BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #639629 przez Hania84
Kakaszka...jeśli zajdzie taka potrzeba, że będę musiała gdzieś nakarmić małą na mieście to będę ją karmić, przykryje wszystko pieluszką tetrową i już. Choć będę się starać by do tego nie doszło bo ogólnie karmienie piersią to dla mnie czynność intymna i krępująca. Zresztą powinno karmić się dziecko w ciszy i spokoju, z dala od zgiełku. A do restauracji się raczej nie wybiorę...przynajmniej nie w okresie karmienia właśnie ;)

Dokładnie tak jak Natalia piszesz...najpierw będziemy musiały ogarnąć sprawy z bobasami...a później weźmiemy się za siebie.

Kakaszka...ale nikt nie mówi tu od razu że jak pojawi się dziecko to będziesz chodziła z brudnymi włosami, nieumalowana czy w poplamionych ciuchach...bo tyle by się wykąpać i umalować i wyprać to będziesz miała czas na pewno....chodzi tu bardziej o to że nie będzie za bardzo czasu na początku np. na kluby fitness, kosmetyczki itp. ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #639639 przez WisniaJ
Malutkamilka ja sobie kupię biały i czarny stanik do karmienia u "chińczyków", gdzie kupiła koszulę do karmienia botam są po 10 czy 15 zł to mi nie bedzie szkoda. Ale myślę, że raczej się przyda.

Dla mnie takie położne, które tak się odzywają do rodzących, to żenada. Głupie babska, gdybym takie coś usłyszała, to bym od razu złożyła jakąś skargę na taką głupią krowę... :/

No i jesteśmy juz po wizycie w szpitalu - decyzja zapadła :lol: Przemek podjął i stwierdził, że on mnie gdzie indziej nie zawiezie i nawet nie ma opcji. No ale rzeczywiście szpital to perełka, wszystko nowiusieńkie - jak nie szpital. Jestem bardzo mile zaskoczona. I położne super babki, w większości młode. 4 jednoosobowe sale porodowe, w tym jedna z wanną i dwie z kołem porodowym. Porody rodzinne bez problemu, tylko trzeba zapłacić 15zł za ubranko dla przyszłego tatusia :) Dla siebie i dla dziecka nie wymagają nic (poza oczywistymi czyli koszula klapki ręczniki i kosmetyki), jedyne co polecają, to chusteczki nawilżane dla dziecka - dla własnej wygody, bo oni w szpitalu mają tylko jakąś ligninę czy coś takiego. No i sale poporodowe dwuosobowe z łazienką i aneksem kuchennym. Do tego ten szpital jest wyposażony w najnowszy sprzęt do ratowania noworodków. Tylko sali porodowej nie mogliśmy zobaczyć, bo akurat wszystkie zajęte. Ale jak byśmy bardzo chcieli, to wystarczy zadzwonić i spytać, czy akurat ktoś rodzi, czy może można przyjechać. Także w końcu jestem zdecydowana i zadowolona :)

A w drodze powrotnej kupiliśmy w Auchanie trzy malusie czapeczki dla Gabi i pierwszą pakę pieluch Newborn Pampersa, niech leżą i czekają na małą :)

Ja w brzucholu mam z 98cm. W ogóle byłam dziś w pracy zawieźć nowe dokumenty i akt ślubu i wszyscy się zachwycali, że mam brzuch jak w 6 miesiącu i oczy robili, że to już za miesiąc TEN dzień :lol:

11 lata 8 miesiąc temu #639645 przez aleksiaa88
Wisnia czytając opis oddziału już ci zazdroszczę
Co do karmienia też kupie te badziewne cyckonosze za 12 zł bo inaczej tego nie można nazwać
W miejscach publicznych nie zamierzam karmić nawet by mi było ciężko przy rodzinie karmić gdzieś na wyjeździe co mi mają sutki oglądać

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #639648 przez kakaszka
no fitnes bede miala w domu ( schody, gondola z dzieckiem w reku :) spacerki), a bez kosmetyczki sie obejde.

wisnia gratuluje decyzji o szpitalu :)

ja teraz siedze i grzesze :D ( jem duza paczke chipsow ), ale jest mi z tym dobrze :)

a o tym karmieniu zaczelam, bo ostatnio bylam w parku, gdzie pelno ludzi i jedna laska odslonela cycka i karmila dziecko, w tym czasie jeszcze czytajac gazetke i pilnujac starszego synka. i stwierdzilam, ze ja tak nie dam rade.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #639652 przez malutkamilka
Wisnia i to wszystko na zdrojach? chyba zaryzykuje na szczecin.

Aj tam Kakaszka grzeszysz ja zajadam sie frytkami ;)

11 lata 8 miesiąc temu #639677 przez Hania84
A wracając do karmienia publicznego to przypomniało mi się coś.
W zeszłym roku we wrześniu jak jeszcze pracowałam na myjni to jedna babka przyjechała z kilkumiesięcznym dzieckiem na mycie auta (dodam, ze klienci wychodzą z auta i czekają na odbiór na pasie dla klientów, są tam ławeczki że można usiąść)no i dziecko spokojne nie płakało ani nic...a ta siada i wyciąga cycka i zaczyna karmić ( dodam też że firma składa się głównie z facetów...kobiet to jest może ze 3-4 na 25 facetów) faceci "nasi" wniebowzięci bo pokazała kawałek cycka...ona zachwycona bo oni zachwyceni a dla mnie i koleżanki było to bardzo niesmaczne...tym bardziej, że zrobiła to ewidentnie na pokaz. Więc myślę, ze jeśli karmić to najlepiej w domu...chyba że na prawdę dziecko stało się mega głodne na spacerze a do domu mamy ładny kawałek to przykryjmy się chociaż pieluchą tetrową. Takie moje zdanie.

11 lata 8 miesiąc temu #639683 przez violcia00
Oj tam nie przesadzajcie z tym karmieniem w miejscach publicznych-jak bedzie taka potrzeba to trzeba bedzie nakarmic dziecko,przeciez nie zostawimy je głodne :silly: ,a cycka zawsze mozna jakos zakryc :P .Dla mnie to tez krepujace,ale czego sie nie robi dla maluszka,jakos sobie poradzimy :silly:

Fajnie Wisnia ze juz wybrałas szpital w ktorym chcesz rodzic i ze jestes zadowolona.

JA tutaj za duzego wyboru nie mam bo mieszkam w małym miasteczku a nie zamierzam jechac nie wiadomo ile kilometrow,poza tym szpital jest nie dawno wyremontowany,dobrze wyposarzony,połozne miłe,to czego chciec wiecej :lol:

A co do tej połoznej co pisala Ikuni-co za bezczelne babsko,jak ona mogła tak sie zwrocic do tej kobiety :unsure: Ja napewno bym ja opierdzielila jakbym byla w stanie :angry:

Mnie dzis cały dzien plecy bola,nie wiem co ze soba zrobic,jak siedze to zle,jak sie poloze to tez bola...dobrze ze jeszcze tylko miesiac :blink:

Ja mam 2 staniki do karmienia-tez te najtansze :woohoo:

11 lata 8 miesiąc temu #639705 przez natali
Dziewczyny tak jak violcia pisze troche przesadzacie z tym karmieniem na dworze w miejscach publicznych, przeciez to najbardziej naturalna rzecz na swiecie karmic maluszka piersia i wcale nie jest to jakos podniecajace dla faceta tak mi sie wydaje wiadomo ze czlowiek stara sie poszukac jak najbardziej wyciszone i dyskretne miejsce ale dla spokoju maluszka nie ze wstydu, czasami nie ma nawet na to czasu.

Haniu tej kobiecie na myjce sie nie dziwie moze byc wiele przyczyn dla kyorych nakarmila dziecko wlasnie w tym miejcu np karmi regularnie co 2,3 godziny i mniej wiecej taka wypadala, druga sprawa lepiej bylo nakarmic nawet kilka czy kilkanascie minut wczesniej jak pozniej zdenerwowana placzem dziecka szukac gdzies miejsca do zaparkowania.

tez moze jestem troszke inaczej nastawiona do cyckow na wieszku ze wzgledu na miejsce w ktorym jestem bo tu na plazy wiekszosc kobiet opala sie z cyckami na wieszku i przyzwyczailam sie juz do tego.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #639706 przez natali
Wisnia ten szpital to naprawde jakis wypasiony.

w moim aktualnie sa przeprowadzane remonty mam nadzieje ze do mojego porodu skancza bo nie chce caly dzien wysluchiwac wiertarek

11 lata 8 miesiąc temu #639732 przez rysa
Mam kolezanke ktora sie zarzekala ze wogole nie bedzie karmic piersia bo ja to brzydzi.a teraz jej synek ma 8 miesiecy i karmi go wszedzie doslownie :) To chyba milosc do dziecka i fakt ze mama zawsze chce tylko tego co najlepsze :)

Wogole to kolezanka zaczela rodzic( 2 godz temu odeszly jej wody) i tak sie zestresowalam tym faktem ze masakra!

Kakaszka ja tez targam codziennie toboły.mieszkam niby w centrum miasta ale jakis konkretny sklep mam conajmniej 20min od domu i to pod wieelką góre

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #639738 przez kejti22
No to Wiśnia, możemy sobie podac rece, ja na drugim koncu Polski mam taka sama perelke w ktorej bede rodziła :)

Rysa, jak sie tak koleżanką zestresowałas, to pomysl, że moze jak Tobie odejda,to zareagujesz zupelnie spokojnie ^^ Ja sie jedynie boje że moge nie rozpoznac jak mi odejda, bo słyszalam ze u niektorych babeczek nawet dwa dni wczesniej zaczyna tam cos ciec...
A ze ja mam czasami tak ze siedze i nagle czuje ze mam mokro to bardziej poteguje ta niepewnosc :laugh:

11 lata 8 miesiąc temu #639742 przez Hania84
Natali nie zgodzę się z Tobą bo gdyby nie zależało jej na podziwie mężczyzn to przykryłaby się pieluchą jak już tak bardzo musiała nakarmić dziecko. Jestem tego zdania że jeśli nie płacze i jest spokojne albo śpi to na siłę nie wciska się cycka do buzi. Zresztą mycie w środku u nas zajmuje tylko 5 minut bo to taśma prowadzi auto więc mogła poczekać te nieszczęsne 5 minut i wyjeżdżając postawić auto na naszym parkingu (bo jest przy firmie zaraz duży) i tam nakarmić.

11 lata 8 miesiąc temu #639760 przez malutkamilka
A ja przed chwilką skonczylam rozmawiac z moim mezem ;) co sie usmialam z niego to moje ;)

Tak rozmawiamy a on do mnie czy jak teraz przyjedzie to czy bedzie mogl sie jeszcze odwaznie do mnie poprzytulac? rozbawil mnie tym tekstem. zapytala sie dlaczego sie pyta, a on ze wie ze pod koniec sie nie powinno a nie chce mi i dziecku zrobic krzywdy. a jednak czasami jest kochany :P
no niby twardo i pozamykane wiec nie ma niby przeciwskazan. ale jak juz bylismy przy temacie konca ciazy to skorzytsalam z okazji i mowie " ale wiesz ze teraz jak pojedziesz to wrocisz albo na sam porod albo urodze zaraz po twoim wyjezdzie i od porodu przez okolo 6 tygodni masz celibat" myslalam ze jakos to skwituje a on
- "to trudno dam rade. bardziej mnie interesuje to ze ja wtedy bede musial przyjechac ale ty znajac zycie nie dasz mi znaku w tych bolach."
-" no raczej nie wiem czy zdazysz dojechac do promu bo ja nie zamierzam 12 godzin rodzic. No chyba ze chcesz byc przy porodzie tomoze nie jedz wogole."
-" a jak sobie to wyobrazasz ty bedziesz rodzic mi dziecko a ja bede w robocie siedział? pewnei ze przyjade."
-"ale chcesz byc przy porodzie ze mna czy czekac przed porodowka?"
-" ja chyba przed porodowka poczekam bo nie wiem czy zniose ten bol i widok jak cie boli"
-" no to w takim razie przyjedz jak wyjde ze szpitala bo ja sobie wtedy odpoczne a ty bedziesz przewijal, myl, nosil by sie odbilo po karmieniu, a moim jedynym obowiazkiem bedzie karmienie"

zebyscie widzialy jego oczy jak rosly jak mu to mowilam :lol: nie do opisania
ale dzielnie przyjal na klate i powiedzial chociaz tyle bede mogl dac mojemu dziecku przez tydzien pobytu w domu...

az mi sie smutno zrobilo jak sobie przypomnialam ze jeszcze przez rok meza bede widziec co 5-6 tygodni przez tydzien czasu i dluzej na swieta badz na wakacje...

ale widze ze bardziej sie przejmuje zblizajacym porodem niz ja- wieksza panike mial w oczach. a jednak nie jest taki twardy na jakiego wyglada ;)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #639771 przez kakaszka
dziewczyny a co myslicie o rogalu do karmienia? przed chwila w programie " Pani gadzet" prowadzaca strasznie chwalila. ja nie mam jakies fotela wygodnego dla karmienia i tak sie zaczelam zastanawiac czy taki rogal moze ulzyc kregoslupowi?

malutkamilka podziwiam cie, ze jestes tak silna kobieta. ja bym nie wytrzymala bez swojego chlopaka, sfiksowalalbym myslac co on robi itd.

11 lata 8 miesiąc temu #639785 przez Hania84
Ja mam ten rogal, ale na razie go nie używam bo plecy mnie nie bolą. Nie wiem jak to by było przy bólu pleców. Mam tylko nadzieję, że przyda mi się chociaż podczas karmienia.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka