BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 2 miesiąc temu #751532 przez osobka85
Hej:)

karolinkanice- mój Jasiek też bardzo nie lubił leżeć na brzuszku. W ogóle w tej pozycji nie chciał podnosić główki albo podnosił na chwilę i zaraz płakał. Kładłam go chociaż na chwilkę ale aż mnie serce bolało jak on tak płakał. Dopiero od kilku dni w miarę spokojnie leży na brzuszku i wysoko trzyma główkę, więc może u Was to też kwestia czasu? Na pewno będzie dobrze! :)

agusiaa- może to skok rozwojowy? albo faktycznie zęby... u nas też było wiszenie non stop na cycu i drzemki max 15 min w ciągu dnia..

jamajka- super fotki- bije z nich szczęście :)

natalia- wszystkie tutaj mocno trzymałyśmy za Ciebie kciuki i strasznie się cieszymy, że wszystko dobrze się skończyło :)

a co do zęba, to przyjrzałam się dzisiaj i... to chyba jednak trójka wychodzi!! a wydawało mi się, że pierwsze powinny wyjść 1 i 2.

widzę, że już koniec drzemki więc uciekam. miłego dnia mamuśki :)

synek- Jaś <3

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #751540 przez karolinap
Agusia26 - moze zeby? Nie wiem. a moze skoki rozwojowe, na które możemy wszystko zwalić? :)
oby dzisiaj był lepszy dzień :*

Karolinkanice - pewnie, lepiej jak przylecisz do PL to idź to skonsultować z lekarzem. A tak na marginesie to Ksawciu zmienia się z dnia na dzień - co wstawisz nowe zdjęcie to juz inaczej wygląda - ale oczywiście zawsze uroczo :)

Dziubasku - jesteś wielka! Masz czas dla miss, dla Julci, dla Męża, dla domu, dla szkoły i dla Nas:) moze ja o czymś nie wiem ale Twoja doba ma chyba więcej niż 24h :P

Ubieracie buciki Waszym maluszkom? Ja dostałam trzy pary takich małych bucików i myślałam ze bez sensu je ubierać bo w wózku Pola jest pod kocykiem i ma ciepło w nóżki ale teraz jak jeszcze nie ma mrozów to jak chce ją wziąć w tej chuście na dwór to moze ochronilyby te maleńkie stopki przed wiatrem? Chyba tak zrobię.

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #751555 przez askan2
Karolinkanice fajne jest noszenie dziecka na tzw SAMOLOCIK, kładziecie go na brzuchu na swoim przedramieniu wtedy cały czas trzyma główkę w górze i ćwiczy, mój Ksawek też ryczy na brzuszku :) a Ty się nie przejmuj bo czy dziecko cwiczy mniej czy więcej to i tak wczesniej czy później będzie ładnie główkę trzymać. niektóre kobiety wogle nie ćwiczą główki dziecka a dzieciaczki prawidłowo się rozwijają (każde swoim tempem) :)

karolinap jeśli do chusty teraz to ja bym buciki nałożyła

11 lata 2 miesiąc temu #751568 przez karolinap
Askan2 - no dokładnie. Możemy tu na forum czytać i porównywać nasze dzieciaczki jak się rozwijają, ale po 1. Jedne są z czerwca, inne z początku lipca a jeszcze inne z końca, wiec dzielą Nas tygodnie miedzy maluszkami a po 2. Każdy rozwija się swoim tempem :)

Ja np. Zauwazylam ze Magdaleny Michas jest miesiąc starszy od Poli a Magda zakładając chustę pierwszy raz napisała ze zaluje ze wcześniej jej nie używała. Wiec ja pomyślałam - jestem o miesiąc do tylu wiec chyba czas zacząć myśleć o chuście, zeby nie żałować ze tyle zwlekałam z kupnem - i tak oto ją kupiłam :)

No a buciki bede zakładać - zawsze ochronia od wiaterku.

11 lata 2 miesiąc temu #751581 przez nala
Karolinkanice, super ze glowka robi sie coraz ladniejsza. A co do podnoszenia to mysle tak samo jak Askan. Ksawcio swoim tempem sam zacznie podnosic. Ala tez wyla jak ja kladlismy, ale z kolei. Lubila lezec na klacie wiec jak zasnela to ja przenosilam i tak na brzuchu spala i sie z tym oswoila. Teraz nie chce spokojnie lezec tylko ciagle glowke podnosi i sie gimnastykuje:) takze glowa do gory. Na pewno bedzie dobrze.

Karolinap, do chusty tez bym buciki zalozyla:) podrzuc do niej linka plis, moze sie skusze :)

Agusia, zycze zeby ten dzien byl lepszy!

11 lata 2 miesiąc temu #751637 przez karolinap

11 lata 2 miesiąc temu #751693 przez dziubasek
Karolinap padam na zeby jak tylko poczuje podusie ;) ( pewnie dlatego tak często je gubie :silly: ), a szczerze mówiąc to ja sama nie wiem jak ja to wszystko ogarniam jak Maja była mala to tyle nie robiłam i ciągle mi czasu brakowało. Maja i Mężus mi dużo pomagają pewnie dlatego. A chustę też sobie taka kupie bo mi się kolory podobaja( najwyżej potem sobie obrus zrobie :silly: kolorowy)
Uwaga uwaga ja znowu u dentysty :angry:
A Julcia ostatnio śpi ciurkiem do 6 a potem już po spaniu, bawi się, gada a Maja jak ja tylko usłyszy juz jest u nas i tak zrobiliśmy sobie z mężem dyżury ;) wstajemy z nimi co drugi dzień. sprawiedliwość musi byc :)

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #751696 przez NataliaK
karolinkanice mój Janek chetnie leży na brzuszku i śpi ale głowke nie za bardzo podnosi...tez się zastanawiała co jest? ale jak mam go na rękach na przedramieniu tak jak aksan pisała to główke ćwiczy i sztywno trzyma także myśle, że wszytsko bedzie ok a każde dziecko rozwija sie w swoim tepie ;)

karolinap ja ubieram jak jest naprawdę chłodniej takie kapcie materiałowe mięciutkie

Agusia oby Julkowi przeszło i polubił spacerowanie :)może zawieś mu na budzie od wózka jakies zabawki żeby go czymś zainteresować? może to go troche uspokoi...

jamajka cuudna rodzinka :)

11 lata 2 miesiąc temu #751698 przez uniuni
Karolinkanice Nils też nie przepada za ćwiczeniami ;) J. podłożył złożony kocyk pod poduchę na sofie i tam kładziemy teraz krasnala żeby trenował. Dużo dłużej leży niż jak kładliśmy go na płasko. Ma też widok na cały pokój więc nie nudzi się tak szybko. No i tak po trochu wydłużamy czas leżenia na brzuszku i powoli opuszczamy poduchę. Nie kładziemy go tylko wtedy gdy ewidentnie nie ma najlepszego nastroju ;)

Jamajka taka właśnie rodzinka mi się marzy :cheer: Piękne zdjęcia - następnym razem ustaw samowyzwalacz i dołącz do nich! :)

KarolinaP Czyli Mka jest w sam raz? Nie wisi za dużo? Jak masz buciki, to zakładaj :) Ja teraz czekam na dostawę, kupiłam takie czarne miękkie z elodie details z myślą o chustonoszeniu i zbliżającej się zimie norweskiej ;)

Qltoorka dzięki za linka z rozmiarami chust :) Nie wiem czy z niedospania czy tępam jest, ale ni chu.. nie rozumiem :laugh: Spojrzę następnym razem gdy się wyśpię, może mnie olśni :D

11 lata 2 miesiąc temu #751711 przez karolinap
Uni - dla mnie byłaby lepsza Ska ale biorąc Mke myślałam o mężu :)
Wisi mi z tylu ogon przy wiązaniu i mysle, ze jak bede się wybierać to z tylu zrobię supeł i resztę wezmę do przodu pomiędzy nogi Poli.

11 lata 2 miesiąc temu #751712 przez agusiaa26
Dzieki Lipcowki za rady, chyba macie racje. To nastepny skok. Dzis niestety to samo, niunio po placzu spal w wozku, maz zbudzony, mam isc na spacer a tu ryk i dupa znowu placz i nie wiem co robic. Maz daje butle ktora miala byc na spacer a ja ide ogarnac mieszkanie jak dam rade oczywiscie. Trzymajcie za nas kciuki.

11 lata 2 miesiąc temu #751885 przez MlecznaMama
Hejo...

Kasiak z miłą chęcią bym się Wam pochwaliła, ale nie umiem tutaj dodawać zdjęć... w sprawach komputerowych jestem ciemna jak tabaka w rogu.

Agusia oj bardzo szkoda,że Julek nie lubi spacerów. Na pewno mu to kiedyś przejdzie. Mój mały nie cierpi kąpieli...To może być skok rozwojowy faktycznie. Nie martw się!

Robert też nie lubi być na brzuszku, główke na szczęście ładnie trzyma tylko macha nią jak te pieski w autach co głową machają...:) Mój Kochany....
Robert też śpi, jak to mówi Dziubasek ,ciurkiem do 5.30... później w dzień też pośpi ale krótko, chyba że można iść na spacer bo jest ładna pogoda to pośpi 2 godzinki.

Qltorka no tak Twoja historia uratowała nam tyłek :)

Oj takie spotkanie Lipcówek... coś wspaniałego! Jestem pewna ,że dojdzie do skutku :)też ostatnio myślałam jakbyśmy się do siebie zwracały :) czy po imieniu czy po niku.. a co do głosów :) to ja już znam głos Dorkiszona :D
Uniuni cieszę się bardzo,że laktacja się rozwinęła! Jesteś najlepszym przykładem,że warto walczyć. Bohaterstwo!

U mnie z laktacją... hmmm... dziwnie, ale nie dziwie się. Chodzę na praktyki i przepada mi jedno karmienie w tym czasie odciągam laktatorem,ale wyciągam jedynie niecałe 60 ml...które daje Robertowi wieczorem bo o dziwo wtedy z piersi co spije to mu nie starcza. No i ta noc od paru dni... tez odpadło jedno karmienie.. Laktacja jest trochę rozregulowana, oby nie pojawiły się problemy. Już raz miałam kryzys laktacyjny i bardzo sie przestraszyłam,że to koniec karmienia, ale dzięki Bogu nie.
Buźka!

11 lata 2 miesiąc temu #751939 przez emi87
zapisałam sie na warsztaty mamo to ja - głównie ze względu na motanie bo sie nakręciłam na chuste :P

bea dzieki za linka :)

moonia ja brałam wczesniej. mysle ze nie zaszkodzi :)

nala my w pon mamy dopiero pierwsza wizyte z bioderkami...takie terminy ech

dorkiszomn z zabawka to sie popisała...oj widze kochasz mamusie :D

kasiak młodzieniec prze-słodki! no i kuruj sie tam kochana :*

osobka wow! to juz? kurcze szybki jest hehe bedzie kąsał matke hehe

NatliaK ja mojej w buzi nie gmeram :) nic tam nie czyszcze.
bo my cie bardzo lofamy :P :* i bardzo sie o ciebie martwiłyśmy ale na szczęście juz jesteś z nami :)

karolinka mysle ze mu minie i zacznie podnosić :) musisz łapać momenty kiedy ma dobry humor i trenowac z nim :) spróbuj moze na łózku go kłasc bo moze narazie na twardym go za bardzo brzuszek boli albo cos? no i jak dziewczyny radza w PL do jakiegos normalnego lekarza :) bedzie dobrze kochana!

Jamjaka cudowna rodzinka!!! az bym sie juz za drugie wzieła jak na was patrze :)

agusia uu biedny Juluś :( a moze brzuszek? albo i te zebiska...kurcze szkoda az maluszka...albo kolejny skok...

karolinap do chusty jeszcze ok bo faktycznie stópy na wierzchu. albo takie miękkie ala buciki?

MlecxnaMama mam podobne odczucia co do laktacji jak ty...moze sie neipotrzxebnie przejmujemy??

11 lata 2 miesiąc temu #751951 przez moonia154
Hejo :) To już moje trzecie dziś podejście do napisania postu B) Za każdym razem Syn mi się wcina i doopa :dry: Teraz śpi już ponad dwie godziny, ale chyba właśnie się przebudza :blush: Jak spał to zdążyłam zrobić obiad i dwie tury prania, ale wystarczy, że usiądę przy komputerze i już się oczka otwierają :S
Dzięki, Dziewczynki za rady odnośnie tranu, właśnie zaczęłam brać. Mąż kupił mi w kapsułkach i bierze się je 3x1 tabl. Zastanawiałam się nad tranem właśnie dlatego, że podaję Małemu witaminę D+K, a w tranie jest również witamina D i nie wiedziałam, czy nie za dużo tej witaminki :unsure: Ale chyba nie, bo przecież część idzie na mnie, a część na Niego ;)
Dzisiaj mój Cycuś jest trochę marudny i też już miałam schizę odnośnie ząbkowania, ponieważ nie chce dziś za bardzo cyca, smoczek i herbatka również są be, czyli tak, jakby miał problem w jamie ustnej :dry: Ale smoczka zaczął ssać, cyca też przeprosił (oby nie zapeszyć), ale zły humorek jeszcze miał, zanim usnął. Teraz bujam Go nogą (we wózku), więc jeszcze dosypia, ale i tak nic więcej dziś nie zrobię, bo ktoś musi z nim być, żebym ja nie musiała rzucać świeżo rozpoczętej roboty :dry: A mój mąż od rana na działce (wziął urlop, bo dziś zalewanie fundamentu i wpadł tylko na obiad i w międzyczasie ululał Małego) ;)
Chwilowo kończę, bo chyba już się wyspał :laugh: Nowy rekord spania Patryka: 2 godziny 47 minut :P Teraz będzie cycowanie :laugh: <3

11 lata 2 miesiąc temu #751985 przez kasiak
Drogie mamy.
Dzisiejszy dzień tragedia. Straszne przeżycie. Pojechałam po siostrę i razem poszłyśmy do przychodni. Sebek chyba wyczuł nasze zdenerwowanie bo był marudny od rana. Mało spał rano, kupa nie chciała wyjść cała na raz, przy cycu też tylko chwilę leżał i w ogóle był nieswój...
Najpierw było ważenie i mierzenie, kontrola ogólna na końcu szczepienie.
Od momentu rozebrania do ważenia Sebek cały czas płakał. Podczas kontroli babka ogólnie zadowolona dopóki go nie położyła na płasko. A junior w ryk, nie placz tylko ryk :( stwierdziła, że może go boli jak leży, że to może być przykurcz miesni karku :unsure: zamówiła nam wizytę u fizykoterapeuty :( mam nadzieję, że będzie w porzadku i to tylko fałszywy alarm. Bo mi sie wydaje, że to właśnie przez niewyspanie i bolący brzuszek przez kupę, no i moje nerwy przed kłuciem :(
Szczepiony byl w obie nóżki, przeżycie dla nas wszystkich okropne. Siostra się poryczała później, ja się jakoś trzymalam bo ktoś musiał opanować sytuację. Po szczepieniu kazali 20min posiedzieć, a Sebek dalej płakał. A z jakim wyrzutem na mnie synio patrzył, serce się krajało.Te rzęsy łzami poklejone, zasnął praktycznie w czasie płaczu, już nie miał na to siły, nie mówiąc już nawet o jedzeniu. Cyca nie chciał w ogóle i podczas spania też tak żałośnie chlipał. Dobrze, ze już jest po wszystkim.

Wróciliśmy do domu, synuś utulony z mamą leżał na kanapie. Postanowiłam, że popołudnie jest jego i cyc na każde zawołanie, nawet jeśli mam mu go dawać co kilka minut. Pospał dość długo, walnął dwa porządne kupole, najadł się pod korek i humor mu się poprawił. Na razie nie widzę nic niepokojącego.

Bilans na dziś.
Waga wyjściowa 3380, teraz 6520,
Wzrost 48cm, teraz 58cm. Czyli Sebek rośnie, ale głównie wszerz :P

Dobra na razie spadam, idziemy znów cycować :)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka