nie mają, a potem zajeżdżają limuzyną pod kościół, suknia z Paryża, autokar dla gości podstawiony, to to trochę niesmaczne jest.
Nie wiem jak jest u Was i jakich księży macie, u nas jak młodzi przyjdą i po ludzku powiedzą, że kasy nie ma, wesela nie robią, chcą skromnie, to ksiądz łapy po kasę nie wyciąga, można dać stówę i też pobłogosławi, a nawet i za darmo jak całkiem lipa jest. Ale jak młodzi mówią że kasy nie mają, a potem zajeżdżają limuzyną pod kościół, suknia z Paryża, autokar dla gości podstawiony, to to trochę niesmaczne jest.