BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE GRUDZIEŃ 2011 !!

13 lata 2 miesiąc temu #219548 przez adiafora
he he ja zawsze miałam większy popęd od ślubnego, a teraz to bym i 5 razy dziennie mogła:) Niestety mój mąż ciągle nieobecny w delegacjach, i zmęczony:( Nam raz , dwa razy w tygodniu się udaje dla mnie to porcja głodowa:) Śmieje się , że u nas to on ma migreny:) I że już odlicza dni do połogu to odpocznie:)

[link=http://www.zapytajpolozna.pl]
[image noborder] www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=36991 [/image] [/link]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #219694 przez tygrysica
ufff, kolejne zakupy internetowe za mna- tym razem: ochraniacz i przybornik do łóżka, naklejki naścianę, śpiworek do łóżeczka, majtki siateczkowe, nakładki Avent do karmienia i tantum rosa w saszetkach.

Katar mi sie tak leje z nosa, że ledwie widzę. A chciaam w sobote do nowootwartej galerii handlowej pojechać. Ponoć same outlety (no i nasze delikatesy ;) ). Trudno- w następnym tygodniu, bo sie boje, że jak taka osłabiona wejde w tłum to wyniose jakąś grypę :dry:

13 lata 2 miesiąc temu #219713 przez drynek88
Tygrysica a tantum rosa masz z irygatorem? zabierasz do szpitala?
a chcialam sie jeszcze was zapytac czy dla maluszka do kapieli w szpitalu bierzecie mydelko czy takie kosmetyki ktore zakupiliscie do pielegnacji w domu?

..Natalia..

13 lata 2 miesiąc temu #219771 przez luska
Tygrysico ale się rozpisałaś na temat wózków .Ale teraz do sprawy podeszłam taki jak ty , bo poprzednio trochę olaliśmy.Wózek dostaliśmy i to była totalna porażka B) Teraz po miesiącach poszukiwań mój wybór padł na xladera xa (no i w szoku jestem bo moja waży 14kg)Mega wygodny i funkcjonalny, dużym plusem dla mnie było to ,że spacerówkę składasz ale nie musisz zdejmować siedziska.No i po złożeniu gabaryt nie duży.Fakt , ze teraz mnie to nie inneterere bo mąz zadecydował o zmianie samochodu, wiec nasz bagażnik jest teraz mega wieli i chyba w sumie powoza nawet składać nie musza.Aczkolwiek jak się teraz pakowałam do mamy na nie cały tydzień to tak na dwa razy się zmieściłam :P No ale jak to kobieta zawsze ma wytłumaczenie , w koncu cześć kipy zajmowały 2 skrzynie duże z klamotami mego meża ;)
Co do rzeczy dla malucha to z 70% to mam używane, właśnie wózek , cześć zabawek , podgrzewacz , sterylizator , ciuszki.Łóżeczko, pościel, ręczniki wiadomo tez lepie nowe :)

No ja mam ambitny plan spakować się na początku tygodnia do szpitala ale się okaże na razie jeszcze mi sporo pierdołek brakuje ale już coraz nie w sumie to chyba jedzonko , wodę i octenisept i chyba wszytko juz mam a i krem na brodawki ;)

A co do przytulania to mi to wsio ryba , jakoś mi tego nie brakuje ale jak juz coś tam mąż chce to czemu nie ;) le rzadko kiedy bo oboje zmęczeni wieczorem padamy jak muchy :dry:

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #219777 przez lilian355
Tygrysica mi w niedzielę przeziębienie się od małego kataru zaczęło a pod koniec dnia było to jak zderzenie z czolgiem... myślałam ze domowymi sposobami się wyleczę, ale dopadł mnie kaszel i dziś byłam u lekarza...

Drynek mi się wydaje że w czasie połogu nie robi się żadnych irygacji więc irygator jest zbędny... tantum rosa to raczej zeby się nim podmywać...

Luska ja mam tak samo jeśli chodzi o przytulanko hehe ;)

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #219882 przez tygrysica
co do tantum rosa to koleżanka, która rodziła teraz w sierpniu poradziła kupic taki psikacz w Ikei do tego i sobie psikać po porodzie jak się z ubikacji wychodzi- lepsze od husteczek i mniej boli.
A co do wózków to w moim też przy składaniu spacerówki nie trzeba siedziska odczepiać ;)
I mój mąz tez zmienił samochód, ale nasz nie jest az taki wielki więc zoabczymy czy się zmieści.
lilian- i co Ci lekarz zapisał? Masz przeziębienie czy grypę? A goraczkę masz? ja na szczęście nie... Od rana zasmarkałam 4 opakowania chusteczek :angry:

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #219986 przez lilian355
zapisala mi jakiś antybiotyk w tabletkach Rovamycine, rutinoscorbin i syrop prospan... no ja teraz to mam nadal katar i kaszel dusi... gardlo to mnie w niedzielę bolało, ale na drugi dzień przestało bo je posmarowałam na noc maścią rozgrzewającą viprosal B ( zawsze ja stosuję na kolano albo na lokcie jak reumatyzm mnie dopada) i to pomogło - czymś w końcu musialam się poratować, a tak bolalo ze aż mi łezki leciały a tu kurcze żadnych tabletek nawet do ssania nie mogłam wziąć bo lepiej na wlasna rękę nie ryzykować :/

13 lata 2 miesiąc temu #219996 przez gagusia84
Mi dzis przyszło łózeczko hura :).

Wiecie coo powiem wam cos tu w Angli podobno dzieci nie myja po porodzie ani w szpitalu. Moja kuzynka jak rodziła to jej dziecka nie myli.

Mam pytanie do tych co maja łózeczka czy macie juz je złorzone??

13 lata 2 miesiąc temu #220012 przez luska
Gagus tez o tym słyszałam , ale nie przejmuj się u mnie w szpitalu tez tego nie robią , chyba , ze mam dzidzi tego żąda albo zostaje dłużnej niż przepisowe 3 dni.Na razie mnie to nie rusza m a jak mi nie będzie odpowiadał wygląd maluszka to go sama umyje i już :)

A łóżeczko to u mnie stoi skrecone od początku ciąży , po prostu po Olensku nie składałam ;)

lilian zdrówka kochana :)

13 lata 2 miesiąc temu #220026 przez KasiaT
z tego co mi wiadomo to w większości szpitali nie kąpią dzieci (no chyba, że ubabrane krwią na dzień dobry). W szkole rodzenia mówili, że to lepiej żeby rodzice po powrocie do domu sami zaczęli kąpać niż żeby robił to personel w szpitalu (w końcu trochę tych dzieci mają do oporządzenia i specjalnie nie patrzą na ich komfort... a potem wychodzi, że dziecko ma uraz do kąpieli). A po za tym jeśli pozostało trochę mazi płodowej, to jest świetnym "kremem" i warto, żeby dzieciak w niej jeszcze posiedział (na naszą skórę też ma zbawienne działanie :blink: ).
Ja osobiście po powrocie ze szpitala zamierzam kąpać w emolium.

Co do łóżeczka to ja już mam złożone od miesiąca - po pierwsze żeby na razie mieć gdzie trzymać wszystkie pierdoły dla dziecka (szuflada pod łóżeczkiem to zbawienie), a po drugie, żeby wywietrzało z typowego zapachu nowego mebla i nabrało zapachu mieszkania.

13 lata 2 miesiąc temu #220115 przez NaMAgapas
Dzieki Tygrysica za wyczerpujacy wyklad o wozku :D Tez sie zdecydowalam na 3 w 1 i firmowy uzywany... ten quinny po glowie mi chodzi. Nasze lozeczko (dawno juz przybyle) dzis doczekalo sie skrecenia. No i prezentuje sie dumnie w sypialni :D rzeczywiscie specyficznie pachnie nowym meblem to i niech sie wietrzy. A mnie dzis po poludniu jakies twardnienia brzuszka dopadly, ale na szczescie odpukac juz przeszlo. Mala od dwoch dni rusza sie non stop, wypina sie raz z prawej raz z lewej.. mam wrazenie, ze w ogole nie spi. Moze to ona tam wszystko pobudza. Albo ustawia sie glowka w dol, bo na ostatnim badaniu byla ulozona posladkowo. Dziewczyny, czuc roznice w kopniakach, jak juz dziecko zmieni pozycje? Bo ja to czuje je raczej po bokach. Z jednej i drugiej strony. Jakis mam taki dzien przybity dzis... smetny.

13 lata 2 miesiąc temu #220210 przez tygrysica
lilian: polecam domowe sposoby- syrop z cebuli, herbata (najlepiej zielona, bo działa przeciwwirusowo) z sokiem z malin i cytryna, mleko z masłem i miodem, czosnek, płukanie gardła roztworem soli, tantum verde można, roztwór soli morskiej do nosa :)

Łóżeczko skręcone od miesiąca stoi w sypialni- poza wietrzeniem uświadomiło mi jak musimy przestawic łóżko po porodzie- przez miesiąc będzie obrócone tylko o 90 stopni. Mąż będzie miał niewygodnie wstawać, bo mało miesca między "nogami" łóżka a szafą, ale trudno. Potem, jak już się będe lepiej czuć to likwidujemy ramę- zyskamy miejsce i "powietrze", bo mamy małą sypialnię dosyć.

Czytałam o tym, że teraz wiele rzeczy się zmieniło w porównaniu do czasów minionych ;) . M.in.
- nie myje się dzieci, bo ta maź jest zdrowa i tworzy bariere przeciw bakteriom.
- nie pieluszkuje się dzieci bez wyraźnego zalecenia pediatry (jesli stawy tego wymagaja), bo naturalne wierzganie lepiej służy rozwojowi stawów
- nie przegrzewa się- 19-21 stopni w pokoju, a 23 przy kąpieli
...reszty nie pamiętam już :)

NaMagapas: mnie też często twardnieje brzuch, ale to normalne teraz ;) Nawet odstawiłam NoSpę i zmniejszyłam ciut ilość magnezu, bo co za duzo to niezdrowo ;)

13 lata 2 miesiąc temu #220258 przez gagusia84
Ja dzis złozyłam łózeczko. Moja mama stwierdziła ze za wczas z tym łózeczkiem bo sie nie składa, jak jej powiedziałam ze to sa zabobony to potem powiedziała ze bedzie stało i sie kurzyło. Mój tata to samo po co je składasz to za wczas jeszcze 2 miesiace... oj oni sa dziwni. Dobrze wiedziec o tym czego sie juz nie robi bo jak urodziła sie moja córka to trzeba było dawac pieluche te temperatury tez i kąpało sie dzieci odrazu w szpitalu. A teraz moze i lepiej jest. Jak cos bedziecie wiedziec to piszcie jeszcze.

13 lata 2 miesiąc temu #220486 przez KasiaT
Teraz to już ma nam prawo twardnieć. W końcu czas na Braxtona-Hicksa. Mi sobie już porządnie macica trenuje ale wszystko jest w granicach normy :blink:
W nocy mały dostał czkawki i mnie obudził :laugh:

Tygrysica dołącz do listy rzeczy które się zmieniły fakt, iż kiedyś bez względu na to jaki jest stan ciąży bardzo niewskazane było współżycie w ostatnim miesiącu, a teraz jak najbardziej mile widziane :laugh:

NaMAgapas moim zdaniem ciężko to wyczuć. Czasem na górze kopnie, czasem na boku a czasem na dole (w końcu na usg ostatnim trzymał jedną nogę przy głowie...). Dla mnie najlepszym wyznacznikiem pozycji główki jest czkawka. Kiedyś czkawkę czułam na górze brzucha a teraz bardziej na podbrzuszu i jak leżę to często czuję ją w pachwinie :blink:

Co do łóżeczka, jejku to jak się ukurzy to można przetrzeć wilgotną ściereczką, co za problem? Wolę niech teraz stoi i się kurzy niż żeby potem było na gwałt o rety składane. Jejku jak mnie wkurzają te ciążowe zabobony. Jak jeszcze byłam w pracy to dziewczyny mówiły, żebym wózka nie kupowała do narodzin dziecka bo to pecha przynosi... Ta.. tylko, że ja mam pożyczony :silly:
Mnie najbardziej rozwala zabobon: Nie patrz na rudego bo dziecko będzie rude... okey ale czy farbowane też się liczy? Jeśli tak to mam zagwarantowanego rudziaczka bo ja się farbuje na ten kolor :woohoo:

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #220501 przez tygrysica
Kasia: to mnie akurat nie dotyczy, bo mój odmawia od ... 6 miesięcy!
...
Olać zabobony!
A łóżeczko musi wcześniej postać żeby wywietrzało.

Moja mam wczoraj pojechała do tej nowej galerii i przywiozła 3 pary skarpetek i 2 pary body :laugh: Ją juz też dopada :)
Na szczęście ciuszki są na starszego niemowlaka- tak na za rok, bo juz mam wręcz za duzo takich na początki.

Jade zaraz do lekarza na kontrolę. Postoje chyba przed poczekalnią żeby nie pozarażać innych ciężarnych, bo z nosa mi się dalej leje... i z oczu. Katar zatokowy. Tfu, żeby tylko w kaszel się nie zmienil :angry:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka