BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

11 lata 2 miesiąc temu #779647 przez KaRoLiNaaaaa
według tabel żywieniowych jak dziecko skończy sześć miesięcy można wprowadzić żółtko

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #779648 przez Karolka85
Karina a te wizyty kontrolne to jak często? ja generalnie chodzę n NFZ- tzn byłam raz i następne też tak miały by być. ale akurat moja tesciowa jest pielęgniarką i ta alergolog to u niej w instytucie pracuje. osobiście nie widzę potrzeby żeby latać do niej co miesiąc jeśli się z dzieckiem nic nie dzieje... no ale w sumie nie znam się- może jest taka potrzeba...?

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #779651 przez pauluska
Jak jest wszystko ok nie ma takiej potrzeby. U nas pierwszy stwierdził że bez testów nie ma leczenia (u dziecka które ma 4 msc i pije tylko mleko :/ ) Druga babka na pierwszej wizycie że się testów nie robi u tak małych dzieci kazała smarować i przyjechać za 4 tyg po tych 4 tyg wszystko było ok ! a ta nam przypisuje maści sterydowe i Zyrtec żeby brać i przyjechać za kolejne 4 tyg robić testy (każda wizyta 120 zł) masakra ! A teraz babka mi wszystko wytłumaczyła co i jak. W 8 msc mamy podać zwykły jogurt naturalny zobaczyć reakcję bo mówiła że ma mnóstwo dzieci które piją Pepti a jedzą maślanki, kefiry itd. Skaza białkowa przechodzi zazwyczaj do 1 roku. Ogólnie mamy podawać wszystko tylko obserwować jeżeli coś będzie nie tak po jogurcie bądź żółtku mamy się kontaktować. Aha no i dzieci które mają tą skaze żeby nie jadły wołowiny i cielęciny i jagnięciny i lepiej unikać ryb do pierwszego roku. Silnym alergenem jest również pietruszka i seler więc obserwacja.

11 lata 2 miesiąc temu #779652 przez Karolka85
tabele żywieniowe tabelami... co jedna to inaczej mówi... więc generalnie uważam że zdrowy rozsądek i intuicja to podstawa. kiedyś chyba nie było czegoś takiego jak tabele żywieniowe i każda z nas żyje i ma się dobrze generalnie.
wdaje mi się że im więcej smaków dziecko pozna teraz tym później będZie mniej problemów z jedzeniem. wiadomo że jeśli jakiś pokarm zle wpływa, uczula to trzeba odstawić ale podawanie po troszku w małych ilościach chyba nie robi żadnej krzywdy...

11 lata 2 miesiąc temu #779657 przez KaRoLiNaaaaa
zgadzam sie, że tabele tabelami mój mały ma już 6 i pół miesiąca i jak zje żółtko to dwa dni kupy nie może zrobić

11 lata 2 miesiąc temu #779662 przez KarinaM
Ja wizytę miałam we wrześniu (na początku) a teraz mam 29 listopada. Później pewnie po nowym roku w luty/marzec i około czerwca. Czyli wychodzi 4 razy w roku.

Igorek

Irina

11 lata 2 miesiąc temu #779669 przez KaRoLiNaaaaa
Mam pytanie do mama, których dzieci mają ząbki. Czy jak zaczeły waszym dzieciom wychodzić ząbki to towarzyszyły przy tym częstsze i rzadkie kupki

11 lata 2 miesiąc temu #779671 przez Alex_87
Kiedyś tabele żywieniowe też były, ja mam książkę z 1986 roku i tam jest dokładnie opisane co w którym miesiącu ;) Wiadomo, że jakieś tam różnice są, np. od pierwszego miesiąca można było podawać po kilka kropelek soku marchewkowego. No i nie było rozróżnienia diety wg dzieci na piersi i dzieci na mm.

Jeśli chodzi o te bakterie w układzie moczowym to wiem o czym piszecie :/ u nas cały czas podajemy Furagin, a i tak ciągle coś wychodzi :/

11 lata 2 miesiąc temu #779778 przez joasia10015
Ha,ha,ha mój Miki to ma smoczki z silikonu,z kauczuku ,kolorowe,male ,duze itp.i NIC :ohmy: Miłosz tez nigdy nie chcial -widac moje chlopaki lubia ,,nature,, w postaci cycusia ;) Ich tatuś też tylko ,,NATURA ,, :silly: :woohoo: :huh: ;) :S :woohoo: :lol:
Karolka może i masz racje w z tym karmieniem ,pamietam jak przeżywałam jak starszy syn przestał pic cycusia -to tak jak by cos sie skonczyło :( .I nie zamierzam całkiem Mikiego oduczyc -tylko chciabym zeby nie budził sie co godzine,albo co szelest kołdry w łóżku :S Budzę sie tyle razy w nocy ze nie wiem juz co to sen -jestem wiecznie na jawie :S A że mam drugiego synka to musze byc troche przytomna w dzien i odrobic z nim zadanie domowe,pobawic sie itp.a kiedy ,,chodze,, po scianach ze zmeczenia jestem do NICZEGO :huh: :S B)

11 lata 2 miesiąc temu #779784 przez KarinaM
My kąpiel o 18:30 i po jedzeniu spanko. Młoda trochę chciała poprzytulać się ale usnęła szybko.

A ja zmywanie podłóg po dzisiejszych pracach w łazience i trzeba iść na dół do rodzinki wykąpać się. A jak mi się nie chce!!!!!

Joasiu to dobrze że nie chce smoka. Nie bedziesz musiała odzwyczajać. Ale będziesz musiała odzwyczaić od cycocha. A to chyba trudniejsze???? Nie wiem bo nie miałam tego problemu.

Igorek

Irina

11 lata 2 miesiąc temu #779803 przez munnecabrava

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 2 miesiąc temu #779843 przez tysiiiak

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Karolina u nas rzadkich kupek nie było ale za to były zielone

Ja mimo, że karmię tylko w nocy i przy tym jestem cała pogryziona to też nie umiem zrezygnować z tych przytulasków :(

Kuba od godziny 16 taaaki maruda dziś że mi ręcę o(d)padały :( Na szczęście wkońcu porządnie zasnął bez krętolenia się.
Właśnie się poruszył :cheer:

11 lata 2 miesiąc temu #779852 przez KarinaM
A moja już dwa razy budziła się. Miejmy nadzieję że w nocy będzie spała. A nadzieja umiera ostatnia.

Igorek

Irina

11 lata 2 miesiąc temu #779854 przez KarinaM

Igorek

Irina

11 lata 2 miesiąc temu #779875 przez demoniqe
Witajcie kochane! Nie odzywalam sie bo wczorajsza noc i dzisiejszy dzien nie byly mile. Kuba poszedl spac o 20 i budzil sie co 45 min przez cala noc. Nie plakal ale gugal albo jeczal. Karmilam cycuskiem 2 razy. Wstal po 7 jak przyszla niania i co? Bek niesamowity a to dziwne bo on nigdy nie placze. Nie moglismy go w trojke uspokoic. Wzielam go na rece a on rozpalony. Zmierzylismy goraczke. Mial 38.8. Dalam mu ibum i poszlam do pracki. Niania miala dzwonic jakby nie spadlo. Wrocilam o 14. Maly podobno caly dzien w przytulasku do niani. Jadl dobrze alel marudzil. Prawie sie niee bawil. Temp spadla do 37. O 14 temp wyniosla 39.4! Spadla po ibum do 37 znow. Wieczorkiem juz lepiej. Na noc dalam jeszcze raz ibum. Zobaczymy ile razydzis sie obudzi przez ta goraczke. To na zeby podobno...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka