BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 2 miesiąc temu #752620 przez nala
Witajcie w ten szary dzionek

U nas dzisiaj w miarę. Wczoraj Ala była trochę marudna, a dziś chyba wie że mama się kiepsko czuje i daje odetchnąć. Tutaj muszę iść śladem Dżoany i pochwalić mojego super męża :) w nocy zaczęła mnie boleć głowa, aż mi niedobrze było, wymiotowałam trochę i rano dalej źle. Meżuś podstawiał Alę do cyca i dziś pracuje z domu i pomaga we wszystkim. Mi już lepiej, co nie zmienia faktu że się stara (jak zawsze zresztą). A wczoraj jak się cudnie z Alą bawił :) miód na moje serce :) Żeby wszystko opisać musiałabym przebić posty Madzialenki ale nie chcę królowej korony odbierać :)

Siwa, moja Ala nie płacze przy bąkach, ale w trakcie jedzenia owszem, zdarzało się. Trwało to parę dni i dzięki Bogu minęło. Nie wiem może było to spowodowane zapchanym noskiem o czym nie wiedziałam bo zaczęło się kilka dni przed katarem. Może nie mogła odddychać? Nie wiem.

Magdalenagal, super ta mata, też już obczaiłam na allegro :) Co do skoków albo nie-skoków, to u nas chyba akurat skok miałby miejsce do 2 dzień więc wiem że Alicja po prostu lubi pojęczeć i popłakać czasem. Też ją niewiele rzeczy interesuje albo interesuje na krótko i trzeba się z nią bawić a to na macie albo zabawiać w leżaczku.

NataliaK, u nas tfu tfu żeby się nie skończyło nocki też są cudne. Mała śpi ciurkiem ok 5-6 godzin, później 2-3 i wtedy już śpi z nami w łóżko do ok. 8 rano. W dzień różnie, tak jak wczoraj wcale nie chciała spać, dziś już lepiej :)
Namawiasz na zlot poznanianki:) może zaczniemy od zlotów regionalnych hehe :)

Karolinap, i bardzo dobrze Kochana, rób furorę niech widzą nowoczesne mamcie z chustami hehe już chciałam zamówić i dla siebie, ale Alicja taka wiercipiętka jest, ciekawa świata i mam wątpliwości czy by chciała w niej w ogóle siedzieć, aczkolwiek jakby trzeba było gdzieś wyskoczyć na chwilę to super sprawa. I właśnie! Jak wózek? Jesteś zadowolona, bo pamiętam że też masz jedo fyn. U nas już raz flak zaliczony, a teraz jakaś śruba mi (nie wiem kiedy) wypadła i jesteśmy uziemione w domu. Dzisiaj Mężulo ma podjechać do Liroy'a Merlin i czegoś poszukać bo oddać do reklamacji i być bez wózka miesiąc to lipa :/

Osóbka85, kurczę nie mam pojęcia co to może być, leć do lekarza czym prędzej.

Dorkiszon, też jakoś nie chce mi się wierzyć że nie powiesz teściowej co myślisz ;) a może mąż mógłby z nią tak delikatniej pogadać, że jej obecność owszem mile widziana ale od czasu do czasu, a nie codziennie.

Uniuni, myśle tak jak dziewczyny. Nils rośnie swoim tempem i już. Nie zamartwiaj się na zapas. Moja małą sąsiadka 1,5 roczne dziecko waży niecałe 10 kg podczas gdy nasze bobasy po 6 kg mają :) i mieści się w granicach normy.

Jamajka, śliczna rodzinka. Tylko Ciebie brakuje do kompletu!

Emi, też bym się wybrała na te warsztaty, ale w wawie są w tygodniu a sama bez męża się nie wybiorę :/ szkoda, że nie ma w weekend.

Qltoorka, łerarju?

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu #752631 przez karolina_p123
hej
jamajka cudowna z was rodzinka
Nataliak co do "dezynfekcji" buźki to my po każdym karmieniu przepłukujemy strzykawką 3ml przegotowanej wody. tak nam zalecala pediatra to podobno zapobiega powstawaniu próchnicy (nie wiem ile w tym prawdy)
moonia154 ja w ciąży i teraz pije tran mollers baby
Magda mata mnie oczarowala

Któraś z dziewczyn pisała, że malec ma już ząbka. Jak on wygląda?
mój mały od kilku dni płacze przy karmieniu, śpi tylko u mnie w ramionach ale pojękuje przez sen i często się budzi, no i kupy dość częste wróciły. wczoraj jak spał to zauważyłam na dole twardą małą białą kropeczke w miejscu dolnej dwójki.

11 lata 2 miesiąc temu #752636 przez osobka85
karolina_p to ja pisałam, ale dzisiaj się okazało, że tych białych twardych kropeczek jest więcej na górnych dziąsełkach i nie mam pojęcia co to jest... :/ daj znać, czy u Ciebie okaże się, że to ząb czy masz taki sam problem jak my.

synek- Jaś <3

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #752640 przez emi87
u nas dzis leje i doopa ze spacerów wrrrr

moonia zazdrosny o mamcie i pilnuje zeby nie siedziała na forum hehe
moja tez lubi jak mi koszulka pachnie mleczkiem :P

kasiak oj bidulek..ale dobrze ze babeczka zareagowała i wysłała was do fizykoterapeuty! no i jaki juz byku!! :)
ja juz sie boje drugiego szczepienia...przy pierwszym tak sie żaliła a drugie podobno gorsze echh
a pisałas ze mleko straciłaś?? mi sie wydaje ze to przez nerwy związane z twoim męzem...

uniuni sprawdź jeszcze za 2 tyg - moze to chwilowy mały przybór? moze bedzie wiecej przybierał? albo taki jego urok i dba o linie ;) trzymam kciuki!!

karolinkanice no i widzisz! chłopak nadrobi w swoim czasie :* każde dziecko ma inne tempo rozwoju :) a potem jak zacznie to jeszcze wszystkich przegoni ;)
aprpopo filmiku na fb- wiesz ze tak wyobrażałam sobie twój głos :D

agusia no moze mu ta panierka zaszkodziła..biedny Juluś - ale twardziel z niego i da rade :*

MlecznaMama przystawiaj ale dawaj mm..ja na wieczór mam wiecznie puste cycki 9znaczy coś tam jes ale mało) i dałąm Mili po jedzeniu mm, wypiła 50 ml i spała 6,5h!!! a wcześniej budziła sie co 2 godzinki i częściej bo niedojadała. spróbuj powalczyć o laktacje ale nie miej wyrzutów sumienia i nie stresuj sie. ty robisz co w twojej mocy :* a stres tez nie pomaga. bedzie dobrze kochana, tule cie mocno :*

jorgus no widac choróbsko idzie precz - oby tak dalej :)

karolinap solidarnośc jajników :P widac polcie temat zainteresował hehe
ach niemoge sie doczekac tej chusty bo widze po waszych opiniach ze super sprawa. teraz potrzebuje isc na poczte a tam schody wiec z wózkiem nie wejde. i musze czekac az ktos wróci do domu :/

siwa moja płacze przy bakach jak sa takie twarde. ale daje esputicon i jest ok, czasami wieczorem troche popołacze. mi sie wydaje ze to kolki albo zjadłaś cos po czym ma twarde bączki.
my mamy firmy tako i mała lubi w nim siedziec. ale na spacery staram sie w gomdolce ja wozic. czasem tylko do urzedów czy cos wygodniej jest wpiąć nosidełko.

Jamajka uwielbiam ten kawałek :) a Milunia cieszy sie do wszystkiego co gada :P wczoraj jak stała za mna mama i mąż to taki popis nam dała, popłakalismy sie do łez!! tak nawijała hehe a jakie miny przy tym hehe
super zdjęcie!! jaka sliczna ta twoja terrorystka :*

madziu no ja myśle ze mozna np w sierpniu zrobic spotkanie zeby było juz po urodzinkach wszystkich :)
a jaka wypasiona i kosmiczna ta mata! faceci lubią takie gadżety :P a jaka mordzia pocieszna :cheer:

osobka ja bym poszła do lekarza bo nie mam pojecia co to moze byc...

Natalka dzieki za linka :*

Qltoorka a ty na jakis Karaibach wypoczywasz czy co? gdzie nam zaginełas?

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #752650 przez karolinkanice16
Jamajka mój Ksawcio też do lusterka się uśmiecha i gaworzy :)
Dziubasku no musimy musimy :)
Madzia miło mi :) a z Ksawciem od wczoraj samolocik i próbuje jest dzielny :)

Pogoda u Na dzisiaj taka nijaka musimy wyjść na miasto i na mały spacer po arku potem zabieram się za obiad.

11 lata 2 miesiąc temu #752739 przez bea2a
NataliaK ja jestem za spotkaniem ;)

11 lata 2 miesiąc temu #752767 przez agniesia
Kochane Mamuśki:)

Dziękuję za miłe słowa:)

Dzięki Wam forum jest niczym skarbnicą wiedzy:)

Muszę się Wam pochwalić postępami mojego synka:) Otóż skończył 4 miesiące, waży już prawie 7 kg, klocek taki że szok. Mój mężuś woła do Niego Duduś:) strasznie to, Duduś tamto i cieszy się z każdej nowej rzeczy którą zrobi, czy tu kupa, czy to jak w pionie główkę trzyma...:)
Mój synek pomimo 4 miesięcy na brzuszku nie podnosi główki, jak już to tylko na 2-3 sekundy i tyle, chyba że leży na brzuchu męża to chwilkę dłużej podniesie.

Z kolei jak Go trzymamy na rękach to najlepiej w pionie, jeszcze główka mu się chwileje, ale jaki radosny jest:)

Często robię mu na główkę tzw. "samolociki", tzn. raz, dwa razy co 3-4 godziny:)

W dodatku u rehabilitantki dowiedziałam się jakie ćwiczenie wykonywać, aby kark, główkę wzmocnić, opisuje to ćwiczenie:

1. Siadamy najlepiej na podłodze ze zgiętymi nogami w kolanach;

2. Kładziemy dziecko na kolanach, tak żeby swobodnie leżało na pleckach;

3. Kolejno kładziemy nasze ręce pod dziecka łopatki, tak aby cztery palce były na łopatce, a kciuki z przodu;

4. Następnie delikatnie opuszczamy kolana, tym samym ręce pod łopatkami muszą stabilizować dziecko-jego plecy,palce, tj. kciuki trzymamy luźno z przodu, a on w tym czasie podnosi główkę, tzn. główka nie powinna lecieć do tyłu - max. 3-4 sekundy w takiej pozycji trzymamy i tak powtarzamy 4 razy;

5. Ćwiczenie wykonujemy 3-4 razy dziennie po 4 powtórzenia:)

Mam nadzieję, że mój opis jest zrozumiały:)

Ja po tygodniu widzę naprawdę dużą poprawę:)

Odnośnie katarku, mój Seweryn nie ma...jednak trzeba pamiętać, aby czyścić często noc, pomimo płaczu dziecka, żeby mu te smarki nie schodziły do gardła:)

Aha, mój synek przesypia 8-9 godzin w nocy bez przerwy, jaka ja jestem z niego dumna:)
Mąż kąpie Go o 18:30, później dostaje mleko, a ok. 20:00 zasypia sam, zarazem gaworzy, śmieje się...:)
Budzi się między 4-5 na jedzenie i po 15 minutach zasypia i śpi do 7:00, a Mama jaka wyspana jest teraz..hihi;)

Przepraszam, ze nie odniosę się do każdego postu...ale dla mnie Każda z Was to "Bohaterka swojej Historii":)

Duże buziaki dla Was i Waszych pociech:)

11 lata 2 miesiąc temu #752775 przez siwa342
ja jestem w tyle na forum ale coś piszecie o jakiś spotaniu lipcówek w 2014 mogę się dowiedzieć o co chodzi?

MAJA

11 lata 2 miesiąc temu #752776 przez emi87
agniesia no ślicznie śpi! a to że ma 4 miesiące i nie podnosi to trzeba brac poprawke na wiek korygowany więc i tak dorodny juz z niego brzdąc! :) buziam was i dzieki za opis - spróbujemy z Milcią :)

o wyszło słońce i moze śmigne na spacer po obiadkui hmmmm

11 lata 2 miesiąc temu #752778 przez agniesia
Przedstawiam Wam moją rodzinkę

Mama Wilk, Tata Wilk, Synek Wilczuś:)

Załączniki:

11 lata 2 miesiąc temu #752812 przez karolinkanice16
agniesia jesteś kochana dzięki za opis ćwiczeń na pewno skorzystam bo my z główką mamy ten sam problem :*:*

My lecimy na spacer :*

11 lata 2 miesiąc temu #752831 przez karolinap
agniesia - śliczna wilcza rodzinka :)

jamaica - Wasze fotki też cudne! Fakt, następnym razem samowyzwalacz i będziecie mieć śliczne zdjęcie w czwórkę :)

magda - super ta mata! Takiej jeszcze też nie widzialam :)
Hmmm... Teraz bardziej niż to co mi przyślą, zastanawia mnie co Ci się tam snilo ;)
Ale paczki też jestem ciekawa, czekam na listonosza czy kuriera, patrzę w skrzynkę czy nie ma żadnego awizo ale nic ;)

Karolinkanice - tak jak emi, też sobie tak wyobrażałam Twój glos :)

nala - wózek u nas super się sprawdził i sprawdza. Chodzimy w gondoli, jeździmy w nosidelku i jak dla mnie to był dobry wybór. Żadna srobka nie odleciała ani opona nie przebiła, składamy stelaż do samochodu kilka razy w tygodniu i nic się nie dzieje :)

emi[/dni] - no po schodach właśnie wszędzie można sobie iść w tej chuście, dzis właśnie byłam u koleżanek w pracy (oby dwie pracują w urzędach i na drugich piętrach) wiec mogłam iść na chwilkę pokazać Polcie :) tylko za długo nie można być w ogrzewanych miejscach zeby Pola się nie spocila bo później na wiaterek i szybko można coś złapać a tego materiału jest tyle ze szybko się grzejemy :)
No i po schodach z 5kg obciążeniem to zawsze kilka kalorii mniej ;)
Co do zlotu to też mysle ze albo przed albo po lipcowych roczkach naszych maluszków :)

Dzis mamy super dzień (oczywiście chwaląc się, ryzykuje ze jutro bedzie nieciekawie - wiadomo jak chwalimy to następnego dnia jest inaczej ;) )
Pola dzis lezy, je i śpi a mamusia zrobiła dziś zaproszenia na chrzest Polci :)

Chciałam napisać wcześniej bo przy cycu poczytałam Wasze wpisy, a trochę dzis tego bylo (Magdalena- uwielbiam Twoje lektury ;)) ale kiedy chciałam odpisać to Pola wyplula cycusia i patrzyła na mnie i tak zaczęła gaworzyć ze nie miałam serca nie pogadać z moja corcia i zostawiłam odpisanie na później. A my trochę poplotkowalysmy ;)

Byłyśmy też 1,5h na spacerku w chuście. Pola spala czując mamusi serduszko :)

11 lata 2 miesiąc temu #752856 przez dorkiszon
No właśnie gdzie Qltoorka ?
Kurczę no co wam mogę odpowiedzieć chyba dlatego nie umiem jej zgnoić, bo wiem, że jest taka głupia i chyba nie robi tego świadomie tj. wkur... mnie i chyba to mnie trzyma.
Kupiłam dzis kombinezon na zimę za 50 zł , bo juz miałam kupować w smyku , bo są ładne, ale znalazłam przypadkowo w Auchanie i tak na jeden sezon to będzie miał.

11 lata 2 miesiąc temu #752863 przez dorkiszon
Magdalena ładnie nawilżasz żabcię aż się świeci hahah

11 lata 2 miesiąc temu #752864 przez emi87
agniesza piękna familia tylko mam jedno ale - gdzie uśmiechy??!! :D tacy piękni ludzie a tacy poważni :)

karolinap chyba kupie chuste na dniach bo dzis walczyłam ze schodami na poczcie o wrrrrr bo winda owszem jest ale nie działa. witaj Polsko :/ spowrotem po schodach pan ze sklepu z naprzeciwka zaoferował mi pomoc :) sa jeszcze prawdziwi faceci na tym świecie :)

dorkiszon ty to masz szczęście - jak nie jedna to druga :) kup tesciowej bilet w jedna strone na wakacje :P

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka