BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 3 tygodni temu #486070 przez Martyna
Michasia dziękuję :)

Gabilee, Jadzia, Satine - Wy śpijcie w nocy póki jeszcze można :) bo później może być różnie :)

Madlen mnie też dziś złapał skurcz w łydkę, strasznie tego nie lubię, też biorę 2 razy dziennie magnez
Michasia dobrze pisze z tym potasem i pomidorami, w szkole rodzenia mówiono nam własnie o tym aby jeść pomidory i pić sok pomidorowy

Kasia na pewno będzie ok :) trzymamy kciuki

Pliszka dziękuję nie mogę sie na Niego napatrzeć :) ciesze się, że z Waszym śpioszkiem tez w porządku wszystko :)

Princess udanych zakupów :) dałaś radę z tymi paznokciami u stóp ?

Xpatiiix3 dziękuję :) a już myślałam, że będziemy wiedzieć kto tam siedzi u Ciebie a tu trzeba jeszcze czekać :) najważniejsze, że dostałaś skierowania na badania

Dominia ma pewno dieta wystarczy :) musi

Marlena dziękuję :) fajne uczucie jak ma czkawkę nie? ja jeszcze nie ustaliłam po czym zawsze ma :) muszę to zaobserwować

aniajulia2 na pewno będzie córcia :) nie wkręcaj sobie

Satine a jakiś nowy sposób na zgagę czy tak po prostu dała Ci spokój?

andzia_zg zdrowia!! mnie też gardło boli, umęczyłam się wczoraj przed zaśnięciem, aż mnie dusiło! nie cierpię tego. Ja piję ciepłe mleko z miodem

bananamana extra :)

Jadzia czekamy na wieści

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #486071 przez xpatiiix3
Dominia no mam taką nadzieję, bardzo bym chciała już wiedzieć, ale cóż to nie ode mnie zależy, ale myślę o 3d, taki prezent świąteczny sobie i mojemu M u mnie w Białym w granicach 120-180zł ;)

Pliszka no to super ,że z maluchem wszystko ok ;)

Martyna no zobaczymy, niedługo może się okaże, a jak nie teraz to dopiero po porodzie ;) hehe aby zdrowe ;)

Córcia Livia tp 20.04.2015 <3
Córcia Nela 03.10.2014 <3
Synek Marcel 19.02.2013 <3
...
Aniołek [*]

12 lata 3 tygodni temu #486077 przez Martyna
xpatiiix3 wiadomo zdrowie najważniejsze ale ciekawość zżera :)

12 lata 3 tygodni temu #486080 przez Madlen
Michasia nie wiem jeszcze jakie suplementy. Poradze sie lekarza. Akurat skoncze obecne. Ja mam karte mamy i malenstwa i karte dbam o siebie. Mozna zamowic przez doz.pl szybko przyslali. Dzieki nim dodatkowe znizki dla okreslonych produktow. Wiele aptek honoruje te karty. Na doz.pl jest lista. Zamowilam pieluchy Pampers 1 za 20zl i balsam Palmersa za 30

12 lata 3 tygodni temu #486086 przez Katriss
dziewczyny może wy mi podacie jakiś dobry pzepis na tortille (farsz) dziś z moim obchodzimy rocznice 5 latek razem i chcę mu zrobić kolacje niespodziankę a że nie mogę chodzić ani stać to wymyśliłam tortille na którą mam straszną ochotę ale nie mam sprawdzonego przepisu :/

12 lata 3 tygodni temu #486091 przez Pliszka
No właśnie, Andzia, zdrowiej! brrr, ale się zrobiło zimno :(

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #486102 przez Pliszka
Katriss napisał:

dziewczyny może wy mi podacie jakiś dobry pzepis na tortille (farsz) dziś z moim obchodzimy rocznice 5 latek razem i chcę mu zrobić kolacje niespodziankę a że nie mogę chodzić ani stać to wymyśliłam tortille na którą mam straszną ochotę ale nie mam sprawdzonego przepisu :/

Katriss, ja zawsze wykorzystuję mrożone mieszanki warzywne jakie akurat wpadną mi w oko :) Ze dwie paczuszki takich warzyw duszę z 10 minut, wykładam je na ciasto francuskie i zalewam mieszaniną skaładającą się z 5 jajek, kostki fety z mlekowity, 3 łyzek śmietany, ok. 150g startego sera żółtego, pieprzu i gałki muszkatałowej. Już nie solę, bo feta jest słona :) Piekę w 180 stopniach (piekarnik z termoobiegiem) aż się zarumieni (myślę, ze tak ok. 40-45 minut). Jemy to najczęściej posmarowane keczupem :) To taka wersja wege, myślę, ze można dodać jakąś kiełbaskę/szynkę parmeńską czy łososia i też będzie smaczna. Ja tak wszystko dodaję na oko. Może poszperaj w necie, na pewno znajdziesz fajne przepisy :)
To moje to chyba bardziej tarta niż tortilla ;)

12 lata 3 tygodni temu #486103 przez Satine0
Martyna nie, po prostu jakoś mi się wczoraj poszczęściło.Zobaczymy jak będzie dzisiaj.

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #486111 przez sylwia1986
Madlen też miałam dziś w nocy skurcz łydki, zerwałam się z łóżka, mój M przestraszony razem ze mną, rozmasował nogę i było ok. Trzeci raz mi się tak dzieje i do najprzyjemniejszych nie należy :(

Bananamama no cud malina ta kreacja.

Szczęśliwym mamusiom gratuluje kolejnych udanych wizyt:) czekamy na sprawozdania z następnych, oby były równie dobre :)

A macie jakieś plany na dzisiejszy andrzejkowy wieczór? my zostajemy w domku, bo nasi najbliżsi znajomi cały weekend pracują, a poza tym nie czuje się najlepiej i chętnie sobie poleniuchuje :)

12 lata 3 tygodni temu #486113 przez michasia
Pliszka super:) Ale fajnie się tak czyta, że dzieci u większości już prawie półtorej kg, a u Aliny i Jadzi to w ogóle. Takie bardziej realne te dzieciaczki niż takie 200g.

Madlen, ja mam kartę mamy i maleństwa, i dali mi na miejscu w aptece, pan sam zaproponował:)

katriss ja robię podobnie do kebabików domowych. Tylko najpierw robię naleśniki na piwie: jajka, mąka, sól i inne przyprawy i piwo. Niewiem jak w ciąży, ale chyba % wyparowują od wysokiej temp. Liczy się taki specyficzny smak. Do tego sos czornkowy -jogurt naturalny( lub grecki-bardziej gęsty), łyżka ketchupu, łyżeczka musztardy, czosnek (może być granulowany), sól, pieprz i niektórzy lubią z majonezem. Pierś kurczaka pokrojona na kawałki i usmażona w przyprawie gyros. Do tego surówka-pekinka lub sałata lodowa, papryka, ogórek, pomiodor i jak jest to feta:). Niewiem, czy o to chodzi, ale ja robię tak i to lubię. Choć częściej kupuję chlebek do kebaba lub bułki duże z sezamem i piekę je w grilu takim dwustronnym ściskanym, żeby były cienkie i chrupiące. Mmmm....chyba zaplanuję na niedzielny obiad, bo dawno nie było.

A dziś zrobiłam racuszki z mleka z grzybka tybetańskiego (niewiem, czy ktoś wie, co to jest), w każdym razie robi się z tego grzybka taki a'la jogurt-jak dla mnie śmierdzący (jak kefir:), i dostałam przepis na racuszki i wyszły mniam....

12 lata 3 tygodni temu #486124 przez bananamana
Jejku dziewczyny dzieki za miłe słowa :)

Katriss ja mam fajny przepis na tortille ale taka niekonwencjonalna troszke :silly: moze sie przyda podaje:

Na masę (czyli farsz):

1 serek Wieluński (500g)
1 czerwona papryka bardzo drobno krojona
kilka rzodkiewek drobno krojonych
świeży koperek
dobrze doprawić

Sposób przyrządzenia:

Placek tortilli przesmarować masą
Położyć liść sałaty
1 plaster łososia wędzonego
i znów masa
Zawijamy w rulon odkrawamy brzegi i kroimy po skosie na kawałki

Coś smacznego naprawde polecam :)

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #486130 przez xpatiiix3
Martyna no ciekawość jest straszna mój M chce koniecznie synka mieć ;) ale postanowione hee składka po połowie z Miśkiem i na święta sobie robimy taki prezent, że podejrzymy naszego juniorka w 3d ;)) chociaż tak myślę, może uda mi się wcześniej umówić ,bo 13.12 mój Maciuś ma urodzinki ;) to może się uda termin znaleźć ;)

Matko za mną tortilla chodzi już od 2 miechów, a jest jedno fajne miejsce u nas w mieście, nigdzie lepszej jeszcze nie jadłam ;) I tak się wybieram wybieram i albo szkoda pieniędzy wydawać albo akurat nie mam przy sobie albo się śpieszę ;P

...
Aniołek [*]

12 lata 3 tygodni temu #486137 przez Satine0

Kupiłam malej za 12 zł :) :lol:

12 lata 3 tygodni temu #486140 przez xpatiiix3
Satine jakie słodkie buciki ;>

...
Aniołek [*]

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #486141 przez [email protected]
Katiss jedliśmy pyszną tortile w Quick-bufet i robie od 3 lat nie taką samą ale zajadamy sie i jest pszna
Ciasto jak na naleśniki tylko zamiast mąki przennej daje mąke kukurydzianą albo pół na pół,oprócz mleka można kefir,ciasto nie może być za gęste bo pózniej naleśniki sie łamią,smaże na dużej patelni,dla nas wystarczą 2 takie naleśniki,są bardziej syte od tradycyjnych,smaruje naleśnika sosem czosnkowym,używam kieleckiego albo sama robie z jogurtu greckiego
Farsz,smaże i dusze fileta pokrojonego w paski z sosem sojowym zamiast soli,dodaje ziola,papryke albo przyprawe gruzińską,duszona cukinia w kostke i papryka.To wszystko nakładam do naleśnika+kukurydza z puszki i ser żółty,na koniec troche sosu chili słodko-pikantnego,składam na pół i spinam wykałaczką,piec w piekarniku około 180 C 5-10 minut,mniam :silly:

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka