BezpiecznaCiaza112023

Kwietniówki 2014

10 lata 9 miesiąc temu #861430 przez monis90
hej :)
domiś - jeszcze któraś z mam które już rodziły mówiła zeby wziać bułeczki maślane (takie z biedry pakowane z długim terminem ważności) bo nigdy nie wiadomo jak długo bedzie przebiegała akcja porodowa i ile jeść nie bedziesz mogła, a jak w koncu urodzisz np. po kolacji to do śniadania o suchym pysku ze sie tak wyraze wiec w nocy można podjeść przemycone ;) tak mi sie przypomniało bo ja głodomór jestem :)

igamon- mam pytanko. wszędzie przy tych listach pisza ze do szpitala trzeba wziac dowod os, karte ciaży z wynikami, nip pracodawcy i ważne ubezpieczenie.
skad to ubezpieczenie wziac i jak to wyglada? na pewno wiesz o co mi chodzi :)
skoro jestem zatrudniona to chyba logiczne ze jestem ubezpieczona, ja nie dostaje żadnego pisma co miesiąc ze "jest pani ubezpieczona w razie jakby ktos chciał zobaczyc" :P

ewelka- trzymamy kciuki :*

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #861432 przez Salonka
Cześć mamuśki!

Ewelkaa na 100% będzie dobrze! Innego wyjścia nie ma :)

Igamon witam w klubie z problemem z zębem...

Angela zdrówka dużo!

Zuza wyrazy współczucia! Cały czas modlę się o zdrowie moich najbliższych no ale nikt nie zna dnia ani godziny.. :(

Asia ja to chyba nawet bym chciała żeby te wody odeszły w kościele, przynajmniej bym wiedziała że to już i odwrotu nie ma :)

A u mnie.. wczoraj wieczorem mały tak się rozpychał, że przerażał mnie fakt że wpychał jakąś część ciała ( może kolano, łokieć, stopę, rękę, nie wiem) w mój pępek.. a ja obserwowałam czy nie pęknie! Wyglądało to strasznie, a bolało jak chol...

Od wczoraj mam takiego srula , że o niczym innym nie myślę. W środę mam tą wizytę z masażem.. Oczywiście milion myśli co to będzie.. Czy nie za wcześnie, czy nie powiedzieć ,że nie chcę.. Mąż jedzie ze mną, powiedział , że będzie rozmawiał z lekarzem na temat i nie pozwoli żeby coś poszło nie tak.. a ja i tak jestem przerażona.. :(

U mnie dziś deszczowo ale ciepło w miarę... Wszystko zaczyna kwitnąć, pięknie pachnie i jakoś tak pozytywnie..

Ja zrobiłam rozpiskę na ten tydzień.. Plan robótek domowych.. Na każdy dzień coś, nie żeby przyspieszyć poród tylko żeby w razie czego zdążyć przed... Najgorsze to , że zapach detergentów mnie zabija.. przypominają się mdłości z pierwszego trymestru.. :(

A jutro czeka mnie golenie piczki.. Ehhh.. Ostatnio wyglądałam jakbym od rzeźnika wyszła.. Zacięłam żylaka i po prostu jakoś mi to nie wyszło...

Moniś ubezpieczenie sprawdzają po PESELU. Teraz nie ma żadnych dokumentów potwierdzających. Chyba że masz jakieś specjale wykupione na tą okoliczność..

Mam jeszcze pytanko do Was: W Zestawie obowiązkowych badań jest badanie na HIV, u mnie lekarz chyba zapomniał bo ja nie mam go zrobionego. W środę mu przypomnę ale co jak nie zdążę zrobić?? Zrobią mi w szpitalu czy już oleją..

10 lata 9 miesiąc temu #861452 przez tweety
ja mam duzo skurczy, glownie niebolesne ale zdarzaja sie czesto, czasami troche bola. mam nadzieje ze to znaczy ze tym razem nie przenosze.

a jsk cos to pamietam zasade 3S i zamierzam wykonac jedno S

10 lata 9 miesiąc temu #861459 przez mila
witajcie u nas pogoda słaba ja tez jestem słaba nie mam siły na nic wczoraj do kościoła tez nie poszłam bo nie daje rady jak jeszcze przyszło by mi stać to już w ogóle

ja na HIV miałam badanie wynik był na drugi albo trzeci dzień

Ewelka będę trzymać kciuki za was aby było wszystko dobrze :)
Angela za ciebie tez zdrówka dużo :)
Zuza trzymaj się tam dzielnie :)

mi się wokoło pytaja czy się nie boje porodu ale na tym etapie po prostu nie nakręcam się i proszę boga żeby jak najszybciej urodzić i żeby było wszystko dobrze
a zresztą nigdy nie rodziłam to nie wiem może jakos będzie trzeba być dobrej myśli boje się tylko tego ze nie rozpoznam w razie co ze to już.... :ohmy:

10 lata 9 miesiąc temu #861462 przez tolad662
Udało mi się przed deszczem wyjść i wrócić :) Teraz zabieram sie za robienie tortu :D Jak ładny wyjdzie to wrzucę Wam foto bo będę pierwszy raz robić ale może odziedziczyłam po mamie talent bo ona robi przepyszne torty :)

Ewelka ja trzymam kciukasy bardzo mocno za Was! Daj znać jak tylko będziesz mogła.

Też się zastanawiam jak to z tym potwierdzeniem ubezpieczenia jest. U mnie chcą ostatni druk RMUA, muszę zadzwonić i dopytać bo przecież od początku zeszłego roku obowiązuje EWUŚ i skoro w przychodniach działa to w szpitalach tym bardziej powinien.

Zuza ogromnie Ci wspołczuje :(

Ja mialam na HIV na początku, ponoć na nie nie musisz się zgadzać nawet. Ale na liście badań jakie na porodówkę mieć muszę tego akurat nie mam.

10 lata 9 miesiąc temu #861480 przez monis90
odnosnie ubezpieczenia to chodzilo mi o to ubezpieczenie ktore pracodawca ci płaci. zusy srusy i inne tego typu.

a odnosnie ubezpieczenia dodatkowego to chciałam wam podpowiedziec ze chyba we wszystkich ubezpieczeniach grupowych ( w zakladach pracy) jest taki punkt ze wypłacają ci pieniadze za urodzenie dziecka :) U mnie jest to ok 1200zł :) (będzie na waciki :P ) zorientujcie sie jesli macie takie ubezpieczenie, bo jak sie nie napisze do nich to sami nie dadza a czasem są to duze pieniadze... wiec warto miec takie dodatkowe becikowe. niestety w indywidualnych ub. z tego co wiem to nie ma takij opcji.(mam ubezpieczenie prywatne na zycie w amplico i dupa.)
bez sensu to - w indywidualnym płacisz wiecej niz w grupowym a gówno ci sie nalezy ;/

ja nic nie slyszalam o obowiazkowym badaniu na hiv. nie mialam robione. w srode mam wizyte to zapytam czy musze robic.

ps. po weekendzie znowu ruch u kwietniowek :)

10 lata 9 miesiąc temu #861510 przez mamutek
Hej, ja z kolei od kilku dni mam jakiś przedziwny przypływ energii :unsure: ;) dobrze mi z tym. A dodatkowo jem jem jem...a po wadze niewiele widać. Może po prostu pozbierałam się po tych wszystkich przeziebieniach i antybiotykach.
Brzuch mi twardnieje wielokrotnie w ciągu dnia, ale rzadko kiedy boleśnie. Emocjonujące jest takie życie w niepewnosci i nieznajomość "tej" godziny. Prowadzicie jeszcze samochody? Ja tak, chociaż bez przyjemności, zwłaszcza jeżdżenie na wstecznym i odwracanie się do parkowania idzie mi do dupy.

Zuza ściskam cię bardzo mocno i cała twoja rodzinę.
Ewelka kciukasy i modlitwy wysłane, będzie dobrze! Poklep córkę w brzuszku ode mnie.
W zasadzie to zazdroszczę mężowi ze może przez brzuch nasze dziecko całować..też bym chciała dosiegac :P

Monis teraz jest system Ewus i ubezpieczenia na kartce nie trzeba przynosić.
A badanie na hiv z tego co wiem nie jest obowiązkowe i nie trzeba mieć wyniku do porodu. Nie wiem jak w przypadku cc.

Zdrówka chorasokom, i słonecznych myśli dla wszystkich..

10 lata 9 miesiąc temu #861529 przez Salonka
Kurcze ja mam na kartce ze obowiązek z tym HIV. Może nie będę się upominać. . Zaoszczędze kilka groszy. .

10 lata 9 miesiąc temu #861530 przez Ewelkaa
mamutek ja jeszcze prowadzę, ale też mam problem z cofaniem, obrócenie się jest powiedzmy utrudnione, opieram się raczej na tym co widzę w lusterkach, jak kiedyś w coś przywalę, to będzie niewesoło ;)
A Twoje suwaczki chyba ze sobą nie współgrają :)

Ja badań na hiv nie miałam zleconych i nie ma ich na liście badań do porodu.

10 lata 9 miesiąc temu #861531 przez tolad662
Monis no to właśnie kiedyś dawali druki RMUA co miesiąc i albo z tym albo z książeczką ubezpieczeniową szło się do lekarza. Od kiedy jest EWUŚ nie dostawałam już tych druków w pracy chyba, że ktoś koniecznie chciał to księgowa przesłała.

Zrobiłam tort, nie wiem jak smakuje, z wyglądu też nie do końca jestem zadowolona ale mam nadzieję, że mu się spodoba :)
Załączniki:

10 lata 9 miesiąc temu #861534 przez Ewelkaa
tort wygląda smakowicie :) aż ślinka mi poleciała i na pewno się spodoba jubilatowi :)

10 lata 9 miesiąc temu #861540 przez GabiSBB
Zuza bardzo mi przykro z powodu Twojej babci! Współczuje Ci z całego serca i przesyłam mocnego tulasa!

Mila mi też nogi puchna od kilku dni. Ręcę juz od jakiegoś czasu mam spuchnięte dlatego nie noszę obrączki. Poza tym po tym jak usłyszałam, że do porodu nie można miec biżuterii stwierdziłam, że ściągne wcześniej obrączkę i pierscionek zaręczynowy i schowam w bezpieczne miejsce, bo balam się że jak sie zacznie akcja to albo nimi ciepne gdzies i zapomne gdzie, albo zgubie w szpitalu.

Igamon nie taki dentysta straszny! Ja mam super dentystkę i juz w ciązy robilam 4 zęby bez znieczulenia, ale była tak delikatna że absolutnie nic nie czułam! Jednak współczuję kolejnego stresa, bo jakby tego było mało... eh

Pomelo ja też mam te myśli! Śmiałam się własnie z koleżanką, że już troszeczkę za pożno na zastanawianie się czy jestem gotowa na bycie mamą hehe :) ale to chyba normalne tuż przed.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Monis90 ja jak zaczynam mówić o malym, albo mówię do niego to automatycznie mam baseny w oczach! Zalewa mnie taka fala i miłości i czulości że aż mnie to przeraża! I czasami muszę przestać, bo mam ochotę wyć jak dzika! Hormony? :)

Igamon
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Ja nie mogłam się dziś wogóle obudzić! Leżalam do 9:00 jak nigdy!

Domiś ja do torby zapakowałam: 3 koszule przystosowane do karmienia, majtki poporodowe, 3 biustonosze do karmienia, ręcznik mały i duży, klapki pod prysznic i do chodzenia, kubek i sztućce, papier toaletowy, kilka wkładek laktacyjnych, podkłady poporodowe na łózko i wkładki poporodowe takie do majtek, z kosmetyków: małe opakowania (probki) żelu pod prysznic, szamponu, mała pasta, płyn do płukania ust, grzebień, mały balsamik, krem do hi i wezmę krem ujędrniajacy do stosowania juz w 1 dzien po porodzie z Ziaji. Teraz używam tego na rozstępy i odpukać nie mam ani jednego i nigdy nie miałam tak gladkiej i ładnej skóry na brzuchu, piersiach, udach i pośladkach :) Myślę, ze ten po porodzie tez będzie fajny. Przetestuję. Poza tym rzeczy, które niekoniecznie mi się moga przydać, ale wzięłam: nakładki na sutki oraz laktator ręczny. Dla małego w walizce mam pieluszki jednorazowe, pieluszki tetrowe, smoczek i maść bepanten oraz chusteczki jednorazowe, jaśka do karmienia i rożek. Wzięłam też rivanol w żelu na popękane sutki. Dopakować chce jeszcze kilka rzeczy takich jak: ciepłe skarpetki, a ponieważ będe miała cc czyli kilka dni dłużej pobęde w szpitalu to też jakiś normalny ciuch jak się lepiej poczuje, żeby nie lezec caly dzień w piżamie. U nas w szpitalu ubierają dzieci w szpitalne ciuszki, więc mam przygotowaną dla malego torbę tylko na wyjście. Pytałam koleżanek po cc czy coś jeszcze mi się przyda ponadto to co napisane jest na wyprawce, to każda zaznacza że dobrze że biore latkator bo sie bardzo przydaje po cc. Zobaczymy. Zapakowałam też biszkopty, wode i sok winogronowy. Kupiłam to do porodu naturalnego, więc i tak mam więc biore.

Angela
trzymaj się dzielnie. Plus jest taki, że oswoisz się z miejsce, jak tam później trafisz na właściwą akcję to przynajmniej już będziesz wiedziała co i jak.

Tolad nie działają, bo każdy jest inny! I to jest własnie piękne :) Ja np jestem mega podatna na czarne historie, dlatego nie moge ich słuchac. Wystarczy, że ktoś zasieje we mnie jakąś czarną wizję a w mojej głowie dochodzi do tego gotowy maksakryczny scenariusz i zaś musze jechac z pozytywnym myśleniem i relaksacją, żeby to odpędzić :) U mnie bogata wyobraxnia to straszne przekleństwo, ale z drugiej strony staram się ją wykorzystac do twórczych prac i oczywiście myślenia pozytywnego. Bo skoro tak łatwo przychodza mi czarne wizje, to równie dobrze moge w tym czasie wyobrazac sobie rózowe wizje :) I tego się staram trzymać :)

margolec no to załatwiłaś męża hehe ;) Tak jak pisałaś - dobrze mu tak, trzeba bylo się ogarnąć wcześniej ;) Ale poważnie, to już TO?? Ale jaja :D

ewelkaa trzymam kciuki najmocniej jak umiem!!

Moniś ja ubezpieczeyłam w pracy grupowo i siebie i męża i za urodzenie dziecka dostaniemy po 1500 zł czyli 3000 zł! Także dziewczyny sprawdzcie sobie swoje umowy bo taka kasa zawsze się przyda!

Mamutek ja jeżdzę autem a nigdy nie odwracam sie do cofania tylko zawsze na lusterka :) Ale w piątek jak pojechałam na wizyte do lekarza to zaparkowałam ciasno przy krzakach i okazało się że przerysowałam zderzak :(

tolad !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zabije Cie za to zdjęcie!!!!!!!!!!!!! Jeeeeeeeeeeeeeeeeeść!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czekolady!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Truskawek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cholera pitko będę musiała iśc do sklepu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A tak swoja droga to pisze tego posta ponad godzinę, bo forum oczywiście ma muchy w nosie!!!

Majeczka tak sobie pomyslalam, ze w tabelce moją datę porodu możesz zmienić na 8 kwietnia - chyba już nic się nie zmieni....

Doczytał mnie ktoś? ;)

10 lata 9 miesiąc temu #861555 przez 100krootka
Już mi lepiej dzisiaj, popłakałam sobie wczoraj z tego wszystkiego i mi przeszło… ehhh hormony! ;p hehe dobrze, że jest na co zwalić.
Dziś mąż wróci po 15, ja prasuję ostatnią turę ciuszków, więc jest dobrze!
monis90 dokładnie na 12 mam termin, czyli rodzimy razem! A na kiedy teraz macie wizytę u lekarza?
Zuza_204 strasznie mi przykro Kochana… ja strasznie tęsknię za moją, choć już wiele lat minęło… trzymaj się mocno!
Ewelkaa trzymam kciuki i modlę się za was!
GabiSBB ja mam wrażenie, że mój mąż miał podobne podejście ostatnio,

A kolejny post tak – doczytałam!

Dziewczyny, a w ogóle to powiedzcie proszę, ze każda z nas chciala by mieć w TEJ chwili przy sobie taką położną jak igamon ! Jest niezastąpiona i cudnie, że kwiecień nas połączył :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

10 lata 9 miesiąc temu #861571 przez tolad662
O to i mi Majeczka zmień na 9 :D
Gabi musisz koniecznie na forum wchodzić w szpitalu i zdawać relację z tego jak po cc!
Wylizałam miski po kremach :lol: i póki co mam dosyć słodkości... a tort przełożony ZABIJECIE MNIE! Nutellą :lol: no i kremem śmietankowym :blink:
A z pozytywami jest tak u mnie, że jak sobie sama jakiegoś nie znajdę albo NieMąż to ni chuchu można mi mówić, a ja i tak wiem swoje. A z Wami mam tak, że wiem że mnie nie znacie do końca, co za tym idzie mojej sytuacji życiowej itp. i ciężko jest się wczuć w pewne sytuacje czyli też doradzić. I właśnie dlatego czasami te rady na mnie nie działają, chociaż bym chciała żeby dzialaly mam w świadomości że po kilku latach znajomości usłyszała bym co innego bo byśmy znały się "jak łyse konie" i takie tam. Nie wiem czy mnie rozumiecie :D

Tak, szkoda że Igamon w moim szpitalu nie rodzi i to najlepiej w tym samym terminie. Błagała bym o sale z nią :lol:

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #861602 przez majeczka22
Gabi i Tolad - zmieniłam datę - jak się pierwszy dzidziuś pojawi to wstawię tabelkę tutaj i na fb :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka