BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

12 lata 3 miesiąc temu #504938 przez Lui
Czesc :)

Wczoraj byłam na szczepieniu z Młodą :) dostała drugie szczepienie z "6" plus na rotawirusy, 490 zł za wszystko, kolejne 30 stycznia termin, zaraz wracam ogarnąć mieszkanko przed jutrem bo z rana do pracy na 12 godzin a z Lilą zostaje Teściowa na jakieś 9 godz. a potem Mąż, spać mi się już chce..

Aganio - moja jest marudna drugi dzień, ale nie wiem czy to nie po szczepieniu :/

Makrelcia - moja próbuje podnosić główkę do góry jak leży na pleckach, robi mostki.. i też się zastanawiam kiedy dziecko siada :) Przyłączam sie do pytania o kolejne jedzonko po mleko :) i jak to powinno wyglądać czy któraś nie wie :)

Monia Chasami :) - to Wy już podajecie takie jedzonko, dobrze zrozumiałam? bo Maleństwa jeszcze 4 miesięcy nie skończyły :) ja jeszcze z 2 tygodnie chce poczekać jak Lila skończy :)

Nan - ja do fryzjera na 19:00 ostatnio byłam bo tez w ciągu dnia nie miałam jak.. :/

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #504955 przez siteczko
Witam!
U mnie natłok prac przed świątecznych ;) Prezenty na szczęście popakowane, czekają na święta pod choinką ;) Bo jako że na całe święta już w sumie w sobotę jedziemy do rodziców to chcieliśmy sie wcześniej nacieszyć choinką i ubraliśmy już w weekend :)
Ja chyba też przechodzę kryzys laktycyjny... co najmniej od wczoraj mam wrażenie że cały czas karmie, średnio co godzinę a nawet co 45 min... :| w nocy też są częste pobudki :| mam nadzieję że szybko to minie! Najważniejsze to nie dokarmiać w tym czasie MM! :) a no i ja też od początku karmienia piję herbatkę HIPP zawsze rano i wieczorem... ale jakiegoś nawało nie odczuwam, a nawet bym czuła że mam mleko... no chyba że jak Tymek pośpi w nocy co najmniej 6h ciągiem to tak, muszę odciągnąć wtedy :)
Dziś biorę się za ciasteczka, mam nadzieję że mi sie uda upiec a jutro tylko udekoruję ;)
Co do dodatkowego jedzenia wstrzymuje się do momentu aż skończymy 4 miesiące, czyli jeszcze miesiąc i 8 dni ;)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

12 lata 3 miesiąc temu #504996 przez siteczko
A mam jeszcze pytanie... czy karmiąc piersią jecie te warzywa i owoce? Czy któreś z nich traktować jak totalny zakaz a inne spróbować cz uczulają? Jak to jest?
– pomidory i seler - zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan, pory, grzyby
– truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
– gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
– owoce suszone (konserwowane chemicznie)

12 lata 3 miesiąc temu #505144 przez 26joanna
Siteczko ja jem wszystkie owoce i warzywa oprócz grzybów , kapusty ,grochu , fasoli i niestety nie mogę dalej jeść kalafiora i brokułów . Pomidory jem codziennie podobnie jak mandarynki i pomarańcze bo są słodziutkie :P a owoce suszone jem zamiast słodyczy

12 lata 3 miesiąc temu #505154 przez patys
odciągnęłam dzisiaj pokarm i się podłamałam...taki przezroczysty w większości więc nie dziwie się że moje maleństwo budzi się 4 razy w nocy:(ale co ja mam poradzić jak nabiału jesc nie moge...wprowadze niedługo jajko to zobaczymy...
siteczko ja jem suszone owoce- morele i mąż mi ostatnio suszone daktyle kupił... a z warzyw to marchewkę brokuły czasem buraczki ale ostatnio bardzo rzadko...pomidory jadłam ale odstawiłam jak nie wiedziałam co małego uczula i już jakoś do nich nie wracałam bo nie są juz takie smaczne jak latem przynajmniej w moim sklepie:)

12 lata 3 miesiąc temu #505285 przez MADZIA7
Witajcie,

dawno się nie odzywałam, bo mąż dużo pracuje i całe dnie jesteśmy same z NAtalką, a wieczorem padam ze zmęczenia i nie mam siły pisać, ale przy karmieniu regularnie Was podczytuje niczym najlepszą ksiązkę:)

Aniu, PAtys ja też mam terz ten kryzys laktacyjny, w dzień karmię co godz., półtorej, a Mała jakby stale głodna.

Siteczko ja jem pomidory, buraki, marchew, a po jabłkach, brokułach cóeczka ma wzdęcia. Ciekway pomysł z tymi stópkami.

U nas również przygotowania do swiąt pełną parą, mamy już choineczkę, upiekłam mieciutkie pierniczki na ziemniakach, zapakowałam prezenty i każdego dnia trochę sprzątam.

KAsiu jak operacja tej dziewczynki? Współczuje sytuacji z chrzestnymi, jesetm zdania że bycie chrzestnym do zaszczyt, z którego powinno się być dumnym, a tu jeszcze ktoś odmawia...dla mnie dobry chrzestny to nie ten, co daje sużo prezentów, ale interesuje się chreśnicą/chrzesniakiem, dzwoni, odwiedza i dba o kontakt.

dobrej nocki:)

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #505342 przez kasia7775
Dzisiaj to już padam na pysk, ale powoli wszystko ogarniam :) Wczoraj miałam stres, ze nie dam rady, ale już mi przeszło. Co będzie to będzie :silly: :P
Dzisiaj ma być koniec świata, ciekawe o której :silly: jest już 00:50 i nic się nie dzieje :lol:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Siteczko te odlewy to super pomysł :)

Lui ja też czekam do skończenia 4 miesiąca z wprowadzaniem nowych potraw, jeszcze tydzień został :) zapas słoiczków już zrobiony :p

hanias oj czas leci :) rok temu byłam już jakiś tydzień w ciąży :), ale oczywiście jeszcze nie wiedziałam :P

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #505348 przez patys
witam porankowo:) moi mężczyźni jeszcze śpią więc ja popijam kawkę i odwiedzam połozną:)
po wczorajszym spr jaki kolor mam mleka poczytałam że nie ma czegoś takiego jak małowartościowy pokarm i że on się dostosowuje do potrzeb dziecka...no i wyobraźcie sobie że dzisiejsza noc lepsza niż wczoraj nie było 5 karmień:) mały budził się prawie co 4 godzinki!!!więc chyba jednak wszystko siedzi w głowie:) nie no pewnie ma nastawienie wpływ ale moze te herbatki laktacyjne coś pomagają chciaż mati praktycznie zawsze je po 10 minut nie dłużej:)i czytałam że ten kryzys to tylko kilka dni może potrwać bo zaraz się wszystko dostosowuje...
jeszcze tylko dzisiaj a od jutra mąż jest cały czas w domku do 2 stycznia:)dzisiaj wieczorkiem wychodzę na urodzinki koleżanki a jutro rano troszkę ogarnę mieszkanko bo tak mam wszystko posprzątane i ubierzemy choineczkę:)

kasia ja rok temu jakoś jutro stworzyliśmy z mężem Mateuszka:)

12 lata 3 miesiąc temu #505349 przez PolaL
Debiut mojego Szymka udany :) a dziś idzie na 3 w ciągu 2 tyg. imprezkę urodzinową. Mama ma zero życia towarzyskiego za to synuś :lol:

CO do spania a raczej zasypiania to z Szymkiem męczyłam się do 22-23, pyło puszczanie kołysanek, śpiewanie, lulanie i d...pa budził sie co chwila. Na dobre przysypiał ok. 23. A z Gabrysią jest zupełnie inaczej, o 19 kąpanie ( ale tak mniej wiecej co 2-gi dzień) potem chwilę sama gaworzy ja zaglądam jak się Szymek pluska. Ok. 19:30 zaczynam dawać cyca trochę ją pogłaskam (ale do niej nie mówię) i na ogół 20 śpi - lekko/ Tak ok 20:30 muszę przyjść i dotankować :lol: to śpi ładnie 3h. A potem to nie mierzę ale tak średnio ok 2,5-3h cycuś (ale już jej nie podnoszę do odbicia - jakoś w nocy jej sie nie ulewa).

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 3 miesiąc temu #505351 przez PolaL
Patys oczywiście że nie ma czegoś takiego jak małowartościowy pokarm, organizm matki jest najlepszą maszyną. Wie jakie mleko dziecko potrzebuje i nie ma co się martwić. Ja tam się w każdym bądż razie nie załamuję. chce cyca to dostaje grunt że dobrze się rozwija i przybiera na wadze. O czym powinnam przekonać siew Wigilię podczas szczepień ale chyba przeniosę na czwartek bo szkoda stresować małą w takim dniu. A i tak miałabym w poniedziałek dwójkę urwisów na głowie i sama bym musiała iść z nimi na szczepieni.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

12 lata 3 miesiąc temu #505354 przez patys
polal ja jakoś od poczatku w ogóle nie przejmuje się karmieniami czy mam pokarm czy nie nigdy mnie to nie stresowało:)wiec chyba dlatego jest wszystko ok wczoraj tylko rzeczywiście mleko było praktycznie przezroczyste wiec sie zmartwiłam ze moze przez moją diete jest takie ale mały przybiera wiec nie jest źle:) i juz sie nie martwie:)

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #505384 przez czajusiątko
U nas ostatnio pojawiły się problemy z usypianiem. Oliwka ubzdurała sobie, że nie chce usypiać w łóżeczku tylko na rękach. Przez kilka dni przy niemal każdym usypianiu toczyłyśmy wojnę. Wczoraj jak ją położyłam po kąpaniu znowu zaczął się płacz i mąż powiedział żebym szła sobie odpocząć a on ją uśpi. Wyobraźcie sobie, że tylko usiadł przy niej i wziął ją za rączkę a ona grzecznie się porozglądała i usnęła. Może wyczuwała ode mnie złe emocje, że się denerwowałam przy jej usypianiu. Teraz mi też ładnie usnęła :)
Ja dzisiaj zawiozłam męża do pracy bo ma wigilię i pewnie coś wypiją. Jestem przeszczęśliwa bo od jutra ma już wolne i wraca do pracy dopiero 7 stycznia :lol:
Siteczko super te prezenciki :)
Kasia całe szczęście, że z tym chłopczykiem już dobrze.
Makrelcia mojej Oliwce też trochę wypadają. Ona się często targa za włosy i później znajduję u niej w piąstce kilka włosków. Nie powinna mieć niedoboru witamin bo jest na butli :huh:
Monia a kiedy Ty zaczęłaś podawać jabłuszko? bo Ty chyba też karmisz MM?

12 lata 3 miesiąc temu #505402 przez Jussstyś
makrelcia czajusiatko moja Julcia tez sie targa za wlosy i rzeczywiscie zauważyłam, ze czasami w raczce ma swoje włoski
:-) jest karmiona piersią i mm ale częściej piersią, także to nie ma reguły, myślę, ze to normalne :-) poza tym włoski
i tak síe wytra :-)
Moja Julcia nie spi juz od 6:30 teraz zasnela ale juz síe zierci :-)

A koniec świata ma zacząć síe o 10:00 ;-) także mamy niecałą godzinke hehe :-)

12 lata 3 miesiąc temu #505461 przez Ania14.09
Patys często mleko ludzkie porównujemy do krowiego, które jest biale, a ja też mam przezroczyste, bo inne ma krowa inne koza, a jeszcze inne kotka, czy suczka :) Ja po odstaniu masz na górze jakby śmietankę, to masz pełnowartościowy pokarm. :)

Siteczko cudne te odlewy. Ja jestem straszna sierota jeśli chodzi o takie sprawy. Dostaliśmy glinę żeby zrobić odcisk stópki lub rączki i zepsułam, bo glina zastygła, a mały w tym czasie zasnął. Jak ty to robisz? tzn z czego?

Kasia

Nie wiem to dziwne z tym wypadniem włosów u dziecka, nigdy nic takiego nie słyszałam. Włosy u takich dzieci się wycierają. Ja bym zapytała lekarza.

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

12 lata 3 miesiąc temu #505510 przez chasiami
Pisałam 15 minut i wszystko znikneło :(

Ja wprowadzam słoiczki bo mam zalecone przez panią alergolog.

A doigrałam się z dokarmianiem (bo Alusia cały czas płakała przy cycu i dałam jej butelkęi tak zaczeło sie dokarmianie)
I teraz Alicja mam cyckowstręt :( Nie ma u nas nigdzie poradni Latkacyjnej :(
Odciągam 3 razy dziennie po 180-200 ml i podaje w butelce bo cyca nie i nie :(

Kasiu dobrze że wszystko ok z tym maleństwem - modliłam się za szybki powrót do zdrowia.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka