- Otrzymane podziękowania: 182
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Wrzesień 2015
Mamusie Wrzesień 2015
- Kasia888
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Dziewczyny im więcej linków z wózkami pokazujecie tym mam jeszcze większy mętlik w głowie

Czas się zabrać za spisanie rzeczy niezbędnych do kupna.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- asiekasiek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 278
- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 91

widzę że temat zakupowo-wyprawkowy ruszył pełną parą

ja na razie się wstrzymuję, bo sporo mam wszystkiego po Kacperku, wydaje mi się że na tyle poszalałam i ja i mamuśka kiedy kompletowałam rzeczy dla Kacpra że teraz dla dwójki wystarczy zwłaszcza że mam też trochę rzeczy po moim bratanku (jest tylko pół roku starszy od Kacperka),
więc zamiast myśleć co ewentualnie musze dokupić zastanawiam sie jak i gdzie ja to wszystko pomieszczę.... i tym sposobem wczoraj trafiłam do ikei i zapoznawałam się z systemem pax

widziałam że przeglądacie listy wyprawkowe i tworzycie swoje, nie miałam czasu się z nimi bliżej zapoznawać ale to naprawde pomocne musicie tylko wcześniej na spokojnie nad nimi posiedzieć i dostosować do własnych potrzeb bo lista przydatnych a z drugiej strony niezbędnych rzeczy może znacznie się różnić, na początek dziecku naprawdę niewiele potrzeba (i przyznaje to ja -ta która lubi kupować coś na wszelki wypadek żeby juz było pod ręką nawet gdyby miało okazać się później zbędne)
a zmieniając temat, tym które szukają ciekawej lektury (bo o tym tez ostatnio wspominałyście) polecam "Tajemnicę Botticellego" Mariny Fiorato w poświąteczynym lenistwie pochłonęłam ją w dwa dni (a przy 21miesięcznym Łobuzie to już nie norma a cud że znalazłam na to czas)

jeśli chodzi o witaminy to ja też biorę femibion2 - dla zainteresowanych w sieci aptek niezapominajka promocja 2 opakowania za 60zł (zrobiłam zapas na 4miesiące

dziś w dd tvn był temat dotyczący tego projektu zmian związanych z becikowymi i zasiłkami od 2016r -jeśli ustawa przejdzie to z tego co zrozumiałam te mamusie które teraz nie mają prawa do świadczeń na dziecko (bezrobotne, studentki itp.) załapią się od stycznia do np.września na 1000zł miesięcznie jeśli weźmiemy pod uwagę mamusie z naszego grona ---- trzymajmy więc kciuki żeby projekt przeszedł, nie wiem czy zmienia to coś w wysokości świadczeń dla osób na macierzyńskim w przypadku jeśli pracowały kiedy zaszły w ciążę i i tak mają prawo do świadczeń ale to dobra wiadomość dla tych którzy nie dostali by zupełnie nic.... przyznam że nie zdążyłam zgłębić tematu i nie do końca jeszcze wiem co i jak dlatego zainteresowanym polecam poszukać tego materiału w necie

no to tak na koniec napiszę jeszcze że u nas ok, ja nadal czuję się świetnie z bliźniakami też wszystko ok, w czwartek miałam wizytę ale bez usg więc nadal nie znam płci, połówkowe mam 14.05- może wtedy moje bąbelki pokażą co mają między nóżkami

- basiek149
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 170
sabina ja idę do szpitala na zabieg zakładania szwu okrężnego na szyjkę macicy.
- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Kosmetyki i akcesoria higieniczne:
- szampon i płyn lub emulsja do kąpieli (emulsja emolium)
- balsam lub krem do ciała (polecam stosować balsam lub krem bo lepiej się wchłaniają i nawilżają ciałko niż oliwka)
- krem do twarzy (oillan)
- Bepanthen baby maść ochronna!!!!! (według mnie najlepsza na niemowlącą pupkę, nie powoduje odparzeń a i uwaga na ceny w smyku widziałam za 50zł/100g w superpharm za 57, w Rossmanie ok. 40, a w aptekach można kupić już od 22-27 do nieco ponad 30zł)
- oliwka (przyda się jeśli dziecko będzie miało ciemieniuchę, wystarczy nasmarować główkę i wyczesać grzebykiem przed kąpielą)
- Disne mar fizjologiczny roztwór donosowy!!!!! (warto kupić właśnie ten roztwór bo jest wygodny w użyciu)
- Octenisept!!!!! (przyda się nie tylko do pielęgnacji kikuta pępowinowego ale można go też użyć do przemycia pojedynczych krosteczek bo ma działanie odkarzające i bakteriobójcze no mamy spodziewające się chłopców mogą zastosować go także do pielęgnacji siusiaka, bardziej opłaca się kupić duże opakowanie 250ml ok 50zł - ja stosuje do tej pory na rany i skaleczenia)
- sól fizjologiczna
- kompresy z gazy
- płatki kosmetyczne (duże) (stosowałam m.in. do przemywania buźki, a przemywałam małemu buźkę dość długo tylko przegotową wodą)
- patyczki higieniczne (bezpieczne, te grubsze dla dzieci, oprócz tradycyjnego zastosowania przydatne przy przemywaniu kikuta pępowinowego)
- podkłady do przewijania!!!!! (Babydream z Rossmana, często są na nie promocje i paczkę 10szt. Można wtedy kupić już za 9-10zł)
- chusteczki pielęgnacyjne (nawilżone) (Pampers zielone, lub tańsza opcja: fajne są też takie w niebieskich opakowaniach Fitti z Biedronki 3opkaowania za 10zł, inne powodowały u nas uczulenie)
- pieluszki rozm.1 Pampers (myślę że 2-3 paczki wystarczą, w zależności jak duże dziecko urodzicie)
- pieluszki rozm.2 Pampers (warto od razu kupić przynajmniej 2 paczki)
- zestaw do pielęgnacji (grzebyk, szczotka, nożyczki, pilniczki i cążki do paznokci, gruszka, szczoteczka do zębów)
- aspirator Katarek!!!!! (czyli ten który podpinamy do odkurzacza – dla mnie to jeden z produktów zasługujących na nobla

- elektroniczny termometr (na podczerwień) (skroniowy lub do ucha)
- termometr do wody (dla tych zupełnie niedoświadczonych na kilka pierwszych dni, później wystarczy własny łokieć

- smoczki uspokajające 2 szt.
- pieluszki tetrowe (według mnie co najmiej 20 sztuk, jeśli dziecko będzie bardzo ulewało)
- pieluszki flanelowe (ok. 10 szt. Sprawdzają się jako cieniutki kocyk, ja używałam ich także w łóżeczku zamiast podusi/ poszewki – mój synek bardzo ulewał i w ten sposób nie musiałam za każdym razem zmieniać prześcieradełka)
- wanienka + przybornik lub koszyczek (coś co pomoże zgromadzić nam wszystkie potrzebne do kąpieli rzeczy/ kosmetyki w jednym miejscu pod ręką)
- ręczniki „z kapturkiem” 3-4szt
- przewijak, ja miałam taki zakładany na łóżeczko,
- inhalator (nebulizator) (koszt ok.100zł a bardzo przydaje się przy przeziębieniach, kaszlu i katarze, inhalacje można robić z soli fizjologicznej) ale z tym zakupem można poczekać do pierwszych infekcji których oczywiście nikomu nie życzę, jeśli jednak będą się pojawiać - u nas są dość częste na tle alergicznym to macie wtedy z lekarzem wybór między lekami wziewnymi a antybiotykami)
Karmienie:
- termoopakowanie
- łyżeczka mała sylikonowa (miękka, odkąd synek skończył 2tygodnie witaminkę podawałam mu łyżeczką, a propos witaminy D, z tych kapsułek twist-of korzystałam tylko na początku, warto poprosić lekarza o receptę na devikap podaje się po jednej kropelce, kosztuje ok.4zł i wystarcza na ok. 3 miesiące)
- szczotka do butelek i smoczków
- płyn do mycia butelek NUK (warto kupić zwłaszcza jeśli będziecie karmić mm, przynajmniej na początek płyn jest bezzapachowy, z wygodną pompką; zwykły płyn zostawia na butelkach lekki zapach który niektórym maluchom przeszkadza –mój płakał i nie chciał jeść)
- butelka 125ml 2-4szt Avent w zależności czy będziecie karmić piersią (2 na picie) czy mm wtedy lepiej mieć więcej(4)
- butelka 260ml 2-4szt dla karmiących mm
- zapasowe smoczki do butelek (używamy cały czas avent, najpierw smoczki 1, później 2, i po nich ok.3/4 miesiąca przeszliśmy na trójprzepływowe)
- śliniaczki (zapinane na zatrzaski, te na rzepy większe dziecko będzie sobie ściągać, na początek na pewno miękkie materiałowe bez ceratki pod spodem, przyda się większa ilość sztuk ok.10-15 jeśli dziecko ulewa, lepiej przebrać śliniak niż całe ubranko)
- sterylizator (praktyczny i wygodny jeśli karmi się mm, ja mam z aventa ten do mikrofali)
- podusza fasolka!!!!
- laktator (warto się zorientować jaki, gdzie i za ile ale z zakupem poczekać jeśli będzie taka potrzeba)
Sen:
- łóżeczko
- materacyk
- podkład ochronny na materac (taki z ceratką pod spodem, zabezpieczy materacyk przez siuśkami)
- poduszka klin (są dwa rodzaje, lepsza jest ta niższa ok. 8cm w najwyższym miejscu, z tej wyższej dziecko trochę zjeżdża, ja włożyłam ją pod materacyk, no i jest to kolejna dobra rzecz dla dzieci którym się ulewa)
- poduszka + kołderka (ten zakup można odłożyć na później, podusi w łóżeczku dziecko właściwie nie potrzebuje i lepiej jej nie dawać, kołderka może przydać się trochę wcześniej ale na co najmniej pierwsze pół roku wystarczą kocyki lub śpiworek)
- pościel do łóżeczka + poszewki na podusie (podobnie jak wyżej, z tym że poszewki można używać tak jak pieluszki flanelowe podkładać pod buźkę same bez podusi)
- prześcieradło z gumką 3-4szt.
- jasiek płaski + podusia
- kocyki (3-4 szt.)
EDIT: to jest oczywiście lista raczej z tych niezbędnych na początek

- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
acha a przy rozmiarch warto też dopisać na jakie miesiące życia mniej-więcej przypada dany rozmiar np.56-62 (0-3msc.) bo wtedy łatwo i szybko policzyć jaki rozmiar dziecko będzie nosić na zimę, wiosną czy latem i dopasować rodzaj ciuszka i jego rozmiar do pory roku
troche zamotałam tymi moimi wyjasnieniami ale Wy mądre Mamusie jesteście więc na pewno zrozumiecie o co kaman

- asiekasiek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
kolderke materac i pościel kupie juz w tym tygodniu. tylko czekam na relacje Pesq dotycząca pościeli:D a ty nie pezykrywalas noworodka kolderka? ? tylko kocykiem?
- Scarlett86
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 34

- asiekasiek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- pesq
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 313

Asiek - jak przyjdzie pościel powiem jak, na razie czekam
- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Asiek jeśli nie masz materaca jeszcze wybranego to w entliczku się opłaca są i takie tańsze i droższe nie pamiętam ile dokładnie ja dawalam za materac na pewno cos ok 100 i jestem zadowolona, brat dla swojego synka w innym sklepie za prawie trzy stowki kupił i bez szału jakieś dużej różnicy nie widzę miedzy ich a moim a co do kolderki to dopiero jak Kacper miał ok pol roczku albo nawet trochę więcej to zaczęliśmy z niej korzystać, mam kilka kocykow i cienkie i średnie i grubsze i nimi Kacpra przykrywalam. Taka kolderka to jednak jest duża dla takiego malenstwa i balam się ze mi się mój Mały wiercipieta tak w ta kolderke zapłata i ze go może przydusic. Można oczywiście zawinąć dziecko w becik ale ja ich nie Lubie i nie uzywalam, miałam tez spiworek fajna sprawa tylko przy przewijaniu więcej zabawy. To samo podusia na początek nie potrzebna, niektórzy mówią ze dziecko dopiero jej potrzebuje jak samo się o nią upomni i cos w tym jest dalam Kacprowi podusie dopiero jak zauwazylam ze tuli się do naszych poduszek kiedy bralam go do naszego łóżka.
- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- kasandra9
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 189
asiekasiek napisał: [quote="
Potem pojechaliśmy nad Zegrze i jedliśmy obiadek na "statku", to taka restauracja na wodzie:) pyyyyyyszne rybki:) trochę pospacerowaliśmy:) fajny dziś, choć pogoda już taka jak w sob. nie była:( dziś za to ciemno, zaczęło padać i mega wiatr:(
ojj Kasandra ja w tamtym roku prawie co tydzień jeździłam nad Zegrze, albo nawet w tygodniu na grilla z koleżankami, jak byłam w tamtej okolicy

my też mamy blisko i czasem sobie jeździliśmy w tamtym roku na grilla czy połazić albo poleżeć na kocu;)
Oglądaliśmy dziś kilka wózków w Warszawie na Tarchominie... miel jednego Tutka, głównie nastawili się na Bebetto - mnie jakoś nie urzekają te wózki:/ Był też ten Holland - podobno to wózek (tak mówił sprzedawca), który na pl rynku się najbardziej składa ze wszystkich, czyli jeśli ktoś ma potrzebę, aby wózek był możliwie mały, to właśnie ten

Z godzinę temu obczaiłam, że blisko mnie jest na sprzedaż używany wózek firmy Adamex na takich właśnie kołach, chyba go pojadę obejrzeć. Choć wszystkie Tutki, które widziałam, nawet nie z eco, podobały mi się najbardziej, a w jednym ze sklepów mieli kilka modeli. Grander Play jest naprawdę super, jeśli chodzi o wózek z skrętnymi kołami - bardzo zgrabny, nieduży, zwrotny, stabilny. Któraś się nad nim zastanawiała pamiętam:)
- asiulek_dolls
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Pogadajcie ze swoimi rodzicami pewnie co najmniej polowa z nas takie bujanie w wózku lubila, ja nie raz juz slyszalam o słynnych zerwanych paskach w wózkach bo tak trzeba było dziecko bujac żeby usunęło, wiec takie przesadne wytlumienie wstrząsów chyba nie jest jakąś super zaletą
W sklepie nieskretne kola mogą się wydawać nawet ok, bo każdy sklep ma podłogę wyłożoną płytkami ale na innej powierzchni juz będzie gorzej